Επίκαιρα Θέματα:

Ο Καιρός: «Χρειαζόμαστε μια νέα αλλαγή»...

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014

ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ! Μετά το δήμο που κρατά «αποστάσεις», αποσύρεται από τη διοργάνωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Μέγα Ιεράρχη Κωνστάντιου (1841-1910) και το Τοπικό Συμβούλιο Μικροβάλτου!!!

Την ίδια ώρα ιδιώτης από το Ροδίτη (!) επιχορηγεί την εκδήλωση!
Μετά το δήμο Σερβίων – Βελβεντού που επιχορηγεί ομόφωνα αλλά κρατά «αποστάσεις» από τη συνδιοργάνωση της τελετής των αποκαλυπτηρίων της προτομής του αοίδιμου Μέγα Ιεράρχη Κωνστάντιου Ματουλόπουλου (1841-1910) στο Μικρόβαλτο, αποσύρεται από τη διοργάνωση και το Τοπικό Συμβούλιο Μικροβάλτου!
Έτσι με δήλωση της η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κατερίνα Ζαραβίγκα, που επικαλείται κατά πρώτον ότι δεν κατανόησε το αίτημα της επιτροπής πρωτοβουλίας για -τυπική, διότι κατά τα άλλα είχε αναλάβει η επιτροπή πρωτοβουλίας, μεταξύ των οποίων και ο αντιδήμαρχος Τάσος Αλεξόπουλος που ήταν ενήμερος εδώ και 20 τουλάχιστον ημέρες- ανάληψη της διοργάνωσης και κατά συνέπεια -όπως ατυχώς υποστηρίζει- δεν συμφώνησε και κατά δεύτερον ότι δέχεται τις διαμαρτυρίες και των υπολοίπων δυο μελών του Συμβουλίου, ζήτησε την εξαίρεση του Τοπικού Συμβουλίου από τη διοργάνωση!
Και όλα αυτά για μια αυτονόητη και τυπική υποχρέωση της τοπικής και δημοτικής αρχής σε ένα αίτημα ομάδας πρωτοβουλίας πολιτών, που αποτελεί παράλληλα ιερή υποχρέωση και καθήκον απέναντι στην πλέον λαμπρή προσωπικότητα διαχρονικά που έλκει την καταγωγή του από την περιοχή μας.
Σε αντίθεση ιδιώτης, ο νυν πρόεδρος της Τ.Κ. Ροδίτη και δημοτικός σύμβουλος Σερβίων - Βελβεντού από 1.9.2014 Θόδωρος Κυριακίδης, επιχορηγεί -προς τιμή του και τον ευχαριστούμε- ενώπιων της ολομέλειας των δημοτικών συμβούλων στη συνεδρίαση της 20ης.8.2014 τη διοργάνωση της εκδήλωσης με το ποσό των 200 €!
Σαν να μην έφταναν αυτά, αρκετές ώρες μετά την ανάρτηση στα τοπικά μέσα της ανακοίνωσης για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, με επίσημη ανακοίνωση ο δήμος και το τοπικό συμβούλιο Μικροβάλτου προσκαλούν την ίδια ώρα (11:00πμ -24/8) και στον ίδιο χώρο -2 μέτρα απόσταση των μνημείων!-, σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος του 1943!
Έλλειψη θάρρους, σύγχυση ή ιστορική άγνοια; Κανένα δεν δικαιολογεί τη στάση τους…
Γιώργος Μαστρ.
Μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας
ΥΓ I. Φυσικά και η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί  (Κυριακή 24/8 - 11:00) με ευθύνη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Πολιτών Μικροβάλτου.
Πάλι καλά να λέμε, γιατί θα μπορούσε να εκδοθεί και καμιά εντολή απαγόρευσης, γιατί τελείται σε δημόσιο χώρο…
ΥΓ II Διευκρινήσεις -για μια ακόμη φορά- για την προτομή του Κωνστάντιου από το 2008! (απευθύνεται κυρίως στους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς)
Για καλύτερη κατανόηση του θέματος της προτομής του Μέγιστου Ιεράρχη Δεσπότη Σερβίων και Κοζάνης Κωνστάντιου Ματουλόπουλου (1841-1910) -για το οποίο και σήμερα διατυπώνονται κάποια ερωτηματικά-, θυμίζουμε τις απόψεις μας, όπως είχαν καταγραφεί στο 14ο τεύχος της εφημερίδας «Εν Μικροβάλτω…» - Ιούνιος 2008. Με στοιχεία και ντοκουμέντα…
Τα παράπονα στο …δήμαρχο! (επαναλαμβάνουμε, του 2008)
ΠΡΟΤΟΜΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΥ (1841-1910)
Οι ΜΕΓΑΛΟΙ άνθρωποι δεν ανήκουν αποκλειστικά, ποσοστιαία, περισσότερο ή λιγότερο σε ένα χωριό, σε μια πόλη, σε έναν τόπο… Ανήκουν σ’ αυτούς που αναγνωρίζουν, σέβονται και τιμούν τη μνήμη τους και την προσφορά τους…
Σας δόθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να δείξετε την ευαισθησία σας και να τιμήσετε ακόμη περισσότερο τη μνήμη του αοίδιμου μέγιστου ιεράρχη μας. Αντί αυτού αρνείστε πεισματικά -περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο και όχι με τεκμηριωμένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου- να επιτρέψετε να στηθεί η προτομή του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Κωνστάντιου(1841-1910) στην πλατεία του Μικροβάλτου, με επιγραφή τη γραπτή μαρτυρία του Παν. Λιούφη, ενός έγκριτου ιστορικού, σύγχρονου και συνεργάτη  του αείμνηστου, που αναφέρει ότι «…ο πατήρ αυτού ορμάτο εκ του πέραν του ποταμού των Χασίων Μικρόβαλτο…». Περιφρονείτε έτσι τα ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα, περιφρονείτε τη μνήμη και τη βούληση πολλών συγχωριανών μας και κυρίως περιφρονείτε την αυθόρμητη και ανιδιοτελή προσφορά ενός συμπατριώτη μας του κ. Γιώργου Β. Καβουρίδη που ανέλαβε όλα τα έξοδα, βασιζόμενος και προσδοκώντας την αυτονόητη αποδοχή που απορρέει από τα συντριπτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την άποψη ότι Μητροπολίτης Κωνστάντιος έλκει την καταγωγή του -ΚΑΙ αν θέλετε- από το Μικρόβαλτο.
Για άλλη μια φορά παραθέτουμε τα γνωστά ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα υπέρ της άποψης που υποστηρίζουμε, όπως καταγράφονται στο βιβλίο του κ. Ηλία Λαμπρέτσα ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΟ και στο αρχείο του αρχιμανδρίτου π. Νικηφόρου.
Κύριε δήμαρχε ξανασκεφθείτε το!
ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΗ
Ο ιστορικός της Κοζάνης Παν. Λιούφης, σύγχρονος του αειμνήστου Μητροπολίτη και στενός συνεργάτης του στα εθνικά θέματα, γράφει: “Εγεννήθη εν Κοζάνη εκ γονέων ευσεβών κατ' Απρίλιο του 1841. Ο πατήρ αυτού ορμάτο εκ του πέραν του ποταμού των Χασίων Μικροβάλτου και της οικογένειας Κάβουρα...”
Ο Μηνάς Μαλούτας στο βιβλίο του “Τα Σέρβια” (σελ. 108) γράφει: “... Υπό του εκ Μικροβάλτου Σερβίων καταγόμενου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης Κωνσταντίου...”
Ο Δ. Παπαδημητρίου σε άρθρο του με τον τίτλο “Ευεργέται της πόλεως  Κοζάνης”, που δημοσιεύτηκε στο Ημερολόγιο Δυτ. Μακεδονίας του 1935 (σελ. 119) αναφέρει: “Εγεννήθη το 1841 εν Μικροβάλτω της επαρχίας Σερβίων...”
Σε ιστορικό σημείωμα που δημοσιεύεται στο “Μακεδονικό Ημερολόγιο” του Ν. Σφενδόνη, έτους 1958 (σελ. 210), με τον τίτλο “Αι γυναίκες των Σερβίων από τα τέλη του παρελθόντος αιώνος” και υπογράφεται από το χρονικογράφο του ημερολογίου, αναφέρεται: “Κατά το 1892 ο Κωνστάντιος, ο οποίος κατήγετο εκ Μικροβάλτου Σερβίων...”
Ο Δ. Μακρής σε άρθρο του στο περιοδικό Μακεδονική Ζωή (τ. 152/1979, σελ 33) με τίτλο “Αναδρομή στην Ιστορία της Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης” αναφέρει: “Κωνστάντιος Ματουλόπουλος 1889-1892 και 1894-1910. Κατάγονταν από το χωριό Μικροβάλτο του νομού Κοζάνης...”
Ο Μιχάλης  Παπακωνσταντίνου στο βιβλίο του “Μια Βορειοελληνική πόλη στην Τουρκοκρατία – Ιστορία της Κοζάνης” (σελ. 191) γράφει: “... δεν ήταν τυχαίος άνδρας ο Κωνστάντιος. Καταγόμενος εκ Μικροβάλτου Σερβίων, ήταν γνώστης των ιδιοτυπιών της πατρίδας μας.”
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Επιστολή 10η
Λήψις 16 Νοεμβρίου 1904
Αριθ. Πρωτ. 358
Προς κ.κ. Αστέριον Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως
Σας ειδοποιώ ότι ο Αιδεσιμώτατος Πάπα παύλος και ο Αντώνιος Στάθη εκτός όπου από πριν δεν με ήθελον και ένεκεν εμού ο Αιδεσιμώτατος αφίκεν πολλάς Λειτουργίας ανακτέλεστους και έκαμον τον λαόν κόμμα και όπου δεν μη ήθελον ει την εκκλησίαν δια να ψάλλω λέγωντες εις τον λαόν ότι ο διδάσκαλος δεν γνωρίζει τίποτες και ότι η Ιερά Μητρόπολις όσον τον έστηλε την ελιδώρησε και επομένως αφού δεν ημπόρησαν τίποτες να κάμουν έμπροσθεν υμών και του χωρίου νυν λέγουσι ότι ο επίτροπος έως του Αγίου Δημητρίου είνε κατόπιν θα λάβωμεν ημείς την εξουσίαν και τις θα πληρώση εμέ δ.λ.δ τον διδάσκαλον λέγοντες να μη πληρώση η Μητρόπολις όπου με έστηλε. Επίτροπος δε είνε εις καλός και τίμιος άνθρωπος και ανεψιός του Σεβασμιώτατου ημών Κωνσταντίου Βασίλειος ονομαζόμενος και φροντίζων υπέρ το καλλόν της πατρίδος του.
Τα ελαττώματα του Αιδεσιμωτάτου είναι πλείονα.
Εκτός λοιπόν τούτων με αναγκάζει να παρευρίσκομαι όπου δει είνε εις νεκρόν εις διαβάσματα και εις λοιπά αφίνων κατά μέρος το μάθημα ακολουθών αυτόν.
Εν Μικροβάλτω τη 18 8/βρίου 1904
Διδάσκαλος
Σπυρίδων Ι. Περδίκης
Επιστολή 28η
Αριθ. Πρωτ. 282
Προς την Αυτού Σεβασμιώτητα τον Μητροπολίτην Άγιον Σερβίων και Κοζάνης κον κον Κωνστάντιον
Πολύσεβαστέ μοι Γέροντα.
Μετά μεγάλον μου πόθον και χαρά ανέγνωσα την επιστολήν την οποίαν μοί έστειλε ο Γιάννης, όταν είτον αυτού εκ μέρους της Αου (αυτού) Σος (σεβασμιότητος) και κατά διαταγήν σας με απαντούσε και είδον τα γραφόμενα του, και τας οδιγίας σας όπερ και πολύ ευχαριστήθηκα δια τας σημβολάς σας. Είδον να μοι γράφηται δια τα βιβλία αυτά τα οποία με στείλαται εάν τα δγιάβασα ή όχι. Με μεγάλην σηγγήνησιν της καρδίας μου, λαμβάνω θάρρος να σας είπο ότι μέχρι σήμερον δεν ευκαίρισα να τα δγιαβάσο. Και εάν τα πήρα και καμίαν φοράν, ένηκα των πολλών ασχολιών μου τίποτα δεν κατάλαβα. Εγγρίνο καλόν να σας γράψω λεπτομερός τον σκοπόν μου τον οποίον έχο εις την καρδιά μου, και δια την προτημασίαν μου είμε έτημος δια να έλθο να χειροτονηθό, αλλά το θεορό εις μεγάλην προσβολήν μου όπου δεν έμαθα αυτά τα βιβλία τα οποία με στήλατε. Θα σας παρακαλέσο μετά μεγάλην μου υποχρέωσιν όπος ευαρεστηθείται μέχρι των μεγάλω σάββατο να μοι απαντήσηται οριστικός ή και προτήτερα εάν ευαρεστηθείτε. Εάν είμε δεκτός ή όχι. Εάν δε και είμε, να με γράψειςτς τω ογριγορότιρον την απόφασίν σας, όπος και εγό θα φροντήσο να εκτελέσο τα καθήκοντα μου. Και οι χοργιανοί μου με βιάζουν πάρα πολύ.
Διατελό μετά μεγήστην μοι υποχρέωσιν, και ασπάζομοι, γονηκληνός την δεξιάν σας.
Εν Μικροβάλτω τη 12 Απριλίου 1910
Τέκνον πειθήνιον ανεψιό σου
αντώνιος καβουρόπουλος

 ΥΓ 1.  Διαβάστε με προσοχή τις δυο επιστολές. Ίσως τα πλέον ισχυρά πειστήρια...
ΥΓ 2. Η προτομή ολοκληρώθηκε και ήρθε στο Μικρόβαλτο τον Ιούλιο του 2008, και τοποθετήθηκε τον Ιούνιο του 2009!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Το Προφίλ μας