επιχειρήσεων
Περιφέρεια
Δυτικής Μακεδονίας
ΖΕΠ
Κοζάνης
Στο
επίκεντρο των δράσεων του διακρατικού προγράμματος Locfood (Local Food as an engine for Local Business) που υλοποιεί το
Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, θα βρεθούν οι πολιτικές
εκείνες που θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στον κλάδο των τροφίμων και ποτών της
Δυτικής Μακεδονίας και ειδικά στις πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.
Εταίροι του προγράμματος από 13
περιφέρειες 9 Ευρωπαϊκών χωρών θα επισκεφθούν περιοχές της περιφέρειάς μας στις
12-13 Ιουνίου, όπου με τη συνδρομή των επιχειρηματιών του κλάδου τροφίμων και
ποτών της Δυτικής Μακεδονίας θα συζητήσουν θέματα που αφορούν στην
επιχειρηματικότητα και στις πολιτικές εκείνες που την επηρεάζουν, είτε
δημιουργώντας είτε αίροντας εμπόδια.
Στο τεχνικό επίπεδο του
έργου στο οποίο συμμετέχουν στελέχη της Περιφέρειας θα βρεθούν τα αποτελέσματα
της χαρτογράφησης των ΜΜΕ του κλάδου των τοπικών τροφίμων που υλοποιήθηκε από
το Π.Τ.Α. Δυτικής Μακεδονίας, οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό και
κυρίως περιφερειακό επίπεδο, όπως και τα δομικά στοιχεία της κερδοφορίας και
της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
Σε ειδικό
επιχειρηματικό forum που
διοργανώνεται την Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 6.00 το απόγευμα στο κτίριο της
Περιφέρειας, στη ΖΕΠ Κοζάνης θα συμμετέχουν αποκλειστικά, επιχειρηματίες της
Περιφέρειας που συνεργάζονται για την βέλτιστη και ποιοτική ροή και αξιοποίηση
του προγράμματος Locfood
στη Δυτική Μακεδονία. Η εξωστρέφεια, η
πραγματική επιχειρηματική γνώση και πώς αυτά οδηγούν στην κερδοφορία, είναι το
κυρίαρχο γνωστικό ζητούμενο από την συζήτηση. Επίσης οι απόψεις της
επιχειρηματικής κοινότητας για την έξυπνη εξειδίκευση που αφορά στα τρόφιμα –
ποτά αποτελεί ειδική ενότητα στο επιχειρηματικό debate.
Πριν
την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, πολίτες και φορείς της περιοχής μπορούν να θέσουν
συναφείς ερωτήσεις προς το πάνελ των επιχειρηματιών.
Όλοι
οι συμμετέχοντες στο σύνολο των εκδηλώσεων θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν
εμπειρίες και γνώσεις για τις εφαρμοζόμενες εκείνες βέλτιστες πρακτικές οι
οποίες λειτούργησαν υπέρ της επιχειρηματικότητας στις συνεργαζόμενες χώρες.
Οι βέλτιστες αυτές
πρακτικές θα αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα δομηθεί η περιφερειακή
στρατηγική για τα τοπικά τρόφιμα και θα αναπτυχθούν οι πολιτικές εκείνες που θα
οδηγήσουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας του κλάδου των τοπικών τροφίμων.
αράλληλα με το
επιχειρηματικό forum,
θα αναπτυχθούν δράσεις – εκδηλώσεις με στόχο την καλύτερη επαφή των εταίρων του
προγράμματος αλλά και κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη ή φορέα με τα τρόφιμα – ποτά
και τις τοπικές γαστρονομικές συνθήκες.
Αυτές
οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν εκθετήριο με προϊόντα ΜΜΕ του κλάδου των τοπικών
τροφίμων, έκθεση βιβλίων τοπικής γαστρονομίας της Δυτικής Μακεδονίας ενώ τέλος της
ημέρας θα πραγματοποιηθεί μία ειδική εκδήλωση τοπικής γαστρονομίας.
Περισσότερες
πληροφορίες για το πρόγραμμα Locfood http://www.locfood.no/ ενώ για το διήμερο των
εκδηλώσεων, από τον διευθυντή του ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας Κωτούλα Βασίλειο, τηλ.
2461053971, την υπεύθυνη έργου κα Κούτσιανου Κατερίνα 2461053996 και από τον
Τεχνικό Σύμβουλο του Προγράμματος, Καραμάρκο Κων/νο, τηλ. 2461030713.
Το Περιφερειακό Ταμείο και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
αξιοποιούν πολυεπίπεδα τις ευκαιρίες που τους δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των
διακρατικών προγραμμάτων για να ενισχύει τις προσπάθειες της επιχειρηματικής
κοινότητας, αλλά και να εντάσσει στις διαδικασίες των διεθνών συναντήσεων
στελέχη του δημόσιου τομέα, κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους, συλλόγους
και πολίτες που κατά περίπτωση ανήκουν σε ενδιαφερόμενα μέρη.
Με τον τρόπο αυτό, με παράλληλες εκδηλώσεις – πρωτοβουλίες και με
οικονομίες κλίμακα εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή συμμετοχή πολιτών και φορέων
στην κοινωνία της γνώσης και στην τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Το
πρόγραμμα Locfood
είναι χρηματοδοτούμενο από το INTERREG IVC.
Επισυνάπτεται
το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Interreg IVC / Πρόγραμμα LOCFOOD –
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας –
Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης
|
Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013
|
Ημέρα Τοπικών Τροφίμων και Ποτών:
«Σκέψου Τοπικά - Σκέψου Ποιοτικά /
-
Επιχειρηματικό Forum:
Τοπικά τρόφιμα και ποτά: Η δυναμική της εξωστρέφειας στην τόνωση της
κερδοφορίας των επιχειρήσεων
|
Ώρα
|
Θέμα
|
Εισηγητές
|
Παράλληλες δράσεις
|
08.45
|
Εγγραφή
|
Όλοι
|
|
08.55
|
Επίσημοι χαιρετισμοί
|
Εκπρόσωπος Περιφέρειας
Δυτικής Μακεδονίας
Βασίλειος Κωτούλας,
Διευθυντής Π.Τ.Α.
Δυτικής Μακεδονίας
|
Εκθετήριο παραγωγών τοπικών τροφίμων
|
09.00
|
Τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης του κλάδου των
τροφίμων
|
Lynsey McKitterick -
Barry Quinn
Πανεπιστήμιο του Ulster
και όλοι οι Εταίροι
|
|
14.00
|
Ελαφρύ γεύμα
|
Όλοι
|
|
15.15
|
Επιτροπή καθοδήγησης – Ένας χρόνος λειτουργίας
του προγράμματος
Η πρόοδος στις δραστηριότητες διάδοσης του
προγράμματος / Η διάδοση των αποτελεσμάτων του προγράμματος
Επιτροπή Διαχείρισης -
Τα επόμενα βήματα στην εφαρμογή του προγράμματος
|
Tommy Nielsen,
Project manager
Εκπρόσωπος,
Marche Region
Lynsey McKitterick -
Barry Quinn,
Πανεπιστήμιο του Ulster
|
|
17.40
|
Διάλειμμα για καφέ
|
Όλοι
|
|
18.00 – 20.00
|
Επιχειρηματικό Forum με την συμμετοχή εταιρειών τροφίμων – ποτών
της Δυτικής Μακεδονίας
Τοπικά τρόφιμα και ποτά:
Η δυναμική της εξωστρέφειας
στην τόνωση
της κερδοφορίας των επιχειρήσεων
|
Εκπρόσωποι
Περιφέρειας
Δυτικής Μακεδονίας
________________
Συντονιστής,
Kων/νος Καραμάρκος
Τεχνικός Σύμβουλος του προγράμματος Locfood για την Δυτική Μακεδονία
|
Συναντώντας το Ελληνικό γαστρονομικό πνεύμα και τη φιλοξενία:
Έκθεση βιβλίου τοπικών τροφίμων και εκδήλωση τοπικής γαστρονομίας
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου