Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Επαιρναν άτοκα δάνεια και επιδοτήσεις 1, 6 εκατ. ευρώ για άλογα και ζώα που δεν είχαν

Μάθαμε τους μαϊμού συνταξιούχους, τώρα ανακαλύπτουμε και τους μαϊμού κτηνοτρόφους. Η εκτροφή ανύπαρκτων κτηνοτροφικών ζώων και κοπαδιών αλόγων είχε γίνει σύστημα στη Θεσσαλία και τη Μακεδονία και ζημίωσε το κράτος με ένα ποσό πάνω από 1,6 εκατ. ευρώ.
Στα Γρεβενά καταδικάστηκαν ο πρώην διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, που χορηγούσε βεβαιώσεις στους δήθεν δικαιούχους και μια γυναίκα η οποία εισέπραξε άτοκο δάνειο για κτηνοτροφικά ζώα, που δεν είχε ποτέ.

Στην ίδια πόλη εκκρεμεί η δίκη άλλων 92 μαϊμού κτηνοτρόφων, οι οποίοι εισέπραξαν άτοκα δάνεια χωρίς να τα δικαιούνται, ζημιώνοντας το δημόσιο κατά 1,62 εκατ. ευρώ.
Στη Λάρισα, καταδικάστηκαν πέντε αγρότες, που εισέπρατταν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να εκτρέφουν άλογα και γαϊδούρια, τα οποία όμως δεν διέθεταν.
Ειδικότερα, μία έρευνα του ΣΔΟΕ, έπειτα και από σχετική καταγγελία, αποκάλυψε το «πάρτι» που στήθηκε το 2008, όταν πολλοί βρήκαν την ευκαιρία να επωφεληθούν από κυβερνητική απόφαση για «χορήγηση πιστωτικών διευκολύνσεων σε κτηνοπτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις». Αυτή προέβλεπε τη χορήγηση άτοκων δανείων πενταετούς διάρκειας με την εγγύηση του δημοσίου και επιδότηση επιτοκίου σε ποσοστό 100%, σε κτηνοτρόφους που διατηρούσαν ζώα για πάχυνση στις μονάδες τους.
Για το είδος και τον αριθμό των κτηνοτροφικών ζώων απαιτούνταν πρόσφατη βεβαίωση της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας κάθε περιοχής, ενώ ως ασφαλιστική δικλείδα ορίστηκε πως ο τελικός έλεγχος θα γινόταν στην τράπεζα, από βάση δεδομένων, που είχε χορηγηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ωστόσο, μάλλον προέκυψε «διαρροή» και στις δύο αυτές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα να εμφανίζονται ως δικαιούχοι και να εισπράττουν άτοκα δάνεια.
Πριν από δύο εβδομάδες είχε προγραμματιστεί να γίνει η δίκη ακόμη 92 μαϊμού κτηνοτρόφων, αλλά αυτή αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο του 2014.
Όσον αφορά στο σκάνδαλο με τα άλογα, αυτό το έστειλε στις ανακριτικές αρχές ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς σύμφωνα με την έρευνά του, από το 2007 και για τουλάχιστον μια πενταετία αγρότες και κτηνοτρόφοι, δήλωναν μεγάλες εκτάσεις ως βοσκοτόπια, στα οποία φέρονταν ότι εξέτρεφαν άλογα και γαϊδούρια.
Για το θέμα αυτό, το δικαστήριο της Λάρισας καταδίκασε έναν αγρότη σε φυλάκιση 12 μηνών, δύο αγρότισσες, η μία μάλιστα 89 χρόνων σε φυλάκιση 10 μηνών και δύο αγρότες σε φυλάκιση 8 μηνών, όλους με τριετή αναστολή, ενώ απάλλαξε άλλους 23, σύμφωνα με την Ημερησία.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας