Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Αλμούνια: Ανίκανη η κυβέρνηση Καραμανλή

Ακρως αποκαλυπτική είναι η συνέντευξη του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος τοποθετείται στο ζήτημα της ελληνικής οικονομικής κρίσης και βάζει στο κάδρο των ευθυνών τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνησή του.
Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Αλμούνια χρησιμοποιεί πολύ σκληρά λόγια για τον Κώστα Καραμανλή κατηγορώντας τον ότι σκεφτόταν τις εκλογές του 2009 και όχι τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ χαρακτηρίζει την τότε κυβέρνηση ανίκανη...

«Το 2009 η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά, αλλά όχι μόνο λόγω της ανακρίβειας των στατιστικών, διότι η κυβέρνηση εκείνη τη χρονιά, που ήταν και χρονιά εκλογών, ας μην ξεχνάμε, ήταν απολύτως παθητική,» σημειώνει ο πρώην Επίτροπος και προσθέτει «Μας έδωσαν το φθινόπωρο του 2008 έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε έλλειμμα για το 2009, 1,8%. Τον πρώτο κιόλας μήνα είχε ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ και τον Απρίλιο το έλλειμμα ήταν πάνω από 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας. Παρουσίασα λοιπόν μία αυστηρότατη εισήγηση στο Eurogroup με προτάσεις για την άμεση δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας. Το Eurogroup υιοθέτησε τις προτάσεις μου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες δεν έκανε τίποτα.Μας έλεγαν ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο σοβαρή και σκέφτονταν τις εκλογές που είχαν μπροστά τους».

Επισημαίνει, ακόμη, ότι μερικούς μήνες πριν τις εκλογές είχε παρουσιάσει μια έκθεση στο Eurogroup και είχε τονίσει στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας «αν δεν υιοθετήσετε άμεσα τις προτάσεις μας, το έλλειμμά σας θα ξεπεράσει το 10%».

«Αλλά πάλι δεν έγινε τίποτα» υπογραμμίζει ο κ. Αλμούνια και συνεχίζει «Μόνο μετά τις εκλογές, ο νέος υπουργός Οικονομικών, στην πρώτη μας συνάντηση, μου είπε "Χοακίν, το έλλειμμα είναι πάνω από 12%΄΄. Αυτή είναι η ιστορία. Δεν ήταν στατιστικό το πρόβλημα.Το πρόβλημα ήταν η καταστροφική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από την ελληνική κυβέρνηση το 2009, λόγω της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης και της ενασχόλησής της με τις εκλογές».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε, ακόμη, ότι το Eurogroup τα ήξερε όλα αυτά, ενώ τόνισε πως είχε επανειλημμένες συναντήσεις με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό. «Ήταν απολύτως ενήμεροι για τις ανησυχίες μας, αλλά δεν αντέδρασαν. Το Eurogroup τότε δεν ήταν εξοπλισμένο με τα σημερινά εργαλεία οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε να κάνει κάτι και δεν ήταν έτοιμο να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση» σημειώνει με νόημα [iefimerida]

Εpikairo: Tη συνέντευξη αυτή θα αναδημοσιεύσουν διάφορα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης χρησιμοποιώντας *ορολογία μεγάλων αποκαλύψεων*. Κι όμως, η συνέντευξη-βόμβα Αλμούνια είναι μία απλή περιγραφή της πραγματικότητας. Ο Καραμανλής είναι ο άνθρωπος που χρεοκόπησε την Ελλάδα και δραπέτευσε από την πρωθυπουργία. Δυστυχώς, στη χώρα μας κάποιοι αποφάσισαν ότι φταίει ο Παπανδρέου για τη χρεοκοπία, ο Παπακωνσταντίνου για τη φοροδιαφυγή, ο Ραγκούσης για τα κλειστά επαγγέλματα, η Μπιρμπίλη για το μη επενδυτικό *περιβάλλον*, ο Γερουλάνος για την ΕΡΤ, η Διαμαντοπούλου για την παιδεία και ούτω καθεξής.

Ποιοι είναι αυτοί; Ένα ολόκληρο σύστημα συμφερόντων που, εν καιρώ κρίσης, εξάλειψε εσωτερικές αντιθέσεις, συνθηκολόγησε και προσπαθεί να κρατηθεί και να κρατήσει την Ελλάδα υπόδουλη του πελατειασμού. Τι και αν είπε ο Αλμούνια τον Καραμανλή ανίκανο; Τι και αν ανέφερε ότι τους προειδοποιούσαν για κίνδυνο διψήφιου ελλείμματος και κείνος έλεγε να μη δίνουν πολλή σημασία; Τι και αν έλεγε ότι τα στατιστικά είναι ανακριβή;

Αύριο, οι γνωστοί άγνωστοι θα παίξουν δημοσιεύματα που θα αναφέρουν τον Παπανδρέου ως παγκόσμιο γυρολόγο που δεν αξίζει το μισθό του. Άλλωστε, ποιος Έλληνας θέλει έναν πρώην πρωθυπουργό να κάνει συνεχείς ομιλίες και παρεμβάσεις στο εξωτερικό που να αφορούν στα προβλήματα της Ελλάδα; Ή ποιος θέλει έναν πρώην ΥπΟικ να αναφέρει τα πραγματικά νούμερα, όπως είπε και ο Αλμούνια -> «Μόνο μετά τις εκλογές, ο νέος υπουργός Οικονομικών, στην πρώτη μας συνάντηση, μου είπε "Χοακίν, το έλλειμμα είναι πάνω από 12%.

Σήμερα, ο Καραμανλής τρώει ψάρι στη Ραφήνα και απολαμβάνει τις φυσικές ομορφιές της Ηπείρου ενώ ο υπερυπουργός επί της οικονομίας Σουφλιάς γυρίζει το κατσίκι στην αυλή του σπιτιού του. Αλλά τι πειράζει; Αφού μας έδειξαν τους πραγματικούς ενόχους. Μη σκεφτείτε κάτι περισσότερο. Τη μπαταρία σας ελέγξτε, αναβοσβήνει το κόκκινο, ο φορτιστής είναι έτοιμος στην πρίζα.
epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας