Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Συναγερμός για τον "ιό των 100 ευρώ"....

Τι πρέπει να προσέξετε...
Μεγάλη προσοχή συνιστά η Ελληνική αστυνομία, καθώς το κακόβουλο λογισμικό "Ransomware", που προειδοποιεί για δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών υπολογιστών από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνεχίζει να εμφανίζεται στο διαδίκτυο.

Όταν καταλάβει τον υπολογιστή του χρήστη προβάλλεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει ότι για την απεμπλοκή απαιτείται η πληρωμή αντιτίμου 100 ευρώ, μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Η αστυνομία ζητά από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πείθονται από τέτοια μηνύματα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν προέρχονται από Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας

Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους πολίτες ότι το κακόβουλο λογισμικό, με την ονομασία “Ransomware” ή κοινώς “ιός των 100 ευρώ”, που εξακολουθεί να εμφανίζεται στο διαδίκτυο, παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα έξαρση σε πολλές χώρες, όπως και στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι το παραπάνω λογισμικό έχει ως στόχο να αποσπάσει χρήματα από τους χρήστες του διαδικτύου, «μολύνοντας - παίρνοντας» τον έλεγχο των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.

Πώς δρα ο ιός

Ο συνηθέστερος τρόπος δράσης του, είναι το "μπλοκάρισμα" της λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλοι τρόποι δράσης, όπως η κρυπτογράφηση αρχείων.

Το συγκεκριμένο λογισμικό εμφανίζει μήνυμα στον χρήστη, το οποίο αναφέρει (στην ελληνική του έκδοση) ότι ο υπολογιστής του έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λόγω παράνομης δραστηριότητας.

Επιπλέον αναφέρει ότι για το “ξεκλείδωμα” απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash.

Η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους χρήστες σε καμία περίπτωση να ΜΗΝ προβαίνουν σε καταβολή χρημάτων - πληρωμές.

Αντίθετα, ενδείκνυται να τερματίζεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητείται η βοήθεια τεχνικού, για την απομάκρυνση του κακόβολου λογισμικού.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας