Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Στο συνδυασμό Δακή παίζουν με τη φωτιά και το νέο πανεπιστημιακό τμήμα στην Κοζάνη…

του Παν. Πλιάτσιου από το kozanimedia.gr
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από την κυριακάτικη σύσκεψη της παράταξης Δακή στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο θα προταθεί η λήψη απόφασης που θα προβλέπει αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας για να παραμείνει και το τμήμα Αρχιτεκτονικής (που δεν έχει λειτουργήσει ΠΟΤΕ) στην Καστοριά, αλλά και να δημιουργηθεί, όπως προβλέπεται ήδη στο Προεδρικό Διάταγμα που έχει πάρει και ΦΕΚ, το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Κοζάνη.

Κοινώς, η παράταξη της πλειοψηφίας, χωρίς κανένα απολύτως ακαδημαϊκό επιχείρημα, επιχειρεί να κρατήσει και την πίτα ολόκληρη, αλλά και χορτάτο το σκύλο, ικανοποιώντας, έτσι, τη βούληση των τοπικών κοινωνιών και των φορέων τόσο στην Καστοριά, όσο και στην Κοζάνη, αλλά και, προφανώς, να «εξευμενίσει» την «οργή» των 10 Καστοριανών περιφερειακών συμβούλων που απειλούν με παραιτήσεις.
Ωστόσο, εφόσον τελικά επιβεβαιωθούν όλες οι πληροφορίες και το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθετήσει μια ανάλογη πρόταση, στην πράξη η παράταξη Δακή (και όσες παρατάξεις ψηφίσουν την ίδια πρόταση) θα είναι η κύρια υπεύθυνη για το «άνοιγμα», εκ νέου, του θέματος με τη δημιουργία του τρίτου πανεπιστημιακού τμήματος στην Κοζάνη, που σήμερα προβλέπεται να λειτουργήσει από το 2015.
Πολύ απλά, στην πράξη θα δώσουν μια πρώτης τάξεως αφορμή στο Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει ακόμη και το θέμα δημιουργίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Κοζάνη, που συνεπέγαται και τη σύσταση ολόκληρης Σχολής, με τρία τμήματα! Απόφαση που συνιστούσε, αναμφίβολα, θετική εξέλιξη για την Κοζάνη και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο αποκτά μια ολόκληρη Σχολή, που ήρθε να ικανοποιήσει την τοπική κοινωνία, τους τοπικούς φορείς, τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, αλλά και ουκ ολίγους καθηγητές.
Να θυμίσουμε, φυσικά, πως στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται πως καταργείται οριστικά το (ιδρυθέν μόνο στα χαρτιά) Τμήμα Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά και μεταφέρεται στην Κοζάνη, με την ονομασία Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Εφόσον, λοιπόν, η παράταξη Δακή και το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθετήσουν την πρόταση να παραμείνουν και…τα δυο τμήματα, τότε, με βάση και το όποιο, πλέον, σχέδιο «Αθηνά», κανείς δε μπορεί να αποκλείσει πως το Υπουργείο Παιδείας δε μπορεί να επανεξετάσει ακόμη και την ίδρυση του νέου τμήματος στην Κοζάνη, προκρίνοντας μόνο ένα, εκείνο της Καστοριάς! Ή, επίσης, να δημιουργήσει μεν Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, αλλά να το…στείλει στην Καστοριά και όχι στην Κοζάνη!
Έχουν, άραγε, αναλογιστεί όλα τα παραπάνω οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Δακή που έχουν εκλεγεί στην Π.Ε. Κοζάνης; Αλλά και ο ίδιος ο περιφερειάρχης; Και θα τα σκεφτεί και η μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση ή όχι; Είναι διατεθειμένοι να…παίξουν με τη φωτιά, ανοίγοντας εκ του μη όντως και πάλι ζήτημα στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο, δυστυχώς, έχει αποδείξει πως είναι…ικανό να φέρει πάλι τα πάνω-κάτω;
Η ευθύνη τους είναι ιστορική. Τυχόν…στραβή, την οποία όλοι απευχόμαστε, θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων και, ασφαλώς, θα προκαλέσει τη μήνιν σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας της Κοζάνης, ενώ θα έρθει να υποβαθμίσει και το ίδιο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, εφόσον δε δημιουργηθεί, με τα τρία εδώ τμήματα, Σχολή.
Θα το ρισκάρουν, λοιπόν, ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής και οι περιφρειακοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης; Η απάντηση θα δοθεί το βράδυ της Δευτέρας…

Υ.Γ. Ως προς το κτιριακό του Πανεπιστημίου θα επανέλθουμε, γιατί τώρα είναι η ώρα οι τοπικοί φορείς να προχωρήσουν σε λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας