Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Ασκήσεις του ρωσικού στόλου σε ελληνικά χωρικά ύδατα! (video)

Admiral Kuznetsov
Tου Κώστα Χατζίδη, www.pheme.gr
Επικεφαλής του ρωσικού στόλου θα τεθεί το αεροπλανοφόρο του Βόρειου Στόλου "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ".
Η άσκηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 3 και 6 Ιανουρίου 2012 δυτικά της Κρήτης, μεταξύ Μάλτας, Λιβύης και Ελλάδας.  Το ρωσικό αεροπλανοφόρο είχε καταπλεύσει από τη Βόρεια θάλασσα προς τη Μεσόγειο πριν τα Χριστούγεννα, κατευθυνόμενο στη ρωσική πλωτή βάση που διατηρεί η Ρωσία στην Ταρσό της Συρίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες ρωσικών μέσων ενημέρωσης, η Αθήνα έχει συμφωνήσει στην άσκηση του στόλου της Ρωσίας.  

Το ρωσικό αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουσνέτσοφ" μεταφέρει  καταδιωκτικά Σουχόι-33 και αεροσκάφη Μιγκ-29Κ, καθώς και 2 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΚΑ-27.

Η εμφάνιση του ρωσικού στόλου έχει προβληματίσει το ΝΑΤΟ, καθώς κάνει αισθητή την παρουσία του στη λεκάνη της Μεσογείου την στιγμή, κατά την οποία κορυφώνονται οι απειλές σε βάρος του Ιράν, ενώ εκρηκτική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στη Συρία.

Οι απειλές για επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου του ΙΡΑΝ, έχουν οξύνει τις αντιδράσεις της Τεχεράνης, η οποία σε μια εμφανή επίδειξη ισχύος προβαίνει σε συνεχείς δοκιμές πυραύλων, εδάφους-αέρος  -το βεληνεκές των οποίων συνεχώς διευρύνεται-, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκλείσει ως αντιπερισπασμό τα Στενά του Ορμούζ απ’ όπου διέρχεται το 40% του πετρελαίου που διακινείται δια θαλάσσης παγκοσμίως.   

Ο επικεφαλής του 5ου στόλου των ΗΠΑ, ο οποίος εδρεύει στο Μπαχρέιν, προειδοποίησε προ ημερών το Ιράν ότι «δε θα ανεχθεί καμία αναστάτωση στη θαλάσσια κυκλοφορία στα Στενά του Ορμούζ».

Στις ΗΠΑ απάντησε ο υπ' αριθμόν δύο των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Χασάν Σαλαμί. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δε ζητεί την άδεια από καμία χώρα για να εφαρμόσει την αμυντική πολιτική της», σημείωσε ο Ιρανός στρατηγός, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: Όταν τα ζωτικά συμφέροντα του Ιράν απειλούνται, απαντούμε στην απειλή με απειλή και δε θα διστάσουμε να εφαρμόσομε την αμυντική στρατηγική μας για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας».

Παρά τις.. φιλότιμες προσπάθειες των Ρώσων αξιωματούχων να αποσυνδέσουν την κάθοδο του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο με την εύφλεκτη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 35 χρόνια η Μόσχα επιλέγει να κάνει αισθητή την παρουσία της στο θερμόμετρο σημείο του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας