Στο τέλος του 2011 ένα νέο βιβλίο του Β. Π. Καραγιάννη, συντοπίτη συγγραφέα, εμφανίστηκε στις προθήκες των βιβλιοπωλείων της πόλης και της χώρας. Είναι μια νέα σειρά διηγήματα που έρχονται σαν συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου του «Το χρώμα της νοσταλγίας», το οποίο κυκλοφόρησε το 2008 (να σημειωθεί πως αυτό είχε επιλεγεί στη βραχεία λίστα των βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω» στην κατηγορία του διηγήματος). Η νέα συλλογή έχει τίτλο «Συγκεχυμένες αγάπες» και όπως και το προηγούμενο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη έχει δε 226 σελίδες.
Περιλαμβάνει επτά διήγημα και μια εκτενή αφήγηση, κάτι σαν νουβέλα μέσα στο κυρίως σώματα του βιβλίου. Σε όλα τα διηγήματα πριν από τον κυρίως τίτλο υπάρχει μια εισαγωγική του θέματος έκφραση, η οποία εισάγει ή τα προσδιορίζει θεματολογικά.
Περιλαμβάνει επτά διήγημα και μια εκτενή αφήγηση, κάτι σαν νουβέλα μέσα στο κυρίως σώματα του βιβλίου. Σε όλα τα διηγήματα πριν από τον κυρίως τίτλο υπάρχει μια εισαγωγική του θέματος έκφραση, η οποία εισάγει ή τα προσδιορίζει θεματολογικά.
Κατά σειρά τα διηγήματα είναι:
1. «Ο πατών επί πτωμάτων κι ο περιπατών επί χρωμάτων» (Μια διακειμενική περιδιάβαση). Αναφέρεται στις περιπέτειες ενός ζωγράφου που του ανατίθεται να ζωγραφίσει ένα επιτύμβιο σε τάφο στην ύπαιθρο. Από αυτό το διήγημα και ο τίτλος της συλλογής: « ...να θυμίζει, εντελώς χύμα αφημένος (αλλά πήγε νωρίς• μόνο νωρίς;) στη γωνία του κοινωνικού καταμερισμού, χυμένος στις αισθήσεις του αλλότριου έφυγε με συγκεχυμένες τις αγάπες του...)
2. «Κολόκες στην άμμο» (Κύπρια Επ(ε)ια). Μια ολιγοήμερη, αισθηματική ιστορία που διαδραματίζεται στην Κύπρο.
3. «Ο Μποέμ και οι Βοημοί της μνήμης μας» (Μνήμη δικαίων μετ’ εγκωμίων). Περιγράφονται πρόσωπα και καταστάσεις του μικρού βιότοπου του σ. που πέρασαν στη μνήμη αλλά είναι και μια διαρκής υπόμνηση νοσταλγίας στο τώρα.
4. «Τσιάο Νούντσια» (Κινητόν ωραίον). Η περιπέτεια μιας παρέας Ιταλών επισκεπτών στην Αθήνα που πέφτει θύμα της «κινητικής» τους αδυναμίας.
5. «Πες αμάν» (Αιματηρή ηθογραφία). Ενα έγκλημα τιμής η πληγωμένου φιλότιμου που λαμβάνει χώρα στην προπολεμική ύπαιθρο.
6. «Τράγου απόδραση» (Ερωτικόν ποιμενικόν δράγμα). Τα ήθη και οι τρόποι του άλογου κόσμου που φορές εγγίζουν ίσως και ξεπερνούν στις αντιδράσεις, τον λογικό αντίστοιχο.
7. «Τα 6,6 της σκηνοπηγίας» (Τα σεισμογενή εδάφη της ψυχής μας). Μια ενθύμηση του σεισμού των 6,6 ρίχτερ που τάραξε τη Δυτικομακεδονική χώρα τον Μάιο του 1995. Ξανακοιταγμένη αφήγηση (μέρος της δηλαδή) από το ομότιτλο βιβλίο του Β.Π.Κ. που κυκλοφόρησε το 2001.
8. «Αγιορείτικη πραγματολογία» ( Αγιονορείτικον ημερολόγιο οδοστρώματος). Ενα πρωτότυπο διαχρονικό ταξιδιωτικό στις μονές του αγίου Ορους.
Στο εξώφυλλο του βιβλίου ένας ωραίος πίνακας του ζωγράφου Κώστα Ντιό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου