Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Φωτιές άναψε δήλωση του προέδρου του Προαστίου για τα χρέη του δήμου Εορδαίας

της Ρόης Βασβατέκη από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Αποστάσεις παίρνουν 10 πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων της Εορδαίας
Τάραξε τα νερά, κατά πως φαίνεται, η δήλωση του προέδρου της τοπικής κοινότητας Προαστίου του δήμου Εορδαίας Δημήτρη Κριαρίδη, στο περιθώριο της συνάντησης προέδρων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στους Πύργους, όπου κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι έχει στραγγαλίσει οικονομικά τις τοπικές κοινότητες και ότι γενικότερα υπολειτουργεί ο δήμος Εορδαίας, διότι όλα τα έσοδα πηγαίνουν στην αποπληρωμή των χρεών των πρώην δήμων Μουρικίου, Βερμίου και Πτολεμαΐδας που συγχωνεύτηκαν στο νέο δήμο Εορδαίας.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν 10 πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων που συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή, διευκρινίζουν ότι «οι τοποθετήσεις του προέδρου του Προαστίου εκφράζουν προσωπικές απόψεις» και ότι «δεν ανταποκρίνονται στα όσα γνωρίζουμε απ’ τα δεδομένα του Δήμου και από τη μέχρι τώρα λειτουργία μας».
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Άρδασσας Θόδωρος Σολαχίδης, Εμπορίου Αθανάσιος Μπόζιας, Μεσοβούνου Δημήτριος Τσιαΐδης, Μηλοχωρίου Νικόλαος Φουρκιώτης, Πενταβρύσου Τηλέμαχος Σωτηριάδης, Περδίκκα Φώτιος Κεμερλής, Πύργων Δημήτριος Σαμπακίδης, Σπηλιάς Γεώργιος Παπαδόπουλος, Φούφα Νικόλαος Βόρσιας και Αγίου Χριστοφόρου Χρήστος Μπακάλης, αναφέρουν τα ακόλουθα:
«Οι  παρακάτω Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων των Τοπικών Κοινοτήτων του  Δήμου Εορδαίας συναντηθήκαμε στην Τοπική Κοινότητα Πύργων προκειμένου να συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα και τον τρόπο συνεργασίας μας. Από την συνάντηση προέκυψε ότι όσα προβλέπονται από τον Καλλικράτη  δεν μας καλύπτουν πλήρως και δεν λαμβάνεται υπόψη η σοβαρότητα της θέσεως μας.
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την ανεπάρκεια των νόμων,  συνεργαστήκαμε  με την Δημοτική Αρχή αποτελεσματικά γιατί έχουμε κοινό σκοπό και στόχο: Το συμφέρον του τόπου μας.
Οι τοποθετήσεις του προέδρου του Προαστίου εκφράζουν προσωπικές απόψεις κατά τη γνώμη μας, είναι εκτός των προβληματισμών μας και δεν ανταποκρίνονται στα όσα γνωρίζουμε απ’ τα δεδομένα του Δήμου και από τη μέχρι τώρα λειτουργία μας».
Την ίδια ώρα ωστόσο ο πρόεδρος του Προαστίου Δ. Κριαρίδης με δήλωσή του στον «Π» επιμένει ότι ισχύουν στο ακέραιο τα όσα ανέφερε στη συνάντηση των Πύργων για υπολειτουργία του δήμου λόγω της αποπληρωμής των χρεών των πρώην δήμων Μουρικίου, Βερμίου και Πτολεμαΐδας που απαρτίζουν το σημερινό δήμο Εορδαίας, εξαιρώντας τον πρώην δήμο Αγίας Παρασκευής και επανέλαβε ότι μονάχα ο Σάββας Ζαμανίδης έφερε χρήματα στο νέο δήμο (476.000 ευρώ).
Επισήμανε μάλιστα ότι η ανακοίνωση των συναδέλφων του προέδρων εκδόθηκε με παραίνεση της ίδιας της δημάρχου Εορδαίας, την οποία καλεί μάλιστα να τον διαψεύσει δημόσια δίνοντας στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία των πρώην δήμων που εντάχθηκαν στο δήμο Εορδαίας. Καλεί επίσης την Π. Βρυζίδου να βγει και να εξηγήσει στους δημότες- κατοίκους των τοπικών κοινοτήτων του δήμου γιατί δόθηκαν 1000 ευρώ όλα κι όλα για τις ανάγκες των χωριών το 2011, ποσά δηλαδή μικρότερα από αυτά που πήραν ως ετήσια επιχορήγηση από το δήμο πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι του δήμου.
Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι οι περισσότεροι πρόεδροι που συμμετείχαν στη συνάντηση των Πύργων ανέφεραν στις τοποθετήσεις τους ότι με τα 1000 ευρώ που δίνονται στις τοπικές κοινότητες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση ούτε στοιχειωδών προβλημάτων και την πληρωμή εργατικών χεριών, με συνέπεια να πληρώνουν τα μεροκάματα οι ίδιοι από την τσέπη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας