Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Παπανδρέου: Η ευρωζώνη κινδυνεύει με κατάρρευση

Την επίδειξη πολιτικής βούλησης από την ηγεσία της Ευρώπης, ώστε η Ε.Ε. να παραμείνει παγκόσμιο πρότυπο ειρήνης και ευημερίας, ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου.«Ολα αυτά θα τα χάσουμε, αν δεν προχωρήσουμε σε μια βαθύτερη Ένωση. Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, αν δεν βρούμε την πολιτική βούληση, τότε, πιστεύω ότι θα δούμε ίσως βραδύτερα, αλλά ίσως και ταχύτερα, την κατάρρευση της ευρωζώνης», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN.

Τα βήματα που έγιναν για την αντιμετώπιση της κρίσης "ήταν λίγα και έγιναν πολύ αργά", ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη της Ελλάδας ήταν αποσπασματικά. "Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας και προβαίνουμε σε ουσιαστικές αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά για την Ευρωζώνη, αυτή είναι μια συστημική κρίση", υπογράμμισε.
"Οι αγορές θέλουν τώρα να δουν ισχυρή βούληση και εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Και νομίζω ότι αυτό που χάθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ήταν αυτό το αίσθημα εμπιστοσύνης", πρόσθεσε και σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν οι Βρυξέλλες θα λάβουν εκείνα τα μέτρα που"θα ηρεμήσουν τις αγορές".
Συμφώνησε με τα σχέδια αυστηρότερης επιτήρησης των κρατών μελών της ευρωζώνης, λέγοντας ότι "αν είχε υπάρξει [...] ακόμη και από τους οίκους αξιολόγησης, δεν θα είχα κληρονομήσει, ως πρωθυπουργός, μια κατάσταση με το έλλειμμα να πλησιάζει το 16% και το χρέος να έχει διπλασιαστεί στη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης και κανένας να μην ταράζεται γι' αυτό, να μην αντιλαμβάνεται τι πρόκειται να συμβεί".
Συνέδεσε, όμως, το ζήτημα της επιτήρησης με την έκδοση ευρωομολόγων.
Όσον αφορά στο σενάριο επιστροφής στη δραχμή, εκτίμησε ότι "υπάρχουν ασφαλώς πολλές άλλες παράπλευρες ζημίες, που θα ήταν καταστροφικές, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την Ευρώπη".
Τέλος, σχολίασε τη σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως "πάντα ήλπιζα ότι η προσωπική αυτή σχέση θα μας βοηθούσε να βρούμε ευρύτερη συναίνεση, λόγω της έκτασης των αλλαγών που θέλουμε να επιφέρουμε σε αυτή τη χώρα". 
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας