Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Εισήγηση Μιχάλη Καρχιμάκη Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος


Σας καλωσορίζω στη σημερινή,  διευρυμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Δεν θα πω πολλά για να δώσω το λόγο στον Πρόεδρο και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και  τους υπουργούς μας.
Αγαπητοί σύντροφοι,
Διανύουμε δύσκολες και ιστορικές στιγμές που απαιτούν από όλους μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η χώρα εξακολουθεί να δίνει μάχη επιβίωσης. Στην κοινωνία εξακολουθεί να υπάρχει κλίμα μεγάλης αγωνίας και ανασφάλειας για το μέλλον. Και στο Κίνημα μας, καλούμαστε αφού προχωρήσουμε σε ένα απολογισμό της διετούς προσπάθειας μας για τη σωτηρία και την αλλαγή της χώρας, να οργανωθούμε  για τον εκλογικό αγώνα  και να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα μας.
Το ΠΑΣΟΚ μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον παραμένει ο βασικός παράγοντας πολιτικής σταθερότητας της χώρας. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, συνεχίζει την προσπάθεια που εμείς ξεκινήσαμε, έχοντας ως βάση εκκίνησης τη συμφωνία της 26ης  Οκτωβρίου που εμείς, με Πρωτεργάτη τον Γιώργο Παπανδρέου διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό. Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε μια στιγμή την αφετηρία της κυβερνητικής μας θητείας. Παραλάβαμε την εξουσία από τη ΝΔ  με τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας  Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις συνέπειες ενός πρωτοφανούς δημοσιονομικού εκτροχιασμού, αποτέλεσμα των εγκληματικών και φαύλων πολιτικών της Κυβέρνησης Καραμανλή. Επί δύο χρόνια κληθήκαμε να πληρώσουμε για τις αμαρτίες άλλων.
Όμως στα δύο αυτά χρόνια υπήρξαν λάθη, παραλείψεις, πράγματα που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, πράγματα που έγιναν και δεν έπρεπε να γίνουν. Ας κάνουμε και την αυτοκριτική μας. Αλλά ο απολογισμός της πορείας μας, πρέπει να είναι ρεαλιστικός και ψύχραιμος. Στην πολιτική ζυγαριά δεν μπορούν να μπαίνουν μόνο αυτά που δεν πετύχαμε αλλά και αυτά που πετύχαμε. Αν μπούμε στη λογική του διαγωνισμού για το ποιος θα κάνει το  καλύτερο αυτομαστίγωμα, τότε πολύ φοβάμαι ότι θα χάσουμε την ουσία. Και αν μπούμε στη λογική της ισοπέδωσης και απαξίωσης της κυβερνητικής μας θητείας, τότε προσφέρουμε εξαιρετικές υπηρεσίες στα άλλα πολικά κόμματα και τις χειρότερες υπηρεσίες στη Χώρα και μετά στο ΠΑΣΟΚ και την παράταξή μας. 
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Η πολιτική παραφιλολογία του τελευταίου διαστήματος, δεν αφήνει περιθώρια ψευδαισθήσεων. Καλούμαστε για μια ακόμη φορά, να διαψεύσουμε Κασσάνδρες. Που προβλέπουν το τέλος της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Που προβλέπουν, γιατί έτσι τους βολεύει, ότι η πολιτική ζωή του τόπου θα αποτελείται όχι από μεγάλες παρατάξεις αλλά από μικρά, αδύναμα κόμματα που θα είναι χειραγωγήσιμα. Εμείς δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Το ΠΑΣΟΚ, έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά. Με μια προϋπόθεση. Να αφουγκράζεται να μηνύματα των καιρών και των πολιτών, να μαθαίνει από τα λάθη του, να αναπροσαρμόζει την πολιτική του με βάση τις ανάγκες και τα συμφέροντα της χώρας και να ανοίγει νέους δρόμους δίνοντας όραμα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία. Και όλα αυτά μέσα από διάλογο, τον οποίο έχουμε αποδείξει ότι δεν φοβόμαστε, μέσα από τις ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες που το Κίνημα μας πρώτο καθιέρωσε. Μέσα από τις διαδικασίες αυτές είναι αναγκαίο όσο ποτέ, να αποσαφηνίσουμε το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο της γραμμής πλεύσης μας, ένα πλαίσιο  όχι μόνο στα λόγια αλλά κα στην αντιστοιχισμένη πράξη.
Η αλήθεια είναι ότι οι έκτακτες συνθήκες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και τα δύσκολα αλλά απαραίτητα μέτρα που πήραμε για τη σωτηρία της χώρας, πολλά εκ των οποίων ήταν έξω από το πολιτικό πλαίσιο που κινούμαστε, δημιούργησαν σύγχυση, θόλωσαν το ιδεολογικό μας στίγμα και διατάραξαν τη σχέση μας με τα μη προνομιούχα τμήματα της κοινωνίας που θεωρούσαν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο εκφραστής και ο υπερασπιστής των συμφερόντων τους. Αυτή τη σχέση οφείλουμε να την αποκαταστήσουμε.
Ένας δρόμος υπάρχει. Η προσπάθεια για την αποκατάσταση των αδικιών που δημιούργησε το επείγον των αποφάσεων μας για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η συνέχεια της καταπολέμησης της εκτεταμένης φοροδιαφυγής  και οι διαρθρωτικές αλλαγές.  Και είναι επίσης αναγκαία η κατάθεση ενός συγκεκριμένου σχεδίου διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής αλλά και της διασφάλισης της αξιοπρέπειας στην καθημερινή ζωή. Προϋπόθεση των πολιτικών αυτών είναι η ανάπτυξη, η επείγουσα προτεραιότητα και το κρίσιμο στοίχημα και επόμενου διαστήματος.
Όλα τα όπλα για να εισέλθει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, σε αυτή τη φάση του πολέμου, πρέπει να χρησιμοποιηθούν, γρήγορα και με τρόπο αποτελεσματικό. Για αυτό έχω επισημάνει κατά καιρούς ότι όσοι διαχειρίζονται κοινοτικά κονδύλια θα πρέπει να κινηθούν με ασυνήθιστες ταχύτητες λαμβάνοντας γρήγορα τις απαιτούμενες αποφάσεις για την απορρόφηση τους. Φυσικά, για να περάσω και σε ένα άλλο θέμα, προϋπόθεση για την ανάπτυξη, που δεν μπορεί να αφορά μόνο κάποιους αλλά την πραγματική οικονομία είναι η ύπαρξη κανόνων παντού. Κανόνων που να διασφαλίζουν και να ενισχύουν τον υγιή ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα. Η ύπαρξη αυτών των κανόνων είναι που καθορίζει τη σχέση μας με τα πάσης φύσεως συμφέροντα. Και προς την κατεύθυνση αυτή κάναμε βήματα. Για πρώτη φορά επιχειρήθηκε και μπαίνουν κανόνες στη σχέση των διάφορων συμφερόντων με την πολιτεία.  Για πρώτη φορά υπήρξε ξεκάθαρο το μήνυμα της πολιτικής μας βούλησης ότι η διαφθορά, και η ατιμωρησία, αντιμετωπίζονται αποφασιστικά. Αυτό δεν άρεσε σε όσους έχουν μάθει να κινούνται στη λογική του ότι ο μόνος κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες ή ακόμα χειρότερα ότι ο μόνος κανόνας είναι τα δικά τους συμφέροντα. Με αυτές τις λογικές έχουμε οριοθετήσει τη σχέση μας. Είμαστε σε απέναντι όχθη. Αλλά οφείλουμε να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα. Στο ονοματεπώνυμο των συμφερόντων που θέτουν τις επιδιώξεις τους, πάνω από τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών. Στην απέναντι όχθη είμαστε και με τις λογικές που προωθούν την κυριαρχία των  αγορών έναντι των πάντων. Έναντι ακόμη και των εκλεγμένων κυβερνήσεων.  Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι οι αγορές και όχι οι εκλεγμένες κυβερνήσεις είναι αυτές που καθορίζουν με τις αποφάσεις τους την καθημερινότητα και το μέλλον των πολιτών τους. Η διάθεση των αγορών να επιβάλλουν την θέληση τους, παντού, αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε είναι η σχέση μας με το Μνημόνιο και τις πολιτικές του, οι οποίες άλλοτε εμφανίστηκαν ως η λύση-μονόδρομος και άλλοτε ως οι αποκλειστικές υπαίτιες  για όλα τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Και σίγουρα δεν είναι το Μνημόνιο και οι πολιτικές του, που εμπεριέχουν το όραμα μας για την Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία, γιατί αυτό το όραμα που οφείλουμε ξεκάθαρα να διατυπώσουμε ξεπερνά και τις  πολιτικές και τον  χρονικό ορίζοντα του Μνημονίου. Για όλα αυτά πρέπει να συζητήσουμε καταθέτοντας καθαρές, ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες προτάσεις και θέσεις. Και αυτό θα κάνουμε συντεταγμένα ξεκινώντας από σήμερα, από τη σημερινή μας συνεδρίαση.
Και αυτό δεν θα το επιβάλλουν ούτε οι οφειλέτες του Δημοσίου, ούτε οι οφειλέτες των Τραπεζών, ούτε τα ΜΜΕ, ούτε οι Τράπεζες, ούτε βέβαια κάποιο άλλο κόμμα πιθανόν υποκινούμενο όπως το είδαμε χθες που αποβλέπει να κάνει μπάχαλο το ΠΑΣΟΚ και να μας υποδεικνύει τι θα κάνουμε εμείς στο ΠΑΣΟΚ. Το επόμενο διάστημα, όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου καλούμαστε να δώσουμε εξετάσεις.  Στον ελληνικό λαό αλλά και  στη βάση μας, που αν και πληγωμένη ξέρει ότι η παρουσία στο πολιτικό σκηνικό ενός ισχυρού ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει την δυνατότητα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης να παίζει κεντρικό και καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της πορείας της χώρας μας.
Σας ευχαριστώ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσύ τσιράκι του ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΣΜΟΥ δεν κατάλαβες ακόμα οτιΤΟ πασοκ ΚΑΙ Η αυλη του παπανδρεου ΈΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΏΣΕΙ ΜΕ ΤΟ 10%? Μαζύ με αυτούς και ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ?

Ανώνυμος είπε...

Την ιστορία με την αλεπού και τον τράγο την ξέρεις (7:45) ;;;;; ….
Το ίδιο θα πάθετε στο τέλος .

Το Προφίλ μας