Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Καλογερική απληστία

της Λώρης Κέζα από ΤΟ ΒΗΜΑ
Πριν πούμε οτιδήποτε για την προφυλάκιση του ηγουμένου πρέπει να θυμηθούμε συνοπτικά την υπόθεση. Υπάρχει λοιπόν μια λίμνη εκεί ανάμεσα σε Ξάνθη και Ροδόπη, που ανήκει στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. «Ανήκει» με το γνωστό αποδεικτικό, το τουρκικό  φιρμάνι που διασώζεται εδώ και χίλια χρόνια. Παρένθεση: το ελληνικό κράτος αποδέχεται την γνησιότητα των χρυσόβουλων γιατί σε τέτοια θεμελιώνεται η περιουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία.

Που σκάλωνε το ιδιοκτησιακό: το ελληνικό κράτος θεωρεί όλες τις παρόχθιες εκτάσεις δημόσια γη. Ορίστηκε λοιπόν μια δίκη για να δουν ποιος θα νικήσει, το χρυσόβουλο ή οι διατάξεις για τον κοινόχρηστο χαρακτήρα της λίμνης;
Το ελληνικό Δημόσιο παραιτήθηκε από τις διεκδικήσεις και η λίμνη πέρασε επισήμως στην ιδιοκτησία της Μονής. Το μόνο κέρδος που θα μπορούσε να αποκομίσει ήταν να συνεχίζει να εισπράττει λεφτά από τους ψαράδες! Η περιοχή προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και δεν μπορεί να οικοδομηθεί. Είναι ένας τόπος τόσο όμορφος ώστε ο άθεος περιηγητής ίσως πιστέψει ότι υπάρχει Θεός. Ιδανικός τόπος για στοχασμό και προσευχή. Φευ, μόλις η Μονή έγινε ιδιοκτήτρια της λίμνης, αποφάσισε να την ξεφορτωθεί. Την επέστρεψε στο κράτος με αντάλλαγμα κτήριο 20.000 τ.μ. στους Θρακομακεδόνες και έκταση 8.600 στρέμματα στην Ουρανούπολη. Ακίνητα τα οποία πήγαν σε υπεράκτιες εταιρείες.
Από όλη αυτή τη διαδικασία λείπουν έγγραφα απαραίτητα για τις μεταβιβάσεις, παραλείπονται πράξεις όπως η έκδοση των αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και γίνονται τηλεφωνήματα από το παπαδοπαίδι του Καραμανλή: «βάλτε ένα χεράκι να βοηθήσουμε τον γέροντα». Ο γέροντας, που δεν είναι και τόσο γέροντας (πενηνταπεντάρης  είναι σήμερα) μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου. Ο ηγούμενος Εφραίμ είχε ρυθμιστικό παράγοντα στην πολιτική ζωή αλλά η απόφαση για την προφυλάκισή του δεν αφορά ούτε τον πολιτικό του ρόλο, ούτε τη δημοτικότητά του στους κοσμικούς κύκλους, ούτε την επιρροή του στους Ρώσους.
Στο δια ταύτα: Το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ για τις κακουργηματικές κατηγορίες που τον βαρύνουν, για ηθική αυτουργία σε απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και έκδοση ψευδών βεβαιώσεων. Δεν θα μιλήσουμε καθόλου για το θεατρικό παιχνίδι που περιλάμβανε σάκχαρο και δισκοπάθεια. Αυτό που εκπλήσσει είναι η μαζική αντίδραση υπέρ του κατηγορούμενου. Θα προσπεράσουμε το νομικό κομμάτι, θα ξεχάσουμε τα έγγραφα που χάθηκαν, τις διαδικασίες που προσπεράστηκαν, τις πλαστογραφήσεις που έγιναν. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε όμως το όλον, τη σύλληψη του σατανικού σχεδίου της ανταλλαγής μιας λίμνης με ακίνητα που αξίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
 Για ποιόν ακριβώς λόγο μόνασε ο ηγούμενος Εφραίμ; Άραγε για να πλουτίζει, για να βάζει χέρι σε περιουσίες, για να αδικεί τους πολίτες; Είναι παράδοξο που οι πιστοί σπεύδουν να συγχωρήσουν την απληστία, τη διάθεση να τα φάει όλα_ έστω προς όφελος της Μονής. Κανονικά όλοι αυτοί που μπαινοβγαίνουν στις εκκλησίες, όλοι αυτοί που σταυροκοπιούνται και επισκέπτονται τον Άθω έπρεπε να είναι επιφυλακτικοί με κάποιον που δεν δείχνει κανένα σημάδι εγκράτειας. Ο ηγούμενος Εφραίμ έδρασε ως φαταούλας και τούτο δεν συνάδει με τις αρχές της πίστης του. Αν οι θαυμαστές του δεν μπορούν να καταλάβουν τη δικανική πλευρά της υπόθεσης ας σταθούν στην ιδιότητα: είναι ηγούμενος ουχί έμπορος του Κολωνακίου.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το τουρκικό φιρμάνι που διασώζεται εδώ και χίλια χρόνια....
Δεν διαβάζω πιο κατω γιατι μονο αυτο δειχνει ότι ειναι ασχετος απο ιστορια... αρα γενικα άσχετος.

Ανώνυμος είπε...

ΕΘΦΡΑΙΜ, Ο ΜΕΓΑΣ ΦΑΤΑΟΥΛΑΣ, Ο ΕΜΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΟΝΑΚΙΟΥ...ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΨΩΜΙΑΔΗ????ΑΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΑΛΛΟΙ, ΤΕΡΜΑ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

α! ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝ ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ???ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ???

Ανώνυμος είπε...

γιατι δεν βαζετε και την φωτοφραφια του Γιωργακη μαζι του?????

ai-vreS είπε...

Γιωργάκη; Έχει γιο Γιωργάκη ο Ρουσόπουλος;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητό Ai-vres
Η φωτογραφία που επέλεξες να βάλεις σε καθιστά μεροληπτικό απέναντι στην είδηση. Είναι επίσης επικίνδυνο να αφήνεις υπόνοιες μέσω μιας κοινής φωτογραφίας, για τα πρόσωπα που βρίσκονται δίπλα σε έναν απατεώνα. Να σου θυμίζω πως η βόμβα βατοπεδίου μπορεί να έσκασε στα χέρια του Καραμανλή και να έχει και αυτός και η κυβέρνησή του τεράστιες ευθύνες, αλλά η ιστορία ξεκίνησε πολύ παλιότερα. Υπήρξαν και υπουργοί του πασοκ που έβαλαν υπογραφές στις ανταλλαγές των οικοπέδων και στις αποχαρακτηρίσεις των γαιών, όπως και πρωθυπουργοί του πασοκ που -ενώ ήξεραν- ποιούσαν τη νήσσαν.
Πρόσφατα, και ενώ το σκάνδαλο είχε ήδη βγει στο φως και εκκρεμούσαν ένα σωρό κατηγορίες εναντίον του, ο Γιωργάκης, στην επίσκεψή του στο Άγιο Όρος έβγαινε επίσης φωτογραφίες μαζί του:

http://www.iefimerida.gr/news/21828/%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%89%CE%B8%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%AF-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%87%CF%8C-%CE%B5%CF%86%CF%81%CE%B1%CE%B9%CE%BC

Μην ποινικοποιούμε λοιπόν πρόσωπα από φωτογραφίες, γιατί τέτοιες υπάρχουν πολλές! Η δικαιοσύνη να λειτουργήσει ελεύθερα και ας βρει ποιοι ευθύνονται και ποιοί όχι, ποιοί με τις πράξεις τους έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον και ποιοί είχαν και προσωπικό όφελος από αυτό.

ai-vreS είπε...

Πότε λειτούργησε ελεύθερα η δικαιοσύνη χωρίς παρεμβάσεις; Πότε θα μάθουμε την αλήθεια για τους πολιτικούς που παρενέβησαν στην υπόθεση του Βατοπεδίου;

Ο Καραμανλής φρόντισε να κλείσει τη Βουλή για να παραγραφούν τα αδικήματα... ναι ή όχι;
ΑΥΤΟ δεν αποτελεί παρέμβαση;

Ανώνυμος είπε...

Ai-vres
Αυτό που λέω είναι ότι επιλέγοντας τη συγκεκριμένη φωτογραφία προσπαθείς να καταστήσεις στη συνείδηση του αναγνώστη τον Καραμανλή συνένοχο του Εφραίμ. Αυτό αποτελεί κιτρινισμό.

Το αν ήταν ηθικό (γιατί νόμιμο ήταν) να κλείσει τη βουλή, θα κριθεί (και κρίθηκε) από τον κόσμο. Το αν είναι ηθικό (γιατί νόμιμο είναι) να δέχονται τα κόμματα χορηγίες (βλέπε Siemens) είναι επίσης θέμα. Το αν είναι ηθικό (γιατί νόμιμο είναι) να υπογράφονται συμληρωματικές συμβάσεις για μεγάλα έργα (βλέπε εγνατία) είναι κι αυτό θέμα. κοκ.

Νομίζω καταλαβαίνεις τι θέλω να πω και σταματάω εδώ.

ai-vreS είπε...

Ωραία κουβέντα ανοίξαμε Χριστουγεννιάτικα...
Φυσικά και καταλαβαίνουμε τι θέλεις να πεις. Και προφανώς σ' ένα επίπεδο θεωρούμε τον Ρουσόπουλο και τον Καραμανλή ένοχους (και όχι μόνο για το Βατοπέδι....). Αλλά έχεις δίκιο. Ας σταματήσουμε εδώ.

Υ.Γ. Καμία σχέση με κιτρινισμό πάντως. Ενσυνείδητα.

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΑΝΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΑΚΙΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ;

ai-vreS είπε...

Αμέ. Μαρξ και Ένγκελς...

Ανώνυμος είπε...

Γιωργακη δεν ξερω και ουτε με νιαζει αν εχει ο Ρουσοπουλος αλα εσυ aivreS ξεχνας τον μεγα Γιωργακη του μεγα Ανδρεα...κριμα!!

ai-vreS είπε...

Καμία αίσθηση του χιούμορ ε;

Το Προφίλ μας