Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

H άλλη πλευρά του Χατζηπετρή

του Γιάννη Κοσμίδη
Ρεσιτάλ μεμψιμοιρίας μετά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για το αιολικό πάρκο.Σαν την διαφήμιση αυτοκινήτου όπου ο πατέρας προκειμένου να βρει μειονέκτημα στο αυτοκίνητο που προτίθεται να αγοράσει ο γιός του, λέει πως οι υαλοκαθαριστήρες ρίχνουν πολύ νερό.
Στην περίπτωση μας, είναι η άλλη πλευρά του Χατζηπετρή που έγραφα στο προηγούμενο κείμενο μου. Τώρα θα έχουμε χίλιες και μία αντιρρήσεις. Διάβασα τα απίστευτα με κορυφαίο το «δεν θα δώσει πολλές δουλειές στην περιοχή».Όντως τον ταπεινό αριθμό των 200 μόνιμων θα έχει το πάρκο, προσφανώς δεν άκουσαν ποτέ την  φράση ‘Συν Αθηνά και χείρα κίνει’ του Αισώπου.

Τα ερωτήματα λοιπόν  είναι πολλά και αμείλικτα: Θα δώσει τους λεόντειους μισθούς που δίνει(ακόμη και μετά τις περικοπές) η ΔΕΗ; Θα διορίσει τα δικά μας παιδιά; Θα μπορεί κάποιος εργαζόμενος στην φύλαξη ας πούμε να έχει ετήσιο εισόδημα 60.000 και 70.000 χλδ Ε; κ.λ.π. Εγώ έρχομαι να υπερτονίσω προσθέτοντας άλλα, πολύ κομβικά ερωτήματα που τεχνηέντως ο κ.Παπανδρέου δεν απάντησε: τι χρώμα θα έχουν τα πάνελς; Ταιριάζουν τα πάνελς με την απαράμιλλη  αισθητική των δύο πόλεων του νομού ή θα την βιάζουν; Τι θα γίνει με την χελώνα καρέτα-καρέτα;
Το θερμοσίφωνο το έκλεισες;
Εγώ άκουσα για πρώτη φορά όχι μόνο υποσχέσεις αλλά και το πλάνο των εργασιών που θα γίνουν, χρονικό ορίζοντα και ένα πολύ καλό σχέδιο(bussiness plan και master plan στη γλώσσα των ντιντήδων) για την Δυτική Μακεδονία.
Θα επιδιωχθεί να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής,εντός του Φεβρουαρίου θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, αρχές καλοκαιριού θα έχουμε τον νικητή και ανάδοχο, τέλη του χρόνου θα αρχίσουν οι εργασίες και 18 μήνες μετά θα είναι έτοιμο το έργο.350 οι εργαζόμενοι στην φάση κατασκευής,200 οι μόνιμοι μετά.
Επίσης άκουσα πολύ ευχάριστα πράγματα όπως ότι το σχέδιο είναι η Δ.Μακεδονία να γίνει η πρώτη περιοχή της χώρας όπου το νέο μοντέλο ανάπτυξης θα εφαρμοστεί: βιολογικές καλλιέργειες, αγροτικά προϊόντα αξίας, ορεινός τουρισμός.
Αλλά αν είσαι γαλουχημένος στις πατερναλιστικές αγκάλες του κράτους,του κομματισμού και του συνδικαλισμού αυτά τα βλέπεις ως ακαταλαβίστικες φιλοσοφίες.
Να κλείσω με την παρατήρηση πως δεν υπάρχει περίπτωση καμία μα καμία, τα φώτα στην Κοζάνη και κατά συνέπεια την Δ.Μακεδονία, να έστρεψε ο ο κ.Παπακωνσταντίνου. Αγνοείστε την συγκυρία πως  ο Υπουργός Οικονομικών είναι ο κύριος συνεργάτης του κ.Παπανδρέου και κατάγεται από την πόλη.
       Ας διαβάσουμε τώρα ένα κομμάτι  από τη συνέντευξη του Χρήστου Θηβαίου στο Mediasoup.gr-
“ Ποια είναι η άποψή σου Χρήστο για όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας. Τι θεωρείς ότι φταίει και καταλήξαμε εδώ;

Δεν είναι τωρινή αυτή η κατάσταση. Αποτελεί μια πολιτική αλυσίδα, απ’ τον εμφύλιο και μετά. Επαναπαυθήκαμε σ’ αυτόν τον άκρατο ευδαιμονισμό, έχοντας το κατοχικό σύνδρομο, και λέγαμε «αφού εμείς πεινάσαμε, τα παιδιά μας έτσι για πλάκα πρέπει να έχουν ένα κάμπριο». Δεν μπορεί να έχει ο καθένας δέκα κάρτες και ένας άνεργος να έχει τρία κινητά. Και από πάνω να μην γίνεται «ενέσιμη» στη συνείδηση των νέων ανθρώπων η ανάγκη για εργασία. Για ποιο λόγο υπάρχει ανεργία; Γιατί στα χωράφια δουλεύουν οι Αλβανοί και μαζεύουν το βαμβάκι.
Δεν πάει ο γιος του επιχειρηματία να δουλέψει ως αγρότης. Προχθές, έκανα βόλτα με την οικογένειά μου σ’ ένα πάρκο στο Πεδίο του Άρεως.  Κάποια στιγμή πηγαίνει η γυναίκα μου στο περίπτερο να πάρει κάποιες εφημερίδες. Την αναγνωρίζει ο περιπτεράς και τη ρωτάει: «σε σας δεν είχα πουλήσει ένα Γκολφ;». Δούλευε παλαιότερα στε γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία.Εν συνεχεία, λέει στη γυναίκα μου: «είδατε τώρα που κατάντησα;», θεωρώντας υποτιμητικό που έγινε περιπτεράς. Κατήντησε γιατί έγινε περιπτεράς! Με άλλα λόγια ο Έλληνας νοιάζεται για
το «φαίνεσθαι». Έχει το κόμπλεξ. Αυτή είναι η νοοτροπία του νεοέλληνα”

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε που πραγματικά προσπαθείτε να φρεσκάρετε το τσαλακωμένο προφίλ του κου Παπακωνσταντίνου. Του σοσιαλιστή υπουργού σοσιαλιστικής κυβέρνησης που έκοψε μισθούς, επιδόματα, συντάξεις μείωσε το αεπ και αύξησε δύο φορές σε ένα χρόνο το φπα. Βέβαια ακόμα δεν έχουν φορολογηθεί τα εφοπλιστικά κεφάλαια και κέρδη αλλά αυτά δεν τα κάνουν οι σοσιαλιστές….(http://www.iospress.gr/ios2010/ios20100530.htm)
Eίναι πασίγνωστο ότι ο κος Παπακωνσταντίνου νοιάζεται για την περιοχή καταγωγής του. Άλλωστε για αυτό προορίζεται για υποψήφιος βουλευτής στην συνοριακή Α’ Αθήνας-όπως λένε οι δημοσιογράφοι.
Επιπλέον επειδή είναι πολύ δίκαιος αντί να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, εξομοιώνει το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης. Η εξωτική δυτική Μακεδονία είναι υπόχρεη στο άξιο τέκνο της. Φυσικά οι φίλοι του κου Παπακωνσταντίνου έχουν ηθική υποχρέωση να τον υποστηρίζουν σε κάθε ευκαιρία. Ακόμα και με δημόσιους εναγκαλισμούς όπως στην επίσκεψη του στα Κοίλα μαζί με την μισή κυβέρνηση (όταν επιχείρηση ο αγαπητός υπουργός οικονομικών να έρθει μόνος του τον Σεπτέμβρη δέχτηκε «επίθεση» αγάπης και υπαναχώρησε).

Τα περί μνημονίου, «απωλέσαμε μέρος της εθνικής κυριαρχίας» που δήλωσε ο προιστάμενος του (area manager ου Πενταγώνου που θα έλεγαν και οι ντιντήδες) κλπ τα αφήνουμε απέξω διότι μιλάμε για το φωτοβολταικό πάρκο εδώ (και ουχί αιολικό πάρκο όπως αναφέρετε στο άρθρο σας).

Φυσικά μία επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι καλοδεχούμενη. Φυσικά και η περιοχή πρέπει να αλλάξει μοντέλο παραγωγής και να πάψει να επιβιώνει χάρη στη «λιγνιτοκαλλιέργεια». Κανείς δεν διαφωνεί σε αυτά. Κανείς δεν διαφωνεί ότι υπάρχουν συνδικαλιστικές αγωνίες ότι οι «πράσινες» θέσεις εργασίας δεν εξασφαλίζουν το εισόδημα της ΔΕΗ. Αλλά δεν ζούμε σε κόσμο άσπρο-μαύρο όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση (και η παγκόσμια διακυβέρνηση την οποία –κατά δηλώσεις του θεωρεί απαραίτητη ο «αντιεξουσιαστής» πρωθυπουργός). Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας. Αυτό το δόγμα, μαζί με το περιβόητο There Is No Allternative είναι που προσπαθούν δέκα χρόνια τώρα να μας περάσουν σαν μονόδρομο οι κυρίαρχοι.

Βέβαια το μοντέλο που έχει ο κάθε ένας μας για τον τρόπο ζωής του νεοέλληνα εξαρτάται από τον κοινωνικό κύκλο του. Μπορεί να συμφωνείται με τον καλλίφωνο κο Θηβαίο (αχ τι θυμήθηκα, έβλεπα τους «συνήθεις υπόπτους» στο «μπαράκι του βασίλη» παρέα με μόλις είκοσι νοματαίους…) όμως ο κοινωνός κύκλος πολλών από εμάς δεν αποτελείται από ανέργους με τρία κινητά. Αποτελείται από πτυχιούχους που εργάζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια ακόμα αμοιβόμενοι με τον βασικό και τώρα καλούνται να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις ειδάλλως θα απολυθούν για να προσληφθούν νεαροί με 592 ευρώ-τα 820 ευρώ του μηνιάτικου είναι πολλά…Από συνταξιούχους των 650 ευρώ και των 1000 ευρώ έπειτα από 40 χρόνια στα -πραγματικά-βαρέα ανθυγιεινά που έχουν πληρώσει στο ακέραιο τα ένσημά τους αλλά η σοσιαλιστική κυβέρνηση τους κόβει τα δώρα, τα επιδόματα και τις συντάξεις (που τις έχουν πληρώσει επαναλαμβάνω).

Βέβαια η κυβέρνηση είναι τόσο «πράσινης» κατεύθυνσης που διέλυσε το πιο οικολογικό μέσο μεταφοράς, το τρένο. Νομιμοποιεί διαδικασίες τύπου fast-track (αφήνοντας όμως απέξω τις αγροτικές επενδύσεις), αυξάνει τα όρια επένδυσης που δικαιούνται επιχορήγησης στις 200.000 ευρώ από 100.000 ευρώ αφήνοντας έξω τους μικροεπενδυτές, αφήνει ελεύθερα τα διάφορα malls να εγκαθίστανται όπου θέλουν εξοντώνοντας τα μικρομάγαζα και τις τοπικές αγορές. Και βεβαίως προσπάθησε να εμφανίσει σαν επιτυχία την «επένδυση» στον Αστακό μονάδας επεξεργασίας που δεν την δέχεται καμία χώρα στην Ευρώπη λόγω επικινδυνότητας και μόλυνσης….

Αλλά τι λέω αυτά είναι εντολές του μνημονίου. Της διεθνούς σύμβασης-παράδοσης της χώρας που υπέγραψε η κυβέρνηση της οποίας ο επικεφαλής «θα διαδήλωνε εναντίον της εάν δεν ήταν πρωθυπουργός».

ΥΓ. Ευτυχώς που βρέθηκαν καμιά 1500αριά άνθρωποι και έσωσαν την υπόληψη της πόλης στην υποδοχή του πρωθυπουργού.

Ανώνυμος είπε...

10.53 na giasei to xeri sou

o ar8rografos einai gnwstos exypnakias tou opoiou i apopsi kai 8esi monimws kai olws tyxaiws sympeftei me tin episimi 8esi tis kyvernisis

omws ta provata exoun xypnisei edw kai kairo ftanei pia me ta papagalakia apo opio komma kai na proerxontai

Το Προφίλ μας