Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Νομοσχέδιο προβλέπει μετεγκατάσταση οικισμών σε Φλώρινα, Κοζάνη

από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 10/1/11
Τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ακρινής του Νομού Κοζάνης και Αγίων Αναργύρων του Νομού Φλώρινας προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη βιοποικιλότητα, που κατατέθηκε στη Βουλή, με αιτιολογικό τη γειτνίασή τους με λιγνιτοφόρα κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας των κατοίκων.


Οι μετεγκαταστάσεις οικισμών προβλέπονταν ως τώρα μόνο στις περιπτώσεις που στο υπέδαφός τους υπήρχαν κοιτάσματα λιγνίτη. Τώρα το μέτρο επεκτείνεται («κατ’ ανάλογη εφαρμογή των προβλεπομένων επί μεταφοράς οικισμών εγκατεστημένων πάνω σε εδάφη με λιγνιτοφόρα κοιτάσματα», όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου) στους δύο οικισμούς που γειτνιάζουν με τα ορυχεία της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση:
-Η ΔΕΗ θα υποβάλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επιχειρησιακό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των οικισμών, το οποίο θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα και θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων τα θέματα των απαλλοτριώσεων (χρονοδιαγράμματα, αποζημιώσεις, κλπ.)
-Η μετεγκατάσταση θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα οκταετίας.
-Η δαπάνη μετεγκατάστασης θα βαρύνει κατά 50 % τη ΔΕΗ και 50 % τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι εκτάσεις που θα απαλλοτριωθούν θα μεταβιβασθούν επίσης εξ ημισείας στη ΔΕΗ και το Δημόσιο.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, οι κάτοικοι των δύο οικισμών, «έχουν υποστεί τις συνέπειες μιας μακροχρόνιας εκμετάλλευσης των παρακείμενων λιγνιτικών κοιτασμάτων και των εκτεταμένων αποθέσεων τέφρας, με αποτέλεσμα την πρόκληση όχι μόνο προβλημάτων υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά κυρίως οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας».
Ειδικότερα, αναφέρεται, συνέπειες της γειτνίασης αυτής είναι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων λόγω της ρύπανσης, η πλήρης αποστέρηση της ζωτικής αγροτικής γης προς καλλιέργεια και βιοπορισμό των κατοίκων και η πρόκληση σοβαρών βλαβών στον φέροντα οργανισμό κτισμάτων, σε βαθμό επικινδυνότητας, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας