Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Γ. Παπανδρέου - Τ. Ερντογάν Πρόγευμα , με... μενού το Αιγαίο, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τη λαθρομετανάστευση

Πρόγευμα εργασίας με μενού το Αιγαίο, τις διερευνητικές επαφές, τις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και τη λαθρομετανάστευση (έπειτα και από την ανακοίνωση της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να κατασκευάσει φράχτη στον Εβρο για τον περιορισμό της εισόδου παρανόμων μεταναστών) θα έχουν το πρωϊ της Παρασκευής στο Ερζερούμ ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο έλληνας Πρωθυπουργός θα μιλήσει, προσκεκλημένος του τούρκου ομολόγου του, στη Σύνοδο των Πρέσβεων, ενώπιον δηλαδή της αφρόκρεμας του τουρκικού διπλωματικού σώματος. Παρά τους πηχυαίους τίτλους τουρκικών εφημερίδων και την προαναγγελία της ανακοίνωσης κάποιας συμφωνίας για το Αιγαίο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ευσταθεί.

Διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (και κατ' επέκταση για το εύρος των χωρικών υδάτων) έχουν «φρενάρει» όχι μόνο των διαφωνιών που παραμένουν αλλά και λόγω της εσωτερικής πολιτικής συγκυρίας σε Ελλάδα και Τουρκία. Η οικονομική κρίση στη χώρα μας αλλά και οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία τον προσεχή Ιούνιο στρέφουν το ενδιαφέρον των δύο κυβερνήσεων στο εσωτερικό.
Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να θέσει στον κ. Ερντογάν όλα τα ζητήματα - μεταξύ των οποίων και την επανάκαμψη εν μέσω εορταστικής περιόδου των διελεύσεων τουρκικών πολεμικών πλοίων από ελληνικά χωρικά ύδατα αλλά και τις μαζικές υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Οσον αφορά την ομιλία του ενώπιον των τούρκων πρέσβεων, ο έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να αναφερθεί στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία εσχάτως αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες.
Πάντως η Αγκυρα δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβεί σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια στο Κυπριακό ώστε να διευκολύνει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σύνοδο των Πρέσβεων, ο οποίος απέρριψε το δίλημμα Κύπρος ή Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΤΟ ΒΗΜΑ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ Παπανδρέου έχει έλθει στην Ελλάδα με μια αποστολή που του ανέθεσε η πατρίδα του οι ΗΠΑ. Να διαλύσει τη χώρα, να καταστρέψει τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, να παραδώσει την χώρα στο μεγάλο κεφάλαιο και να δώσει στους Τούρκους (και σε όποιον άλλο) ότι ζητούν για το Αιγαίο και όχι μόνο. Ο κ Παπανδρέου σιχαίνεται την Ελλάδα, τους Έλληνες (με πόση περιφρόνηση δηλώνει στο εξωτερικό "Κυβερνώ μια χώρα διεφθαρμένων"), την Ελληνική γλώσσα την οποία αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι), τον Ελληνικό πολιτισμό κλπ Αυτό δυστυχώς είναι φανερό από τα μέτρα που παίρνει και από τις κινήσεις του στην εξωτερική πολιτική. Και καλά αυτός! Καλά και η Δημοκρατική Αριστερά του Κουβέλη και η Ντόρα που είναι ξεπουλημένοι στο Μνημόνιο και στο ΠΑΣΟΚ και παίζουν πια ανοιχτά το παιχνίδι των Αμερικάνων. Καλά και ο πρόεδρος κ Παπούλιας που είναι διακοσμητικός και υποστηριχτής του ΠΑΣΟΚ. Οι υπόλοιποι "Έλληνες" (υπάρχουν τέτοιοι ή είμαστε πια πολίτες της παγκόσμιας διακυβέρνησης;) τα κόμματα της ΝΔ, ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ (ακόμα και το δήθεν εθνικιστικό ΛΑΟΣ) γιατί σιωπούν ένοχα; Τι παιχνίδι παίζεται και με ποιους; Γιατί τα ΜΜΕ δεν ανακινούν το θέμα παρά αναφέρονται σε αυτό απλώς και για λίγο; Γιατί δεν ζητούνε τα άλλα κόμματα σύγκλιση των αρχηγών των κομμάτων για το θέμα του Αιγαίου; Μόνο το ΚΚΕ και η κ Κανέλλη θίγουν το θέμα αλλά κανείς δεν δίνει σημασία.

Ανώνυμος είπε...

Άρθρο της Αλέκας Παπαρήγα στην εφημερίδα «ΤΟ ΕΘΝΟΣ»
01/01/11
Μπροστά μας έχουμε κρίσιμες εξελίξεις και αποφασιστικές μάχες.
Η κρίση αποδεικνύεται πολύ βαθιά. Οι θυσίες στις οποίες υποχρέωσαν το λαό και στη φάση της ανάπτυξης και πολύ περισσότερο τώρα, αποδεικνύονται εντελώς μάταιες για τον ίδιο. Οι ανταγωνισμοί στην ΕΕ οξύνονται. Ανακατατάξεις έρχονται στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.
Ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με τη στήριξη της Τρόικας προκειμένου να διασφαλίσει τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πλουτοκρατίας θα κλιμακωθεί και θα γίνει πιο αδυσώπητος. Είτε «επιμήκυνση», είτε «κούρεμα», είτε ευρωομόλογα επιλέξουν, είτε ακόμα και την έξοδο από την ευρωζώνη, το αποτέλεσμα για το λαό θα είναι η πτώχευση! Ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα τη μόνιμης καταδίκης στη φτώχεια και την ανασφάλεια. Επικίνδυνες συμφωνίες ΝΑΤΟποίησης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου είναι έτοιμες προς υπογραφή.
Η αναμέτρηση των εργαζομένων με τις δυνάμεις που εκφράζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων είναι αναπόφευκτη. Όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσουν, τόσο λιγότερες θα είναι οι θυσίες και τα δεινά που θα υποστούν, τόσο πιο κοντά θα είναι η λαϊκή νίκη.
Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσει ο λαός τον όλεθρο που φέρνουν; Το ΚΚΕ απαντά κατηγορηματικά ΝΑΙ. Μπορεί να ζήσει με βάση τις δυνατότητες της εποχής, να μην πληρώσει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και το χρέος που δημιούργησε η πλουτοκρατία με την υψηλή της κερδοφορία, τις φοροαπαλλαγές και την κρατική χρηματοδότηση.
Η χώρα μας έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και μπορεί να τις αξιοποιήσει για τη λαϊκή ευημερία. Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα μονοπώλια σημαίνει πανεθνικός σχεδιασμός, κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων, συνεταιριστικοποίηση, κοινωνικός λαϊκός έλεγχος, αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.
Έχουν τη δύναμη, την ικανότητα οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου να επιβάλουν αυτές τις αναγκαίες και ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία; Κατηγορηματικά ΝΑΙ. Αρκεί να απαλλαγούν από ιδεολογήματα, αυταπάτες και ψέματα που για χρόνια καλλιεργούσαν τα κόμματα και οι μηχανισμοί του συστήματος για να συγκαλύψουν ότι ο καπιταλισμός είναι ξεπερασμένος, ότι τα μονοπώλια δεν μπορούν πια να ενισχύονται χωρίς να αφαιρούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, χωρίς να συνθλίβουν τα μικροαστικά στρώματα.
Να απορρίψουν ό,τι τους είπαν για τις αιτίες της κρίσης, για την ΕΕ, για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, την «εθνική συνεννόηση» και συναίνεση. Θέλουν το λαό αλυσοδεμένο για να τον οδηγήσουν στον σύγχρονο «Καιάδα».
Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ξεγελαστούν από το νέο βολικό εφεύρημα που προβάλλεται με αριστερό ή εθνικιστικό περίβλημα, ότι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα τα επιβάλλει μία κυβέρνηση κατοχής. Αυτό το ιδεολόγημα αθωώνει την πλουτοκρατία, κρύβει ότι με τις στρατηγικές επιλογές της συμφωνεί όλο το αστικό πολιτικό σύστημα. Η ΕΕ και το ΔΝΤ γι αυτούς αποτελούν συμμαχίες, ισχυρά όπλα κατά του λαού.
Ο λαός δεν μπορεί να προστατευθεί από την καπιταλιστική βαρβαρότητα με τους συνηθισμένους αγώνες και με διεκδικήσεις του χθες. Τα ξεσπάσματα μόνο εκτονώνουν την αγανάκτηση και την οργή. Χρειάζεται να οικοδομήσει μια ισχυρή εργατική - λαϊκή συμμαχία που θα πατά γερά στους εργασιακούς χώρους και στις συνοικίες, που με σχέδιο θα οργανώνει την άμυνα και την αντεπίθεση με στόχο την εξουσία για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τις αναγκαίες ριζικές αλλαγές στην οικονομία και το κράτος.

Ανώνυμος είπε...

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ & τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις 05/01/11
«Η συμμετοχή του κ. Παπανδρέου σε μία αμιγώς εσωτερικού χαρακτήρα σύσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών στην Τουρκία υπό τον κ. Ερντογάν, δεν μας γεμίζει απλώς ανησυχίες. Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει το μεγάλο, το επικίνδυνο βήμα για όλο τον ελληνικό λαό που σημαίνει συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Που σημαίνει στην πραγματικότητα ότι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι αμφισβητήσεις από την Τουρκία κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι γκρίζες ζώνες. Και πάνω από όλα φέρνει το εξής μήνυμα: Ότι η κυβέρνηση για ένα πράγμα ενδιαφέρεται, όπως και ένα πράγμα ενδιαφέρει τον κ. Ερντογάν: Να εξασφαλίσουν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στις αστικές τάξεις των δύο χωρών, πλούσια κερδοφορία, σε βάρος βεβαίως και των δύο λαών, και του ελληνικού και του τουρκικού, που σημαίνει ότι σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα εξαιρετικά πλούσια κοιτάσματα χρυσού, ουρανίου κλπ παραδίδονται στις πολυεθνικές και μάλιστα με πλήρη αδιαφορία για το ποια είναι τα πραγματικά σύνορα της χώρας, για το ποιες είναι οι οξύτατες αντιθέσεις στην περιοχή. Η όποια συμφωνία γίνει, θα αναγγελθεί φανταζόμαστε μετά από ένα διάστημα, αφού θα έχει σταθεροποιηθεί. Όταν θα αναγγελθεί σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει πολύ βαθιά, σε οξύτατες αντιθέσεις στην περιοχή, αντιθέσεις που πολλές φορές λύνονται όχι μόνο με τον οικονομικό πόλεμο, αλλά και με τα όπλα.
Θεωρούμε ότι ο κ. Παπανδρέου, όχι τυχαία, απέκρυψε και το σκοπό για τον οποίο πάει και το σκοπό της πρόσκλησης από την πλευρά του κ. Ερντογάν. Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε τώρα να μιλήσουμε για μυστική διπλωματία. Μπορεί να εμφανίζεται ως μυστική διπλωματία, αλλά είναι πολύ διαφανής. Καλούμε τον ελληνικό λαό, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει επιτακτικά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης και εξαιτίας των μέτρων της κυβέρνησης, να προβληματιστεί και πάνω σ' αυτές τις εξελίξεις, που είναι συνέχεια της εσωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα. Να αντιδράσει, να διαμαρτυρηθεί, να μην επικυρώσει τίποτα και μέσα στους καθημερινούς αγώνες για τη δουλειά και το μεροκάματο να συμπεριληφθούν και τα ζητήματα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να μην περάσει από τη σκέψη κανενός τίμιου ανθρώπου ότι η συνάντηση στην Τουρκία γίνεται για την ειρήνη και την ασφάλεια. Γίνεται για τα ταμεία των πολυεθνικών. Γίνεται για τα συμφέροντα της ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης».


Εκτιμάτε ότι η επίσκεψη αυτή θα οδηγήσει και σε μία συμφωνία για το Αιγαίο;

«Όχι. Νομίζω ότι επισφραγίζει, είναι προπομπός αναγγελίας. Όταν γίνονται τέτοιες επισκέψεις και τέτοιες συναντήσεις έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις».

Ανώνυμος είπε...

"Να μην πάει στην Τουρκία

Παραμονές Χριστουγέννων και, στη συνέχεια, παραμονές Πρωτοχρονιάς, η τουρκική πολεμική αεροπορία - δηλαδή η επίσημη και έμπρακτη έκφραση της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης κι όχι κάποιοι δήθεν... κακοί στρατηγοί όπως εμείς εδώ βαυκαλιζόμαστε - ξεπέρασε κάθε προηγούμενο του εαυτού της στο Αιγαίο. Μαζικές παραβιάσεις σχηματισμών πολλών αεροσκαφών έκαναν υπερπτήσεις μεγάλης διάρκειας πάνω από σειρά ελληνικών νησιών, κατοικημένων και μη, μεταξύ των οποίων και κάποια τα οποία που μπήκαν στο πρόγραμμα των τουρκικών παραβιάσεων για πρώτη φορά. Η τουρκική περιφρόνηση για την ελληνική εθνική κυριαρχία εκφράστηκε έτσι με τον πιο εύγλωττο και απροσχημάτιστο τρόπο.

Δεν χρειάζεται να σημειωθεί ότι θα ήταν αδιανόητο για οποιαδήποτε άλλη δυτική – και όχι μόνον - χώρα να δεχθεί μια τέτοια πρόκληση και, ουσιαστικά, να σωπάσει. Κι όμως, η Ελλάδα, δείχνει να ξεπερνά και το αδιανόητο: αμέσως μετά από όλα αυτά, πριν καν περάσουν λίγες ημέρες, ο Γιώργος Παπανδρέου ταξιδεύει αύριο στο Ερζερούμ προκειμένου, μεθαύριο το πρωί, να ανοίξει, μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του τις εργασίες της ετήσιας διάσκεψης των Τούρκων πρέσβεων. Το ερώτημα είναι λοιπόν αναπόφευκτο: θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη επιβράβευση της τουρκικής προκλητικότητας από αυτή;

Φυσικά, το ταξίδι Παπανδρέου είχε κανονιστεί νωρίτερα. Και ήταν ταξίδι ανταπόδοσης στην εδώ επίσκεψη Ερντογάν. Όμως, όλα αυτά, δεν τα ξέραμε μόνον εμείς. Τα ήξεραν και οι Τούρκοι, οι οποίοι φρόντισαν όχι μόνον να μην «μαλακώσουν» το πρόγραμμα των παραβιάσεών τους, αλλά ακριβώς το αντίθετο, να το εκτινάξουν και ποσοτικά και ποιοτικά στις παραμονές της επίσκεψης. Είναι συνεπώς βέβαιο ότι, αφού αμέσως μετά από όλα αυτά ο Παπανδρέου πάει στην Τουρκία και δη για να μιλήσει στην ετήσια σύνοδο των πρέσβεων, δικαιούνται να καταγράψουν αυτή την επίσκεψη ως μια μορφή αποδοχής, αν όχι και δικαίωσης, της πολιτικής τους. Και δεν θα την καταγράψουν έτσι μόνον αυτοί, αλλά και πολλοί άλλοι που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και στους οποίους θα είναι αδύνατο να εξηγήσει κανείς πώς γίνεται να υφίσταται τέτοιο κουρέλιασμα η εθνική κυριαρχία και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός να σπεύδει στο στόμα του λύκου, στην καρδιά της εκπόνησης και εφαρμογής αυτής της πολιτικής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου οφείλει, μετά από όσα συνέβησαν μέσα στις γιορτές, να μην πάει στην Τουρκία. Είναι πρωθυπουργός κυρίαρχου κράτους, έστω και στην κατάσταση που αυτό βρίσκεται σήμερα. Δεν λέει κανείς να απειλήσει, να ανταποδώσει τα ίδια, ή να κάνει οτιδήποτε άλλο αντίστοιχο. Όμως, δεν έχει πλέον κανένα λόγο να πάει αυτή τη στιγμή στο Ερζερούμ, ότι και να συμβαίνει στο παρασκήνιο των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων. Πρέπει με κάποιο τρόπο να προστατεύσει την υπόσταση και την αξιοπρέπεια της ελληνικής κρατικής οντότητας, για την οποία οι Ελληνες πολίτες του έχουν αναθέσει την ευθύνη. Πηγαίνοντας αύριο στην Τουρκία, όχι μόνον δεν το πράττει, αλλά επιτυγχάνει το ακριβώς αντίστροφο, αφού σιωπηρά αλλά ξεκάθαρα θα είναι σα να αποδέχεται και να αναγνωρίζει αυτή την επιθετική τακτική. Τη δική του χώρα παραβίασαν βάναυσα οι Τούρκοι. Όχι κάποιου τρίτου. Οφείλει λοιπόν, χωρίς δεύτερες σκέψεις, να ακυρώσει αυτή την επίσκεψή του."

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=376404&dt=05/01/2011

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ Ο ΣΙΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΠΑΛΙ ΤΟ ΜΠΟΥΛΟ.ΚΑΛΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ, ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ?

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΑΟ. ΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ.

Το Προφίλ μας