Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Στα κρατητήρια οι τριάντα αφγανοί πρόσφυγες στην Κοζάνη

του Χρήστου Βήττα από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 11/1/11
Τη δική τους οδύσσεια ζουν τριάντα αφγανοί μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τις αστυνομικές αρχές τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Μπάρα Σιάτιστας σε άθλια κατάσταση, καθώς ήταν νηστικοί, παγωμένοι και εξουθενωμένοι.Με τα λιγοστά αποθέματα αντοχής που διέθεταν κατευθύνονταν στα αλβανικά σύνορα, με σκοπό να περάσουν στη συνέχεια σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, λίγα χιλιόμετρα πριν φτάσουν στα ελληνοαλβανικά σύνορα, εντοπίστηκαν από τις αστυνομικές αρχές του νομού Κοζάνης.


Οι δέκα από τους τριάντα είχαν συλληφθεί πριν από λίγο καιρό σε άλλες περιοχές. Διέθεταν υπηρεσιακά σημειώματα και αποφάσεις των αστυνομικών διευθύνσεων Θεσπρωτίας και  Έβρου, σύμφωνα με τις οποίες είχαν προθεσμία ενός μήνα για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η προθεσμία αυτή δεν έχει παρέλθει, οπότε είναι νόμιμοι. Για τους υπόλοιπους είκοσι έχει εκπνεύσει η προθεσμία του ενός μήνα, οπότε συνελήφθησαν. Εξαθλιωμένοι οι συλληφθέντες πρόσφυγες οδηγήθηκαν στα κρατητήρια των τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Πτολεμαΐδας και Σερβίων για ολιγοήμερη... φιλοξενία. Σήμερα αναμένεται η απόφαση του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κοζάνης για την απέλασή τους ή για νέα προθεσμία ενός μήνα, μέχρι να εγκαταλείψουν οι ίδιοι τη χώρα.

Καταζητούμενος Αλβανός στην Κρυσταλλοπηγή
Ενας υπήκοος Αλβανίας, που αναζητείται για συμμετοχή σε κυκλώματα πορνείας, και μία αλλοδαπή από το Κόσοβο με πλαστά χαρτιά επιχείρησαν να περάσουν από τα τελωνεία Κρυσταλλοπηγής και Νίκης, αντίστοιχα.
Ο 32χρονος αλβανός υπήκοος εμφανίστηκε στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, προκειμένου να εισέλθει στη χώρα μας. Έπειτα από έλεγχο που διενήργησαν οι αστυνομικοί του Α.Τ. Κρυσταλλοπηγής διαπιστώθηκε ότι ήταν καταχωρημένος σε ευρωπαϊκή βάση δεδομένων με την ένδειξη “αναζήτηση και σύλληψη με σκοπό την έκδοση”. Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις εισαγγελικές αρχές της Ιταλίας για τη διάπραξη κακουργημάτων. Συγκεκριμένα ο εν λόγω καταζητούμενος φέρεται να συμμετείχε σε παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών, καθώς και σε εκμετάλλευση πορνείας με χρήση βίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας