Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Η ΝΔ εγκαταλείπει τον μεσαίο χώρο

Του Α. Ράβανου από ΒΗΜΑ
Ο κ. Αντ. Σαμαράς με τον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλο και τον διευθυντή του γραφείου του κ. Κ. Αρβανιτόπουλο. Ο πρόεδρος της ΝΔ εγκαταλείπει τη στρατηγική στην οποία επένδυσε ο προκάτοχός του προς χάριν της δεξιάς ταυτότητας «Εγώ είμαι κεντροδεξιός,δεν είμαι δεξιός»
επιμένει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς σε μια προσπάθεια να αποφύγει την πολιτικήπεριχαράκωση στα δεξιά του πολιτικού συστήματος και κυρίως να αποτρέψει τους χαρακτηρισμούς ότι το κόμμα του έχει κάνει πλέον δεξιά στροφή. Παράλληλα οι στενοί του συνεργάτες επιμένουν πως «είναι λανθασμένη ως “διαπίστωση” και ανόητη ως “μομφή” ότι ο Σαμαράς στρέφεται προς τα δεξιά» και επικαλούνται την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά που δίνει έμφαση στην προβολή των θέσεων και των αξιών της.

Οι τελευταίες ενδείξεις όμως και η συζήτηση που έχει προχωρήσει στο εσωτερικό της ΝΔ αναδεικνύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ιδεολογική στροφή του κόμματος και την απόφαση για πλήρη εγκατάλειψη του «μεσαίου χώρου», όρου που καθιέρωσε ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος και στον οποίο επένδυσε ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και κέρδισε δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στον επικείμενο κομματικό ανασχηματισμό θα δοθεί ρόλος σε πρόσωπα με κεντρώο και φιλελεύθερο προφίλ. 

Οι συνεχείς το τελευταίο διάστημα δημόσιες παρεμβάσεις σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του κ. Σαμαρά, όπως ο πολιτικός του φίλος και πρόεδρος της εθνικοπατριωτικής οργάνωσης «Δίκτυο 21» κ.
Φαήλος Κρανιδιώτης που αντιτίθεται στους εκφραστές του φιλελευθερισμού και του «μεσαίου χώρου» της ΝΔ, σε συνδυασμό με τις εσωκομματικές αναταράξεις που προκάλεσε, αναδεικνύουν το βαθύ ιδεολογικό χάσμα που υπάρχει στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ιδεολογική καθαρότητα» 
Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που θεωρούν ότι η ηγεσία του κόμματος πρέπει να αποκηρύξει δημόσια και με σαφήνεια αυτές τις απόψεις και να τονίσει το κεντροδεξιό προφίλ. Ο κ. Σαμαράς όμως, παρά το γεγονός ότι θα δώσει ρόλους σε εκφραστές της φιλελεύθερης πτέρυγας στη ΝΔ στον επικείμενο κομματικό ανασχηματισμό, επιμένει ουσιαστικά στη γραμμή της «ιδεολογικής καθαρότητας». Μάλιστα η προ 20ημέρου αναφορά του για «ιδεολογικό αφοπλισμό» Βίλφρεντ Μαρτένς, είναι χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στη ΝΔ.

Στη Ρηγίλλης κυρίαρχη είναι η άποψη ότι μετά το «όχι» στο μνημόνιο, χρειάζεται συνέχιση της αντιμνημονιακής πολιτικής, ένα πιο ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα, που θα έχει ως επίκεντρο, όπως λένε συνομιλητές του κ. Σαμαρά, την «πατριωτική και εθνική πολιτική». «Δεν πρέπει να κρύβουμε ποιοι είμαστε» λέει συχνά ο στενός συνεργάτης και λογογράφος του προέδρου της ΝΔ, ο κ. Χρυσ. Λαζαρίδης, με τον οποίο συμφωνούν πολλοί.

Ουσιαστικά, θα υπάρξει το επόμενο διάστημα και θα φανεί πιο ξεκάθαρα μια μετατόπιση της ΝΔ σε μια πιο... «δεξιά ατζέντα». Ο «μεσαίος χώρος» που επιχειρήθηκε να αντικατασταθεί εν μέρει στο περασμένο συνέδριο από τον «λαϊκό φιλελευθερισμό»- ή κατ΄ άλλους «κοινωνικό φιλελευθερισμό»- θα εξοστρακιστεί πλήρως. Και αυτό διότι η ηγετική ομάδα επιθυμεί να ικανοποιήσει άμεσα το «δεξιό ακροατήριο».

Παράλληλα θα επιχειρήσει να στεγάσει και όσους «εθνικοπατριώτες» απομακρύνονται από το ΠαΣοΚ αναζητώντας πολιτικό φορέα που θα παρέχει δίχτυ προστασίας στους κοινωνικά και οικονομικά αδύνατους, θα υπόσχεται ασφάλεια στις πόλεις και θα ασκεί εξωτερική πολιτική με «κόκκινες γραμμές». Στη λογική αυτή δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί «προεδρικοί» βουλευτές επισημαίνουν ότι «ιστορικό Κέντρο και λαϊκή Δεξιά δεν έχουν πλέον τίποτενα χωρίσουν», μια φράση που ανέδειξε ο κ. Κρανιδιώτης.
 
Ως εκ τούτου, θα αναδειχθεί και μια νέα πολιτική ατζέντα από τη ΝΔ το επόμενο διάστημα, που θα ικανοποιεί και το δεξιό ακροατήριο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θα υπάρξει στόχευση στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και πιο ηχηρή παρέμβαση από αυτή που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες (ήδη πολλοί βουλευτές παρασκηνιακά είναι σε σκληρή γραμμή). Θα αναδειχθούν θέματα δημόσιας τάξης (λαθρομετανάστευση) και εγκληματικότητας (κυρίως της μικρής που συνδυάζεται και με την κακή οικονομική κατάσταση), ενώ θα ανεβούν υπέρμετρα οι τόνοι στα εθνικά θέματα. Σε αυτό το κλίμα της αλλαγής πολιτικής στόχευσης υπάρχουν πολλοί βουλευτές που θεωρούν ότι η ΝΔ δεν πρέπει να διολισθήσει προς τα δεξιά και θα πρέπει να τονίσει το κεντροδεξιό προφίλ της και να αποκρουστούν και από την ηγετική ομάδα ενδεχόμενες νέες επιθέσεις κατά βουλευτών και των στελεχών που εκφράζουν το φιλελεύθερο κομμάτι του κόμματος.

Στη Ρηγίλλης επιμένουν ότι η απόρριψη του «μεσαίου χώρου» δεν συνιστά πολιτικό ατόπημα, περιχαράκωση και δεξιά στροφή. «Κινούμαστε στον δρόμο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων που επενδύουν στην προβολή των αρχών και των αξιών τους» αναφέρει τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά. 
 Η ΔΙΕΜΒΟΛΙΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ
Τη στιγμή που η Ρηγίλλης αποκηρύσσει τον «μεσαίο χώρο»,η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επιχειρεί να κερδίσει τμήμα ψηφοφόρων που κινούνται στο λεγόμενο «πολιτικό κέντρο».Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις του κ.Κρανιδιώτη,που αποκήρυξε τον «μεσαίο χώρο»,και να επιτύχει ενδεχόμενη μελλοντική στήριξη μεγάλου τμήματος του μετριοπαθούς ακροατηρίου.Γι΄ αυτό η ίδια επιμένει ότι η φυσιογνωμία της ΝΔ αλλοιώθηκε ολοκληρωτικά υπό την ηγεσία του κ.Σαμαρά και πως τείνουν να γίνουν κυρίαρχες απόψεις στο κόμμα οι θέσεις του κ.Κρανιδιώτη και του «Δικτύου 21».

Από το «στρατόπεδο» της κυρίας Μπακογιάννη επενδύουν στη στροφή της ΝΔ προς τα δεξιά και ετοιμάζονται για το συνέδριο του κόμματος που αναμένεται να γίνει τον προσεχή Μάιο.Στη λογική της διεμβόλισης του «μεσαίου χώρου», και με αφορμή τη συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο,τα κλειστά επαγγέλματα και το νέο φορολογικό,η Δημοκρατική Συμμαχία θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών με κινήσεις «θετικού πολιτικού ακτιβισμού» για να πείσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ακροατήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας