Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Δίαιτα-εξπρές για τα κιλά των εορτών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Μεγάλη επιτυχία γνωρίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες το νέο βιβλίο των αμερικανών διαιτολόγων και συγγραφέων Ελεν Κουνς και Φράνσις Λάγκερμαν Ροθ με τίτλο «CarbLovers Cleanse» («Αποτοξίνωση για όσους αγαπούν τους υδατάνθρακες»). Το βιβλίο πραγματεύεται έξυπνους, αλλά κυρίως χορταστικούς τρόπους να αποτοξινωθεί κανείς σε σύντομο χρονικό διάστημα (μέσα σε επτά ημέρες) και παράλληλα να χάσει μερικά από τα περιττά κιλά που του προσέθεσαν οι διατροφικές καταχρήσεις των γιορτών. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η κατανάλωση υδατανθράκων αποτελεί το μυστικό κάθε διαιτολογίου χωρίς έντονα αισθήματα πείνας, ιδίως μετά την υπερκατανάλωση πλούσιων σε γεύση και... λιπαρών γιορτινών εδεσμάτων.

Προτείνουν λοιπόν ένα αμυλώδες πρωινό με αρκετές φυτικές ίνες, τον συνδυασμό άπαχων πρωτεϊνών με λαχανικά για μεσημεριανό και την εισαγωγή διαφόρων ειδών, ελαφριά μαγειρεμένων φασολιών για βραδινό. Προσοχή όμως: όσοι σπεύσουν να πιστέψουν ότι γεννήθηκε επιτέλους η δίαιτα που θα τους επιτρέπει να ζουν με μακαρονάδες, ψωμί, τυρόπιτες και πίτσες, θα απογοητευτούν.
 
Τα «όχι» υπάρχουν και εδώ και είναι αρκετά αυστηρά. Οι γιατροί-συγγραφείς συνιστούν σε όσους ακολουθούν τη δίαιτά τους να αποφεύγουν εντελώς το αλάτι, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά. Τα υπόλοιπα τα... συζητάνε, σε διπλή βάση: τόσο ως προς τη θερμιδική αξία κάθε τροφής και κάθε γεύματος όσο και ως προς τον επιβαρυντικό συνδυασμό τροφών, για παράδειγμα την «κακή» ταυτόχρονη κατανάλωση άμυλου και κρέατος.

Υπάρχει κάτι ακόμη, που είναι μοναδικό στη συγκεκριμένη δίαιτα. Οι διατροφολόγοι θεωρούν απαραίτητη την κατανάλωση οκτώ ποτηριών ημερησίως ενός «λιποκτόνου» κοκτέιλ δικής τους επινόησης. Δεν πρόκειται για «χημεία»: είναι ένα εκχύλισμα βασισμένο στο τσάι και τους χυμούς των εσπεριδοειδών. « Τα οκτώ ποτήρια αυτού του εύγευστου και 100% φυσικού χυμού συμβάλλουν στον κορεσμό του αισθήματος της πείνας» διαβεβαιώνουν οι συγγραφείς. Επίσης, όταν μεταξύ των γευμάτων η πείνα γίνεται έντονη, προτείνουν ένα ελαφρύ σνακ, όπως οι μπάρες δημητριακών. 
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας