από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ 7/9
Το έργο αναμένεται να ανακοινώσει ο Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη στο πλαίσιο της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει στη Βόρεια Ελλάδα ενόψει της ΔΕΘ Την κατασκευή ενός από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς
στον κόσμο αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου
κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη, η οποία έχει προγραμματιστεί για την
Πέμπτη στο πλαίσιο της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει στη Βόρεια
Ελλάδα ενόψει της ΔΕΘ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για φωτοβολταϊκό σταθμό, ισχύος 200
MW, που θα αναπτυχθεί σε έκταση 8.000 στρεμμάτων, κυρίως σε παλαιά
λιγνιτωρυχεία και σε γειτονικές τους περιοχές, και θα κατασκευαστεί σε
συνεργασία της ΔΕΗ με ξένο εταίρο, κατά πάσα πιθανότητα την αμερικανική
AES.
Ισχύς
Εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους, το έργο θα
αναπτυχθεί σταδιακά με στόχο στην ολοκλήρωσή του να φθάσει τα 200 MW,
ενώ ο προϋπολογισμός του υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ.Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη φθάνουν σε ισχύ τα 50 MW, όχι μόνον λόγω του υψηλού κόστους και της τεράστιας έκτασης που πρέπει να δεσμευτεί προκειμένου να αναπτυχθεί ένα τέτοιο πάρκο αλλά και για θέματα που σχετίζονται με την ηλιοφάνεια, καθώς οι επενδυτές συνήθως προτιμούν τη διασπορά των σημείων εγκατάστασης ώστε να εκμεταλλεύονται καλύτερα τις καιρικές συνθήκες.
Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο, μέχρι σήμερα, φωτοβολταϊκό πάρκο είναι ο σταθμός που προγραμματίζει η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», 100% θυγατρική της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη, ισχύος 50 MW. Το έργο αποτελείται από δύο πάρκα, ισχύος 39 MW και 11 MW, και βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός προμήθειας και εγκατάστασης των πάνελ.
Πρωθυπουργικό γραφείο
Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι για το πρότζεκτ της Κοζάνης έχει ενδιαφερθεί το γραφείο του πρωθυπουργού και εντάσσεται στην πολιτική προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων και πράσινης ανάπτυξης. Μία παλαιότερη πρόταση της ΔΕΗ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού της τάξης των 30-50 MW σε εκτάσεις των παλαιών λιγνιτωρυχείων στην Κοζάνη αναβαθμίστηκε σε μέγα-πρότζεκτ όταν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού, την αμερικανική ΑΕS, η οποία δραστηριοποιείται σε μεγάλες επενδύσεις ανανεώσιμων (αλλά και θερμικών σταθμών) σε όλο τον κόσμο.
Πάντως, λόγω του μεγάλου μεγέθους του έργου, είναι πιθανόν να υπάρξει συνεργασία και με τρίτη εταιρεία από το εξωτερικό, ιδιαίτερα αν επιλεγεί το μοντέλο διαχωρισμού του σταθμού σε μικρότερα πάρκα.
Τέλος, όσον αφορά τη συμμετοχή της ΔΕΗ στο εταιρικό σχήμα, οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν ότι το μερίδιό της θα είναι μειοψηφικό.
Η ταυτότητα του έργουΘα κατασκευαστεί πιθανότατα σε συνεργασία με την αμερικανική AES
200 MW θα είναι η ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού
8.000 στρέμματα θα είναι η έκταση που θα καταλαμβάνει κυρίως σε παλιά λιγνιτωρυχεία.
700 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ο προϋπολογισμός του έργου
50 MW είναι η ανώτερη ισχύς των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη
