Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΗ: Ιδρύει κοινή εταιρεία με την EdF

Από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Κοινή εταιρεία χαρτοφυλακίου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τη γαλλική EdF Energies Nouvelles, με στόχο επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση ανανεώσιμης ισχύος, κυρίως αιολικής, έως 3.000 MW σκοπεύει να συστήσει η ΔΕΗ, η οποία, παράλληλα, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Sunedison για το μέγα-φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη. Η στρατηγική συμμαχία με την EdF Energies Nouvelles, θυγατρική του γαλλικού ομίλου ηλεκτρισμού ΕdF, αναμένεται να συζητηθεί στο προσεχές διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, που θα γίνει εντός της εβδομάδας. Στη νέα εταιρεία, που θα μετέχουν με ίσα μερίδια 50-50 η ΔΕΗ και η EdF Energies Nouvelles, θα εισφερθούν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμα των δύο ομίλων στη χώρα, καθώς και ένα νέο αιολικό πάρκο ισχύος 122 MW που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν από κοινού.


Το καθένα από τα πρότζεκτ αυτά θα αποτελέσει ξεχωριστή εταιρεία, ενταγμένη στον νέο όμιλο. Στο πλαίσιο αυτό θα εισφερθούν τα αδειοδοτημένα υβριδικά (αιολικά με συνδυασμένα υδροηλεκτρικά) της EdF E.N. στην Κρήτη, ισχύος 100 MW, το πάρκο που σχεδιάζει στην Φλώρινα ισχύος 200 MW και από τη ΔΕΗ τρία αιολικά σε Ροδόπη, Καρδίτσα (Μουζάκι) και Μακρόνησο, συνολικής ισχύος 300 MW.
Oσον αφορά το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 200 MW, που θα εγκατασταθεί σε εξαντλημένα λιγνιτικά κοιτάσματα στην Κοζάνη, οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να οδηγούνται στη σύσταση μεικτής εταιρείας με τη Sunedison, η οποία θα ελέγχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας