Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακρίβειες και αναλήθειες από το Νομάρχη Κοζάνης κ. Γ. Δακή σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού

Σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού την Τρίτη 28-9-2010, σχετικά με τις περιφερειακές εκλογές, αναφέρθηκαν από τον Νομάρχη Κοζάνης κ. Γεώργιο Δακή ανακρίβειες και αναλήθειες σχετικά με την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Χωρίς καμία διάθεση ανάμειξης μας στον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων αλλά μόνο για να υπηρετηθεί η αλήθεια και να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις είμαστε υποχρεωμένοι να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:

1. Η απορροφητικότητα – δαπάνες του ΕΣΠΑ κατά τη διετία 2007 - 2009 άγγιξαν το «ιλιγγιώδες» ποσοστό του 3%. Στην αμέσως επόμενη περίοδο, των μόλις 10 μηνών, αφού προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση και αναμορφώθηκε το πρόγραμμα, η απορροφητικότητα – δαπάνες έχουν ξεπεράσει το 11% μέχρι αυτή τη στιγμή, ενώ έως το τέλος του 2010 θα φτάσουν στο 19% του προϋπολογισμού του προγράμματος.


2.    Σχετικά με την αναφορά για τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης και αφορούν οδικά δίκτυα, σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα:
·           υποβλήθηκαν έξι (6) προτάσεις,
·           σε διαδικασία ένταξης είναι ο δρόμος «Φούφα – Δροσερό – Βαρικό»,
·           τέσσερις (4) προτάσεις απορρίφθηκαν διότι δεν ήταν ολοκληρωμένες και παρότι ζητήθηκε από την ΕΔΑ Δυτικής Μακεδονίας η συμπλήρωσή τους, δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης εντός του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο,
·           μία βρίσκεται σε στάδιο ελέγχου της πληρότητας των μελετών από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή.

3.    Σε σχέση με την αναφορά του Νομάρχη Κοζάνης σε «προγκρόμ» στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προς αποκατάσταση της αλήθειας σημειώνουμε ότι:
·                με τον Νόμο 3839/16-4-2010, του Υπουργείου Εσωτερικών έληξε η θητεία όλων των προϊσταμένων οργανικών μονάδων του δημοσίου και βέβαια και των διαχειριστικών αρχών όπως ρητά αναφέρεται.
·                Η επιλογή των νέων προϊσταμένων γίνεται από τα αρμόδια συμβούλια και επιτροπές αξιολόγησης του κάθε φορέα του Δημοσίου και όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια και τα οποία εφαρμόστηκαν και στις κρίσεις – τοποθετήσεις όλων των νέων διευθυντών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το τελευταίο 10μηνο χωρίς καμία ένσταση επί του αποτελέσματος από τους υποψηφίους. Η έννοια «προγκρόμ» θα είχε νόημα αν οι όποιες αλλαγές προϊσταμένων γινόταν χωρίς νομικό υπόβαθρο και χωρίς καμιά διαδικασία αξιολόγησης όπως γινόταν κατά την θητεία της προηγούμενης διοίκησης της περιφέρειας.
·                Επίσης με την υπ’ αριθμό 24/6-9-2010 εγκύκλιο του Υπουργού Εσωτερικών κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των αυτοδιοικητικών εκλογών οι πάσης φύσεως υπηρεσιακές μεταβολές εξελίσσονται κανονικά στο Δημόσιο Τομέα. Η όποια απαγόρευση κατά την προεκλογική περίοδο ισχύει μόνο για τους Ο.Τ.Α. Α΄και Β΄βαθμού. Σημειώνουμε ότι οι Περιφέρειες μέχρι και τις 31-12-2010 αποτελούν φορείς του Δημοσίου.
 Κατά συνέπεια οι αναφορές που έγιναν κατά την διάρκεια της ως άνω εκπομπής δεν υπηρετούν την αλήθεια και τον καθαρό πολιτικό λόγο αλλά εξυπηρετούν άλλες «σκοπιμότητες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας