Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Οπλοστάσιο θαμμένο στον Γράμμο

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Μπροστά σε ένα μεγάλο οπλοστάσιο που ήταν καλά θαμμένο στις πλαγιές του Γράμμου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα του νομού Καστοριάς, βρέθηκαν προχτές το απόγευμα περιπολούντες αστυνομικοί της περιοχής.
Αξιωματικοί της αστυνομίας του ακριτικού νομού αξιολογούν ως «πολύ σοβαρό το γεγονός», όχι μόνο γιατί ένας τόσο μεγάλος αριθμός όπλων έχει να βρεθεί από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1990 που έμπαιναν ανεξέλεγκτα οι Αλβανοί, αλλά και επειδή πρόκειται για «πολεμικά όπλα που είναι εύχρηστα». Γι' αυτό άλλωστε σήμερα το πρωί τα όπλα θα σταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα επιληφθεί του θέματος.
Τα όπλα τύπου «καλάσνικοφ» και «mannlicher», καθώς και οπλοπολυβόλα, αλλά και μεγάλο αριθμό χειροβομβίδων, εντόπισαν προχτές το απόγευμα περιπολούντες αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς, σε ορεινή περιοχή μεταξύ Διποταμίας και Ακριτών. 

Ειδικότερα βρέθηκαν: τρία πολεμικά τυφέκια τύπου «καλάσνικοφ», τρία οπλοπολυβόλα άγνωστης προέλευσης, ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου «mannlicher», 14 χειροβομβίδες άγνωστης προέλευσης και ισάριθμοι πυροκροτητές, 18.415 φυσίγγια πολεμικών όπλων διαφόρων διαμετρημάτων, οκτώ γεμιστήρες πολεμικού όπλου και δύο συσκευασίες εκρηκτικής ύλης T.N.T., συνολικού βάρους μισού κιλού.
Οι περιπολούντες αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, υποψιάστηκαν ότι κάτι «ύποπτο συμβαίνει» όταν είδαν στη δασώδη περιοχή στις πλαγιές του Γράμμου ένα σωρό από πέτρες επιμελώς τοποθετημένες. Σήκωσαν τις πέτρες και έσκαψαν ακριβώς σε εκείνο το σημείο, όπου αντίκρισαν πλειάδα όπλων και πυρομαχικών. Τα θαμμένα όπλα ήταν πολύ καλά συσκευασμένα. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή «κάθε όπλο ήταν συσκευασμένο ξεχωριστά με ειδικό χαρτί από κερί για να μην σκουριάσει. Βεβαίως λόγω του χρόνου που μεσολάβησε τα περισσότερα όπλα είχαν σκουριάσει ελαφρώς, αλλά είναι όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν». Εκτιμάται ότι τα όπλα είναι θαμμένα στο σημείο εδώ και πολύ καιρό, σίγουρα πάνω από δύο -τρία χρόνια. Οι δράστες που τα έκρυψαν τότε, εικάζεται ότι ήταν Αλβανοί που έφεραν τα όπλα από την πατρίδα τους, με σκοπό να τα προωθήσουν προς πώληση στην ελληνική αγορά.
Πάντως, ως προς την διερεύνηση της υπόθεσης, οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι «είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να βρεθούν οι δράστες», εκτός και αν βοηθήσουν τα αποτυπώματα που θα προσπαθήσουν να πάρουν οι ειδικοί της Υποδιεύθυνσης Εγκληματικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος». Όμως μετά από τόσα χρόνια είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν ευκρινή αποτυπώματα. Ωστόσο, οι αρχές θεωρούν τουλάχιστον θετικό το γεγονός ότι «τα όπλα δεν κατέληξαν σε εγκληματικά στοιχεία που δρουν στη χώρα, αλλά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας