Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Τζάμπα μαγκιές

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πληροφορήθηκα ότι ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας δεν θα καταβάλει το τέλος ακίνητης περιουσίας όπως κάνουν όλοι οι υπόλοιποι έλληνες πολίτες αλλά θα καταθέσει το ισόποσο στο ΚΕΘΕΑ. Μπράβο του προέδρου διότι είναι μια αναμφισβήτητα γενναιόδωρη χειρονομία. Πάμε, όμως, στα νούμερα.

Πόσο τέλος πρέπει να πληρώσει ο πρόεδρος; Σύμφωνα με το πόθεν έσχες του, είναι ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 114 τ.μ. στου Γκύζη, το οποίο απέκτησε με γονική παροχή το 1996.

Για το διαμέρισμα αυτό θα πρέπει να καταβάλει (σε δύο δόσεις) ένα τέλος ύψους 570 ευρώ. Και αυτά τα 570 ευρώ είναι που θα γεμίσουν τα ταμεία του ΚΕΘΕΑ.

Το ποσό φυσικά δεν έχει σημασία, η χειρονομία είναι που μετράει. Κι άλλωστε όταν κοτζάμ Πάγκαλος δεν έχει να δώσει 7.500 ευρώ, ποιος μας λέει ότι στον πρόεδρο του Συνασπισμού που είναι και αριστερός περισσεύουν 570 ευρώ για τον δημόσιο προϋπολογισμό;

Η απάντηση, όμως, είναι απλή. Διότι την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος αρνείται να καταθέσει στο δημόσιο ταμείο 570 ευρώ, εισπράττει από το ίδιο δημόσιο ταμείο και ως βουλευτής μεικτές αποδοχές ύψους 120.000 ευρώ ετησίως.

Για την ακρίβεια, η βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται σε 8.644 ευρώ μεικτά μηνιαίως, επί δώδεκα μήνες τον χρόνο, συν οι πρόσθετες αμοιβές από συμμετοχή σε επιτροπές και θερινά τμήματα της Βουλής - τα οποία, είναι αλήθεια, φέτος δεν λειτούργησαν...

Με τέτοια επίπεδα αποδοχών, μπορούμε βασίμως να υποθέσουμε ότι στον πρόεδρο του Συνασπισμού δεν λείπουν 570 ευρώ και ότι δεν είναι μπαταχτσής από ανάγκη (επειδή, δηλαδή, δεν έχει να πληρώσει...) αλλά από άποψη. Δεν γουστάρει, δεν πληρώνει.

Τι άποψη, όμως, είναι αυτή που οδηγεί έναν πρόεδρο να μην πληρώνει το Δημόσιο αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να εισπράττει από το ίδιο Δημόσιο;

Διότι τη στιγμή που τα 570 ευρώ του προέδρου Τσίπρα θα οδεύουν όχι προς το δημόσιο ταμείο αλλά προς το ΚΕΘΕΑ, η βουλευτική αποζημίωση θα καταβάλλεται κανονικά στον ίδιο και στους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κρατική επιχορήγηση θα καταβάλλεται κανονικά στο κόμμα του και εξίσου κανονικά θα καταβάλλονται από το έρημο δημόσιο ταμείο οι αμοιβές όλων των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν αποσπαστεί στον ΣΥΡΙΖΑ και προετοιμάζουν την κοινωνική αλλαγή με χρήματα του έλληνα φορολογουμένου.

Ολα αυτά, βεβαίως, δεν απομειώνουν την πολιτική ουσία της χειρονομίας του προέδρου. Κι εγώ προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση να τον εξαιρέσουμε του μέτρου αφού δυσκολεύεται ιδεολογικά.

Υπό μια προϋπόθεση: ότι δεν θα πληρώνει αλλά ούτε θα εισπράττει. Διότι τα άλλα είναι μαγκιές τζάμπα και εκ του ασφαλούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας