Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Αποσυνδέουν τα κινητά από τον καρκίνο του εγκεφάλου Δανοί επιστήμονες καταρρίπτουν τη θεωρία που ενοχοποιούσε τα τηλέφωνα

από ΤΑ ΝΕΑ
Η μακροχρόνια χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησαν επί 18 χρόνια ερευνητές στη Δανία - συμμετείχαν 358.403 άνθρωποι - και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν χθες στον ιστότοπο της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης (bmj.com).
Κατά την έρευνα αυτή, η οποία περιγράφεται ως η μεγαλύτερη που έχει γίνει πάνω στο θέμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα ποσοστά καρκίνων του κεντρικού νευρικού συστήματος ήταν σχεδόν τα ίδια στους μακροχρόνιους χρήστες κινητών τηλεφώνων και σε ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα αυτά.
Ο αριθμός των κινητών έχει αυξηθεί κάθετα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, και το 2010 βρίσκονταν σε χρήση σε όλον τον κόσμο 5 δισεκατομμύρια συσκευές. Η ευρύτατη χρήση τους έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσον τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπονται όταν ο χρήστης κρατάει το κινητό στ' αυτί του μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες στην υγεία. Οι υγειονομικές Αρχές συνιστούν τακτικά στους χρήστες να χρησιμοποιούν SMS και τα κιτ hands free για να περιορίζουν την έκθεση.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του Καρκίνου στην Κοπεγχάγη πραγματοποίησαν έρευνα μεταξύ των δανών πολιτών που γεννήθηκαν στη χώρα μετά το 1925, συγκεντρώνοντας πληροφορίες από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και το Δανικό Αρχείο Καρκίνου. Από τα 358.403 πρόσωπα των οποίων η κατάσταση της υγείας παρακολουθήθηκε, καταγράφηκαν 10.729 όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος - 5.111 στους άνδρες και 5.618 στις γυναίκες -, όμως περίπου όσοι καταγράφηκαν στους χρήστες, καταγράφηκαν και στους άλλους.
Οι ερευνητές ανακοίνωσαν πως δεν παρατήρησαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης όγκων στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ούτε εμφάνισης οποιουδήποτε άλλου καρκίνου στους χρήστες κινητών τηλεφώνων. «Εντούτοις», συμπληρώνουν, «καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί μια μικρή αύξηση του κινδύνου σε υποομάδες εντατικών χρηστών ή έπειτα από ακόμη μεγαλύτερες περιόδους χρήσης από τα 10-15 χρόνια, χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω μελέτες σε μεγάλα δείγματα πληθυσμού». Επισημαίνεται επίσης ότι στη μελέτη δεν λαμβάνονται υπόψη παρά οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας που έχουν ατομικά συμβόλαια και δεν συνυπολογίζονται αυτοί που διαθέτουν επαγγελματικό κινητό τηλέφωνο, οι οποίοι κατατάσσονται στους μη χρήστες. Στα τέλη Μαΐου, η Διεθνής Υπηρεσία Ερευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποφάσισε ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να χαρακτηριστεί «πιθανόν καρκινογόνος για τους ανθρώπους», θέτοντας έτσι τα κινητά τηλέφωνα στην ίδια κατηγορία με το μόλυβδο, το χλωροφόρμιο και τον καφέ. Ομως μόλις έναν μήνα αργότερα, η Επιτροπή Επιδημιολογίας της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από τη Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία ανακοίνωσε πως τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ολοένα και περισσότερο πως δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητών και στην εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας