Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Δήλωση Ευ. Βενιζέλου για τα ασφαλιστικά ταμεία

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα και σχόλια σε σχέση με την  επίπτωση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου στα ασφαλιστικά ταμεία, δήλωσε τα εξής:
«Γίνεται δυστυχώς μια συστηματική προσπάθεια να αποκρυβεί από την κοινή γνώμη το μέγεθος της σημασίας που έχει η μείωση κατά περίπου 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ του δημοσίου χρέους,
εφόσον εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Αυτό επιχειρείται να γίνει με τη συνεχή ανακύκλωση του ζητήματος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, παρότι για το θέμα αυτό η Κυβέρνηση είχε τοποθετηθεί με ανακοίνωσή μου ήδη από την περασμένη Τρίτη, πριν δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής.


Χθες, στη συνέντευξη τύπου τόνισα πως σε κάθε περίπτωση ό,τι είχε διασφαλιστεί τον Ιούλιο για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα διασφαλιστεί απολύτως και μάλιστα όχι στο πλαίσιο του PSI (που εξαρτάται από αποφάσεις τρίτων και από τον τρόπο συμμετοχής του διεθνούς ιδιωτικού τομέα), αλλά στο πλαίσιο της ασφαλιστικής πολιτικής, το οποίο μας επιτρέπει ως κράτος να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα  υπέρ των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και να ενισχύσουμε την περιουσία των ταμείων.

Είχα δε την ευκαιρία, σε όσους πολιτικούς αρχηγούς μου έθεσαν το ζήτημα αυτό, να τους πω ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη μεταφορά περιουσίας του Δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που δεν θα επηρρεάσει το μέγεθος του δημοσίου χρέους. Τους είπα ακόμη ότι η Κυβέρνηση εξετάζει την δυνατότητα να δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), με μετόχους τα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ώστε να αναπληρωθούν οποιεσδήποτε απώλειες. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση, η ονομαστική αξία των ομολόγων που θα έχουν τα ταμεία στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι μεγαλύτερη της σημερινής εμπορικής αξίας των ομολόγων αυτών.

Επίσης, επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι ούτως ή άλλως η ετήσια επιχορήγηση του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου το 50% της συνολικής τους περιουσίας, δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια το κράτος καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία το σύνολο της περιουσίας τους ως επιχορήγηση.

Τόνισα, επίσης, ότι τίποτα που σχετίζεται με τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου δεν θίγει το ύψος των συντάξεων και την ασφαλή καταβολή τους. Με το ύψος των συντάξεων και τη δυνατότητα καταβολής τους παίζουν όσοι δεν αντιλαμβάνονται το σημείο στο οποίο βρέθηκε η χώρα το 2009 και τις σωστικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να υπάρχουν ταμεία και συντάξεις.

Ας σταματήσουν, λοιπόν, ορισμένοι να κρύβουν πίσω από την δήθεν αγωνία τους για τα ασφαλιστικά ταμεία είτε το γεγονός ότι θίγονται ιδιωτικά συμφέροντα από τη μείωση του δημοσίου χρέους που γίνεται προς όφελος του ελληνικού λαού και του Έθνους, είτε το γεγονός ότι η αντιπολιτευτική μικροψυχία δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν τη σημασία που έχει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για το μέλλον του τόπου, άρα και για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, αλλά κυρίως και για τους ανέργους, τους ανασφάλιστους και κυρίως για τα παιδιά μας». -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας