Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Ιστών & Οργάνων Σώματος & Μεταμοσχεύσεων

Στη χώρα μας  καθιερώθηκε ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Ιστών και Οργάνων η 1η Νοεμβρίου, γιορτή των Αγίων Αναργύρων, η δωρεά οργάνων συνδέεται  με τη ζωή και όχι με το πένθος, έχει δηλαδή εορταστικό χαρακτήρα.
Το πρωί Τρίτης 1 Νοεμβρίου 2011, στην κεντρική Πλατεία της Κοζάνης, μέλη του συλλόγου θα μοιράσουν το διεθνές οπτικό σύμβολο των μεταμοσχεύσεων (ένα πράσινο κορδελάκι)  και θα ενημερώσουν για τη Δωρεά Ιστών και Οργάνων Σώματος καθώς και για τη δωρεά Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (Βλαστοκυττάρων). Επίσης θα γίνει εγγραφή  Δωρητών Οργάνων και υποψηφίων Δωρητών Μυελού των Οστών.

Σκοπός είναι να ενημερωθεί καθώς και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την αξία της δωρεάς Ιστών και  Οργάνων Σώματος που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.    
     Πολλοί συνάνθρωποί μας χάνονται κάθε χρόνο περιμένοντας ένα όργανο που θα σώσει τη ζωή τους ή θα βελτιώσει την ποιότητα της. Δυστυχώς όμως, η έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση, αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν.  Για το λόγο αυτό, όσο το δυνατόν περισσότεροι από μας πρέπει να κατανοήσουμε τη σημασία της δωρεάς οργάνων και να την κάνουμε πραγματικότητα, συμπληρώνοντας τη δήλωση δωρεάς και συζητώντας το θέμα με την οικογένειά μας.
ΚΑΙ ΕΔΩ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ  της κυβέρνησης βρήκαν πανεύκολα τη λύση, στις 16 Ιουνίου 2011 η βουλή των Ελλήνων ψήφισε νόμο που μας κάνει όλους δωρητές Οργάνων (ΝΑΙ την ημέρα που ψαχνόντουσαν ποιος θα μας κυβερνήσει) ψήφιζαν και για το ¨ΤΟΜΑΡΙ¨ μας. Μέχρι τώρα κάναμε δήλωση της πρόθεσης μας να γίνουμε Δωρητές Οργάνων, τώρα με ισχύ του νόμου από 1.6.2013 (μέχρι τότε θα μας ενημερώσουν ¨με εφαρμογή συγκεκριμένης ενημερωτικής εκστρατείας¨ και θα μας πείσουν),  είμαστε όλοι εν δυνάμει δωρητές Οργάνων και αν δεν θέλουμε να είμαστε δωρητές Οργάνων, χρειάζεται να κάνουμε δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής (αυτό είναι πάταξη της γραφειοκρατίας) ότι δεν συναινούμε στην αφαίρεση οργάνων μετά θάνατον.
Αντί να ψάξουν γιατί υπάρχει απροθυμία Δωρεάς Ιστών και Οργάνων
αντί  να αναζητηθεί ο τρόπος σωστής και έγκυρης ενημέρωσης
αντί να άρουν την έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς
αντί να άρουν το φόβο για εμπόριο οργάνων
αντί να άρουν τις  διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.
Αντί να ¨επανδρώσουν¨ τις ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. Ψήφισαν τον υποχρεωτικό νόμο 3984/27/6/2011, μας δήλωσαν όλους δωρητές Οργάνων και καθάρισαν!
Εμείς σαν σύλλογος δωρητών Ζωής ήμασταν και είμαστε υπέρ της Δωρεάς Οργάνων αλλά θέλουμε καλά πληροφορημένους πολίτες που με γνώση, ελεύθερα, θα αποφασίζουν να γίνουν δωρητές και όχι να αποφασίζουν και να διατάζουν για τη χρήση της σορού μας όταν φύγουμε από το μάταιο αυτό κόσμο.
            Ενώ θα μπορούσε αυτή η υποχρεωτική προσφορά να ισχύει για την δωρεά Ομφάλιου Αίματος που είναι μοναδικό υλικό Ζωής για τους δεκάδες λευχαιμικούς (χιλιάδες παγκόσμια) που χάνουμε κάθε χρόνο, αλλά εκεί μπαίνει στο παιχνίδι η ¨ΜΠΙΖΝΑ¨, τα κέρδη, χαζοί είναι να τα βάλουν με τα κέρδη; Ας πεθαίνουν και μερικοί από έλλειψη μοσχευμάτων και ας πληρώνει το δημόσιο στο εξωτερικό τα όποια μοσχεύματα παίρνομαι σε χρυσάφι, άλλοι πληρώνουν τη νύφη.
      Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, πιστή στη ρήση "Μακάριόν εστί μάλλον διδόναι ή λαμβάνειν" (Πραξ. κ΄ 35), έχει αποδεχτεί ανεπιφύλακτα την ιδέα της δωρεάς οργάνων θεωρώντας την υπέρτατη πράξη ανθρωπισμού και φιλαλληλίας.
                                                                             Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος
                                                                    Τσαουσίδης Θεόδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας