Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

8 ΜΥΣΤΙΚΑ για να διατηρείστε... FIT

Έχετε βάλει με οποιονδήποτε τρόπο στη ζωή σας την κίνηση είτε αυτή είναι συστηματική στο γυμναστήριο, είτε αφορά το περπάτημα ή το ποδήλατο που κάνετε μέχρι που να φτάσετε στη δουλειά σας. Ωστόσο, στο τέλος μιας δραστήριας εβδομάδας αισθάνεστε κουρασμένοι και νιώθετε πως μπορεί να σας έχει «ανοίξει» η όρεξη… μα τι συμβαίνει; Μήπως η άσκηση «δε σας πάει» τελικά; Και βέβαια όχι! Βάζοντας την άσκηση στη ζωή σας εκτός από έναν υποτυπώδη εξοπλισμό όπως άνετα παπούτσια και ρούχα είναι απαραίτητο να φροντίσετε και τον διατροφικό σας εξοπλισμό για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στις νέες σας σωματικές ανάγκες! 8 είναι τα βασικά βήματα για να εξοπλιστείτε επαρκώς διατροφικά:

1. Να έχετε 3-5 γεύματα την ημέρα,
ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες σας σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Κάνοντας άσκηση αυξάνετε τη δραστηριότητα του οργανισμού σας, αυτό επακόλουθα απαιτεί από εσάς να φροντίζετε να ανατροφοδοτείτε το «ντεπόζιτο» της μηχανής με καύσιμα!

2. Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό! Ένα μπολ γάλα με δημητριακά και 1 φρούτο, ένας χυμός πορτοκάλι με χαμηλή οξύτητα (εάν έχετε πρόβλημα με τα όξινα τρόφιμα το πρωί) και μία φέτα με τυρί cottage ή τυρί του τοστ με μειωμένα λιπαρά και μια φέτα γαλοπούλα με ελαιόλαδο είναι εξαιρετική επιλογή για το ξεκίνημα της ημέρας.

3. Αναζητήστε καθημερινά τις βιταμίνες που χρειάζεται καθημερινά το σώμα σας, σε φρέσκα εποχιακά φρούτα (μήλα, σταφύλια), τους δροσερούς φυσικούς χυμούς τους και πολύχρωμες σαλάτες. Τώρα χρειάζεστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτά τα συστατικά!

4. Φροντίστε ώστε το καθημερινό σας διαιτολόγιο να περιέχει τρόφιμα πλούσια σε απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ φρούτα, λαχανικά, χυμοί, ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες κτλ), ειδικά για όσους αθλούνται συστηματικά. Εφόσον οι υδατάνθρακες αποτελούν την άμεση πηγή ενέργειας για το σώμα.

5. Ένα φρούτο ή 1 μπάρα δημητριακών -περίπου 1 ώρα πριν την άσκηση- παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια της άσκησης, και συνεπώς τα αποτελέσματά της!

6. Καταναλώστε καθημερινά τρόφιμα που παρέχουν στο σώμα υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη. Εκτός από το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι, καλής ποιότητας πρωτεΐνη περιέχουν και τα αυγά, το γάλα και το γιαούρτι, τα τυριά, δίνοντας έμφαση σε αυτά με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά από το λευκό τυρί και το τυρί του τοστ έως το cottage, για την καλύτερη αποκατάσταση του «φθαρμένου» μυϊκού ιστού μετά την άσκηση.

7. Η αφυδάτωση μειώνει τις επιδόσεις σε όσους αθλούνται, συνεπώς η καλή ενυδάτωση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση είναι πολύ σημαντική. Γι’αυτό μια εκτίμηση είναι τουλάχιστον 1 λίτρο υγρών που πρέπει να συνοδεύει όσους ασκούνται περίπου 1 ώρα. Νερό ή αθλητικό ποτό: η επιλογή δική σας!

8. Τέλος, καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων με μέτρο και ισορροπία από όλες τις ομάδες (αμυλούχα, φρούτα, λαχανικά, κρέας, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια), σε επαρκείς ποσότητες, ώστε να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

nutrimed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας