Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Αν είχαμε μια σοβαρή, προοδευτική Αριστερά, τι θα έκανε;

Αν είχαμε μια σοβαρή, προοδευτική Αριστερά, τι θα έκανε; Δεν θα κρυβόταν πίσω από τις αποτυχίες του παγκόσμιου χρηματοκαπιταλισμού και τις ανεπάρκειες των ηγεσιών της Ευρώπης. Θα έμπαινε μπροστά στην προσπάθεια να φτιάξουμε πρώτα το δικό μας σπίτι, αντί να διαλύσουμε ό, τι έχει απομείνει. Γιατί το κράτος δεν είναι στέγη των βολεμένων αλλά τελευταίο αποκούμπι των αδυνάτων. Και μια σοβαρή Αριστερά θα όρθωνε τείχος προστασίας του κράτους, αντί να οργανώνει γιουρούσια κατάληψης και διάλυσης κάθε υπουργείου και οργανισμού.

Αν είχαμε μια σοβαρή Αριστερά, θα καταλάβαινε πόσο βαριά θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή. Θα ξεκαθάριζε τη θέση της: θέλει να μείνουμε ή να φύγουμε από το ευρώ; Δεν θα υποδείκνυε στρατηγικές–καμικάζι, με τυχοδιωκτικούς τσαμπουκάδες προς τους εταίρους, όταν ολόκληρη η Ευρωζώνη κρέμεται στον αέρα.


Μια σοβαρή Αριστερά θα στήριζε την προοδευτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Θα γνώριζε ότι, δεκαετίες τώρα, η μεγάλη ακίνητη περιουσία υποφορολογείται, με τη φαιδρή αναγραφή στα συμβόλαια της αντικειμενικής αντί αγοραίας αξίας, με τη διαχρονική επένδυση του πλούτου της φοροδιαφυγής σε ακίνητα. Θα γνώριζε επίσης ότι οι φόροι ακίνητης περιουσίας είναι λιγότερο βλαπτικοί στην ανάπτυξη από τη φορολόγηση εισοδήματος και επιχειρήσεων. Μια σοβαρή Αριστερά δεν θα
έβγαινε στα κάγκελα, όπως ο κ. Τσίπρας, να δηλώνει προκλητικά ότι δεν θα πληρώσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας, για να καταρρεύσουν μια ώρα αρχύτερα τα δημόσια έσοδα.
Αν είχαμε μια σοβαρή Αριστερά των συνδικάτων, δεν θα υπερασπιζόταν αδιακρίτως κάθε κεκτημένο. Δεν θα είχε πολεμήσει λυσσαλέα τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, χωρίς την οποία δεν θα είχαν να περιμένουν συντάξεις οι σημερινοί σαραντάρηδες. Αν είχαμε υπεύθυνα συνδικάτα, δεν θα παρέλυαν την οικονομία της χώρας τρεις μέρες τη βδομάδα, την ώρα που καταγγέλλουν ότι το Μνημόνιο μας βυθίζει στην ύφεση. Θα σκέφτονταν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που χάνει κάθε μέρα η οικονομία από τις απεργίες των συγκοινωνιών, και την καθαρίστρια που πρέπει να περπατήσει μαύρα χαράματα για να πάει στη δουλειά της.
Αν είχαμε σοβαρά συνδικάτα του Δημοσίου, θα ξεκινούσαν μια γενναία εσωτερική κάθαρση των διεφθαρμένων υπαλλήλων εφοριών, τελωνείων, πολεοδομιών. Αν είχαμε σοβαρές συντεχνίες (γιατρών, δικηγόρων, φαρμακοποιών) θα εξυγίαιναν τον κλάδο τους πριν ταλαιπωρήσουν την κοινωνία. Ακόμα και η ένωση των λειτουργών της Δικαιοσύνης, αντί να ηγηθεί στην προσπάθεια επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης, που φτάνει στα όρια της αρνησιδικίας σπαταλώντας τεράστιους εθνικούς πόρους, επέλεξε γλώσσα συντεχνιακής διεκδίκησης και ευτελούς δημαγωγίας, μιλώντας για «οικονομική κατοχή».
Αν είχαμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να εξυγιάνει το κράτος, τι θα έκανε; Δεν θα κρατούσε στο συρτάρι ενάμιση χρόνο τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών. Δεν θα ξεκινούσε την εφεδρεία οριζόντια, με ηλικιακά κριτήρια. Θα υποχρέωνε τις υπηρεσίες να ξεσκονίσουν τους φακέλους των υπαλλήλων, θα αξιολογούσε προσόντα, χρησιμότητα, τρόπο πρόσληψης. Θα ξεκινούσε την εφεδρεία από τους άχρηστους και τους κηφήνες, θα απέλυε τους φαύλους και διεφθαρμένους. Αλλά σε αυτό είναι βέβαιο ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα είχε απέναντί της το κόμμα ΠΑΣΟΚ, τη Ν. Δ. και σύμπαν το κομματο-συνδικαλιστικό σύστημα. Γιατί ο τυμπανιαίος δημόσιος τομέας είναι παιδί όλων.
Αν είχαμε μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, θα πολιτευόταν με το μάτι στην επόμενη μέρα. Θα καταλάβαινε ότι, κάθε φορά που αρνείται να βάλει πλάτη, μειώνει την αυριανή δυνατότητά της να κυβερνήσει, την αξιοπιστία και διαπραγματευτική ισχύ της χώρας. Διευκολύνει τους εταίρους να συμπεράνουν αύριο ότι η Ελλάδα είναι μια «ειδική», αδιόρθωτη περίπτωση, και ότι καλύτερα για όλους να κόψουν τα σχοινιά να μας αφήσουν να αρμενίσουμε μόνοι. Μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση θα καθόταν στο τραπέζι, με την κυβέρνηση και τους καλύτερους τεχνοκράτες της χώρας, να εκπονήσουν από κοινού ένα Σχέδιο Εθνικής Ανάταξης, και μετάβασης σε ένα βιώσιμο μοντέλο εξωστρεφούς ανάπτυξης. Και θα έλεγε την αλήθεια: ότι το πέρασμα στην ανάπτυξη προϋποθέτει μαζική μετακίνηση πόρων, επιχειρήσεων, χιλιάδων εργαζομένων, από τον εσωστρεφή, προστατευμένο τομέα, στον εμπορεύσιμο και ανταγωνιστικό. Οτι περνάει από πόνο, λουκέτα και ανεργία.
Αν είχαμε πραγματικές οικονομικές ελίτ αυτής της χώρας, θα περιμέναμε να μας πουν όχι απλώς τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι, αλλά τι προτίθενται οι ίδιοι να προσφέρουν. Κάποτε τα παιδιά των αστικών ελίτ έμπαιναν μπροστά στις εθνικές μάχες. Ετσι θα περιμέναμε από τους Γουόρεν Μπάφετ και Ντιέγκο Ντέλα Βάλε της Ελλάδας να πουν ότι αυτός είναι ο πόλεμος της δικής μας γενιάς. Οτι ναι, έχουμε απέναντί μας ένα κράτος ανίκανο και φαύλο, αλλά τώρα είναι η ώρα για τις δικές μας ευθύνες, γιατί «παντί δε ω εδόθη πολύ, πολύ ζητηθήσεται παρ’ αυτού».
Και θα περιμέναμε ίσως κι από τους άλλους, τους πολλούς του αφορολόγητου πλούτου, εμπόρους κι επαγγελματίες, που θησαύρισαν στη διαπλοκή, φοροδιαφυγή ή νομότυπη φοροαποφυγή, να φωτιστούν από την έκλαμψη της κρίσης και να κάνουν, για μια φορά, το εθνικό τους καθήκον. Να πρωτοτυπήσουν, να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, αντί να λουφάζουν στα θολά βαλτόνερα της καταγγελτικής ανομίας και του «δεν πληρώνω».
Αν ήμασταν σοβαρή χώρα, με ένστικτο αυτοσυντήρησης; Τότε θα ενώναμε δυνάμεις μπροστά στην κοινή απειλή, για να αλλάξουμε όσα πήραμε λάθος τις περασμένες δεκαετίες. Θα δείχναμε πλεόνασμα υπευθυνότητας στις ατομικές και συλλογικές υποθέσεις, και περίσσευμα αλληλεγγύης για όσους μένουν πίσω. Θα φροντίζαμε ως κόρην οφθαλμού τη δημόσια σφαίρα, το κράτος, τους θεσμούς: είναι τα τελευταία που συγκρατούν ένα έθνος από το χάος και την καταστροφή.
Αλλά δυστυχώς δεν είμαστε, και δεν έχουμε. Γι’ αυτό, η οικονομία μας βυθίζεται, η κοινωνία σπαράσσεται, και όλοι μαζί τραβάμε προς τον πάτο.
*Γ. Παγουλάτος :Είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Καθημερινή

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τρε σικ!!!!!
Να δίνει συμβούλες στην αριστερά καθηγητής Ευρωπαϊκής πολιτικής.
Κύριε καθηγητά,
αν είχαμε σοβαρούς καθηγητές όταν μπαίναμε στην ΕΟΚ, την ΕΕ ή το € θα μας είχαν προειδοποιήσει οτι βάζαμε το κεφάλι μας στο στόμα του λύκου.
Αντ΄αυτού όμως είχαμε κοσμοπολίτικα ευρωλιγούρια που πουλούσαν φτηνό ευρωπαϊσμό με ύφος 400 καρδιναλίων.
Α, παρατάτε μας.

Ανώνυμος είπε...

TWRA 8YMASAI THN ARISTERA??..
OTAN KA8E MERA SOY LEEI, MHN YPOSTHRIZEIS KOMMATA POY EINAI FILOKAPITALISTIKA-..KEFALAIOKRATIKA, MHN YPOSTHRIZETE NATO-EE- klp ESEIS LEGATE ASTOYS AYTOYS EINAI PEPALAIOMENWN ARXWN!!..
TWRA 8ES PALI THN ARISTERA NA SE SWSEI!!.
ALLA 8ELEIS "SOBARH" ARISTERA!!..
H ARISTERA SOY LEEI, PARE THN YPO8ESH STA XERIA SOY!! PALEPSE GIA THN ANATROPH, ALLH POLITIKH!!!..

Ανώνυμος είπε...

24 Οκτωβρίου 2011 10:56 μ.μ.
Μήπως δεν διάβασες το άρθρο;
Αυτό που λέει ο καθηγητής είναι ότι αυτοί που το παίζουν αριστεροί δεν είναι αριστεροί γιατί όπως εξηγεί δεν είναι προοδευτικοί αλλά είναι η μαύρη συντήρηση.

Ανώνυμος είπε...

Μια ΜΑΛΑΚΙΑ και μιση το αρθρο. Ψευτοεπιχειρηματα σε θεωρητικο επιπεδο και αποπροσανατολισμος για να πεισθουν οσοι ηλιθιοι εχουν απομεινει - εκλογες ερχονται αλλωστε - μη βγουν και ολοι απ το μαντρι. (Ο αιβρες δηλαδη αν ειχαμε σοβαρα αριστερα θα την ψηφιζε.. - ΑΛΛΟΥ ΡΕ)

Ανώνυμος είπε...

«Kουκουλοφόροι» του συστήματος. Ο κόσμος τούς έχει πάρει πλέον χαμπάρι. Γι' αυτό και τα ψέματά τους ακούγονται τόσο κωμικά όσο ποτέ.
Η Αστυνομία - ισχυρίζονται οι αρμόδιοι - δε βάζει ανθρώπους της (ασφαλίτες, δηλαδή) μέσα στις εργατικές και λαϊκές διαδηλώσεις.
Ποτέ - ισχυρίζονται οι αρμόδιοι - η Αστυνομία δε χρησιμοποιεί προβοκατόρικες μεθόδους, για να συκοφαντήσει και να υπονομεύσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα.
Ποτέ - ισχυρίζονται οι αρμόδιοι - δεν υπέπεσαν στην αντίληψή τους φαινόμενα «συνεργασίας» μεταξύ Αστυνομίας - κουκουλοφόρων...
*
Επομένως:
Οι ομάδες των «πραιτοριανών», με «φόρμες» και «κράνη», χρώματος μαύρου κατά προτίμηση, με αποστολή να υπονομεύουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις
(που όλοι τους έχουμε δει),
απλώς... «δεν» υπάρχουν!
*
Οι ασφαλίτες με πολιτικά, χωρίς διακριτικά της Αστυνομίας, με ειδικές «φόρμες εργασίας», με στόχο να παρεισφρέουν στις πορείες, να χαφιεδίζουν, να φακελώνουν, να προκαλούν επεισόδια, να κατασκευάζουν «ενόχους» και να συνδράμουν τους ένστολους συμπαίχτες τους
(που όλοι τους έχουμε δει),
απλώς... «δεν» υπάρχουν!
*
Οι ομάδες προβοκατόρων με άνωθεν νομιμοποίηση - δηλαδή, προβοκάτορες κανονικοί - εντεταλμένοι να παίζουν το ίδιο και το ίδιο παιχνίδι, παρέα με τους άλλους κουκουλοφόρους, τους «γνωστούς - αγνώστους»... συναδέλφους τους, σε αυτήν την ατέλειωτη παράσταση για «κλέφτες κι αστυνόμους»
(που όλοι τους έχουμε δει),
απλώς... «δεν» υπάρχουν!
*
Και αφού «δεν» υπάρχουν (!), η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, μετά τη δολοφονική δράση των κουκουλοφόρων στο Σύνταγμα και τις καταγγελίες του ΚΚΕ, ζήτησαν στοιχεία (από το... ΚΚΕ!) για όλα όσα συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του ελληνικού λαού!
Ελα, όμως, που το φαινόμενο των ασφαλιτών - χαφιέδων - προβοκατόρων, αυτό το κατασκεύασμα των φανερών και μυστικών υπηρεσιών, είναι μια μεθοδολογία τόσο παλιά, όσο και η μεθοδολογία της προβοκάτσιας εκ μέρους των κατασταλτικών μηχανισμών.
Είναι μια «κολόνια που κρατάει χρόνια» στη Δημοκρατία τους και η αποφορά της είναι πια απόλυτα αναγνωρίσιμη. Αλλωστε, ως προς αυτό, υπάρχουν τα γεγονότα:
*
Υπάρχουν, για παράδειγμα, τα ντοκουμέντα (βίντεο, μαρτυρίες) που κατήγγειλε η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» στον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για τη σε διατεταγμένη υπηρεσία δράση των προβοκατόρικων μηχανισμών, που ξεπηδούσαν μέσα από τους κόλπους των «προστατών του νόμου», στην απεργία της 15ης Δεκέμβρη του 2010. Μέχρι σήμερα, ο κ. Παπουτσής δεν έχει απαντήσει.
Υπάρχει το μόλις πριν από ενάμιση χρόνο περιστατικό (κάθε άλλο παρά «μεμονωμένο») και συγκεκριμένα στις 17/6/2010, όταν πιάστηκε κυριολεκτικά στα πράσα ασφαλίτης στην πορεία του ΠΑΜΕ, να παριστάνει το διαδηλωτή και να επιχειρεί να προκαλέσει ιδανικές συνθήκες για την επέμβαση της Αστυνομίας (έγινε αντιληπτός από τους διαδηλωτές, καθώς είχε ασύρματο με τον οποίο επικοινωνούσε με την Ασφάλεια. Οι διαδηλωτές τον ακινητοποίησαν, του πήραν ασύρματο και υπηρεσιακή ταυτότητα).

Ανώνυμος είπε...

Στις 30 Ιούνη, όταν και πάλι κατά τη διάρκεια και της τότε απεργιακής διαδήλωσης έδρασε στην Αθήνα το κράτος των μηχανισμών καταστολής σε συμπαιγνία με το παρακράτος των κουκουλοφόρων,
η Αλέκα Παπαρήγα κατέθεσε στη Βουλή μια σημαντική αποκάλυψη:
Πρόκειται για το απόρρητο έγγραφο της EUROPOL με τον τίτλο «Ευρωπαϊκές Βέλτιστες Πρακτικές για το Χειρισμό των Πληροφοριοδοτών», το οποίο έφερε στο φως στις 8/9/2002 ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης».
Το έγγραφο συνιστά στην ουσία το «εγκόλπιο του προβοκάτορα», σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ - των «15» τότε - «νομιμοποιεί» την κατασκευή χαφιέδων και προβοκατόρων.
Ο χαφιές και ο προβοκάτορας, όπως ορίζεται στο εν λόγω εγκόλπιο, είναι ένα
«άτομο το οποίο αποτελεί αντικείμενο εμπιστευτικού χειρισμού και το οποίο παρέχει πληροφορίες και/ή παρέχει συνδρομή στις αρμόδιες Αρχές»,
το οποίο μάλιστα
«με την έγκριση μιας καθορισμένης εξουσιοδοτούσας Αρχής, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή τις κατευθυντήριες γραμμές, επιτρέπεται να συμμετάσχει σε ένα έγκλημα, το οποίο άλλοι ήδη προτίθενται να διαπράξουν»!
Δύο μέρες αργότερα, ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις του «Ρ», ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος - και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος - του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαππας, απάντησε:
«Δεν προτίθεμαι να σχολιάζω έγγραφα αστυνομικών αρχών» (!) και συνέχισε:
«Στο πλαίσιο των "15", λαμβάνονται και κάποιες γενικές αποφάσεις (...). Για τα ειδικά ζητήματα που συνδέονται με τις αστυνομικές αρχές, ρωτήστε τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ.»!
Αυτές είναι οι ...«απαντήσεις» που έδωσε τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το απόρρητο έγγραφο της ΕΥΡΩΠΟΛ, για το εγχειρίδιο δηλαδή κατασκευής χαφιέδων στην Ελλάδα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Χαφιέδες, οι οποίοι, κατά την τέλεση των «καθηκόντων» τους, (σ.σ.: να επανδρώνουν τους μηχανισμούς «διάβρωσης» και «διείσδυσης», όχι βεβαίως του χώρου του οργανωμένου ή κοινού εγκλήματος, αλλά του λαϊκού κινήματος)
έχουν την άδεια να προβαίνουν ακόμα και στη διάπραξη εγκλημάτων!
***
Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε κάτι ακόμα:
Ηταν ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος ομολόγησε ότι το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του στέλνουν χαφιέδες στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων.
Με αφορμή τον επ' αυτοφώρω εντοπισμό και την εξουδετέρωση ασφαλίτη, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα την Πρωτομαγιά του 2002 ο τότε πρωθυπουργός δήλωσε από βήματος Βουλής:
«Υπάρχουν αστυνομικοί σε διατεταγμένη υπηρεσία και στην προκειμένη περίπτωση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης με διαβεβαίωσε ότι αστυνομικός "συνελήφθη" από τους διαδηλωτές, εδάρη, του πήραν και τα χρήματα, ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία»!
(Δηλώσεις πρωθυπουργού Σημίτη, Πρακτικά Βουλής, 17/5/2002).
Με άλλα λόγια, όχι μόνο ομολογούσαν ότι στέλνουν στις διαδηλώσεις ασφαλίτες - οι οποίοι αποτελούν θυλάκους για τη δημιουργία προβοκάτσιας - αλλά έφτασαν και στο έσχατο σημείο ντροπής να συκοφαντούν τους εργάτες και την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ, επειδή τους εντοπίζουν!

ai-vreS είπε...

Ρε παιδιά, καλά τα τσιτάτα από το Ριζοσπάστη αλλά πρώτον, μην τα βάζετε σε όλες τις αναρτήσεις και δεύτερον, γράψτε και την πηγή!

Το Προφίλ μας