Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Κοζάνη: Κραυγή απόγνωσης για την υγεία

του Γιάννη Παππά από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ
«Εκκωφαντικό» ήταν το μήνυμα που έστειλαν την Μ. Τετάρτη από την κεντρική πλατεία της Κοζάνης εκατοντάδες κάτοικοι του νομού, οι οποίοι συμμετείχαν στην πρώτη κινητοποίηση που διοργανώθηκε στην περιοχή από πολίτες μέσω διαδικτύου. 
Η σιωπηλή διαμαρτυρία για την απαξίωση των νοσοκομείων και των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην περιφέρεια διοργανώθηκε με αφορμή το θάνατο (πριν από λίγες μέρες) του 12μηνου αγοριού -που κατέληξε στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, αφού πρώτα ταλαιπωρήθηκε εξαιτίας των κλειστών παιδιατρικών κλινικών των νοσοκομείων της δυτικής Μακεδονίας- και ένωσε πλήθος κόσμου που συντονίστηκε μέσω του διαδικτύου δίνοντας δυναμικό «παρών» στην πλατεία, μπροστά από το δημαρχιακό μέγαρο.
«Μια παρέα νέων ανθρώπων μαθαίνοντας για το τραγικό περιστατικό με το βρέφος και βλέποντας τη διαχρονική αδράνεια των αρμοδίων, που έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού τις δομές Υγείας της περιφέρειας, αλλά και όλους εμάς στη μοίρα μας, πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε το γκρουπ διαμαρτυρίας στο Facebook και να καλέσουμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στη σιωπηλή αυτή διαμαρτυρία. Το αποτέλεσμα, βλέποντας αυτήν τη μεγαλειώδη συμμετοχή, μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον και για την προοπτική της κοινωνίας των πολιτών που μπορούν να πιέσουν και να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα», δήλωσε στον «Α» ο Αλέξης Κωτούλας, ένας εκ των εμπνευστών της κίνησης. 
11.500 μέλη 
Μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, περισσότερα από 11.500 μέλη του Facebook συμμετέχουν στο γκρουπ που απαιτεί «να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το θάνατο του 12 μηνών Γιαννάκη» και μαζί με άλλα 4.300 μέλη ζητούν εδώ και τώρα την πλήρη λειτουργία των νοσοκομείων της δυτικής Μακεδονίας. 
«Το κάλεσμά μας για μια ειρηνική, σιωπηλή διαμαρτυρία είχε τεράστια απήχηση όχι γιατί το επικοινωνήσαμε με επιτυχία. Η επιτυχία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη σπουδαιότητα και στην ουσία του αιτήματος που θέσαμε. Ο κόσμος, αν και σιωπηλά, βροντοφώναξε: Φτάνει πια, δεν πάει άλλο. Εδώ και τώρα νοσοκομεία που να λειτουργούν», τόνισε ο Περικλής Αλιφέρης. 
«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι αλλά και συγκινημένοι, γιατί βλέπουμε μια νέα εποχή αγώνων και συμμαχιών με τους ενεργούς πολίτες προς όφελος του Εθνικού Συστήματος Υγείας», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας, Συριανός Καχλάν. 
Σύσκεψη στο δημαρχείο 
Στο δημαρχείο Κοζάνης, την ώρα που συγκεντρωνόταν ο κόσμος στην πλατεία, συναντήθηκαν οι νομάρχες Κοζάνης και Γρεβενών, δήμαρχοι από 11 δήμους του νομού, δύο πρόεδροι κοινοτήτων (Λιβαδερού και Πενταλόφου) και δεκάδες αιρετοί της αυτοδιοίκησης. Σε κοινό ψήφισμα που συνέταξαν τονίζουν την «ανασφάλεια που αισθάνονται οι πολίτες της περιφέρειας, καθώς είναι αποκομμένοι από κάθε είδους ποιοτική νοσοκομειακή μέριμνα και φροντίδα υγείας» και δήλωσαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την ίδρυση περιφερειακού νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας