Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Οικολ. Κίνηση Κοζάνης: Θετική η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης να απαγορεύσει τα τσίρκο με ζώα

ΟΧΙ στην εγκατάσταση τσίρκο με ζώα στην Κοζάνη. Αυτή ήταν η απόφαση που έλαβε ΟΜΟΦΩΝΑ χτες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο δίνοντας τέλος σε ένα πολύχρονο αίτημα των οικολογικών και φιλοζωικών οργανώσεων της περιοχής. Στο συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης (η οποία είχε υποβάλει σχετικό αίτημα προ διετίας) και του «Αρκτούρου». Προβλήθηκε σχετικό βίντεο για τα ζώα των τσίρκο και διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό. Κάλλιο αργά λοιπόν, παρά ποτέ.
Ο Δήμος Κοζάνης προστίθεται στη μεγάλη οικογένεια των ευρωπαϊκών και ελληνικών πόλεων, που έχουν πάρει ανάλογες αποφάσεις, αρνούμενες να νομιμοποιήσουν τα βασανιστήρια, τις κακοποιήσεις και τους εξευτελισμούς των άγριων ζώων στα τσίρκο, καθώς και του λαθρεμπορίου της άγριας ζωής. Η Οικολογική Κίνηση ευχαριστεί τους Δημοτικούς συμβούλους και τη Δημοτική Αρχή, καθώς και τους εκπροσώπους του «Αρκτούρου» που συνέβαλαν στην τεκμηρίωση και στη λήψη της εν λόγω απόφασης. Ένα βήμα λοιπόν έγινε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κεφάλαιο «δικαιώματα των ζώων» έκλεισε. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας έχει υπογράψει, αλλά δεν τηρεί, αρκετές διεθνείς συμβάσεις που αναφέρονται στις συνθήκες εκτροφής – μεταφοράς και θανάτωσης των ζώων σε κτηνοτροφικές μονάδες και σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων, στη μεταχείριση των ζώων συντροφιάς, στην προστασία της εγχώριας ορνιθοπανίδας και ειδικά στον εγκλεισμό των ωδικών πουλιών σε κλουβιά, κλπ, κλπ
Πέραν της Πολιτείας είναι υποχρέωση (είτε νομική είτε ηθική) και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ασχοληθεί με τα θέματα αυτά και να βοηθήσει να αλλάξει η – συχνά τριτοκοσμική - εικόνα της χώρας μας στον τομέα της μεταχείρισης των ζώων. Οπωσδήποτε εκείνα που κυριαρχούν σε μια κοινωνία ως προβλήματα και αιτήματα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά η ευαισθησία ως ανθρώπινο συναίσθημα αφορά όλους τους ζώντες οργανισμούς του πλανήτη. Ο φιλοζωικός αγώνας λοιπόν δικαιώθηκε κατά ένα μέρος του, αλλά συνεχίζεται αμείωτος στα υπόλοιπα πεδία.
3 Νοεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας