Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Συνέντευξη τύπου Υπουργού ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη για την Κοπεγχάγη

Λόγω χώρου είναι αδύνατο να βάλουμε όλη τη συνέντευξη τύπου, το παρακάτω απόσπασμα όμως θεωρούμε ότι έχει ενδιαφέρον
Κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΙΔΟΥ («SKAI»): Μιας και αναφερθήκατε πριν σε σύστημα καταγραφής ρύπων με διαφάνεια, θέλω να θυμίσω ότι 1 χρόνο πριν η Ελλάδα βρέθηκε έκθετη, ακριβώς για το σύστημα καταγραφής που δεν είχε. Δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις, το θέμα έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες. Θέλω να ρωτήσω αν η χώρα μας, προς τον ΟΗΕ έχει καθαρίσει το όνομά της στο κομμάτι αυτό. Τι γίνεται, πώς μετράμε τους ρύπους, τις εθνικές εκπομπές αυτή τη στιγμή. Βγήκαν πρόσφατα στοιχεία από την GREENPEACE που δείχνουν πόσο ρυπογόνες και πόσο χαμηλής απόδοσης είναι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κυρίως οι λιγνιτικές στην Ελλάδα. Τι θα κάνουμε γι’ αυτό; Καθώς φαίνεται υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για βελτίωση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πράγματι αυτή τη στιγμή η χώρα μας δεν έχει πρόβλημα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ούτως ή άλλως ένα σύστημα καταγραφής ρύπων υπήρχε από το 2002 νομίζω, όταν είχαμε παρουσιάσει και το Εθνικό Πρόγραμμα Μείωσης Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου. Εμείς θα δούμε σε ποιο πλαίσιο θα δουλέψει, γιατί θέλουμε πλέον να είμαστε πάρα πολύ συνεπείς και να συμπληρώσουμε, την καταγραφή και του δασικού μας πλούτου. Άρα αυτό θα το δούμε συνολικά και μέσα στη λογική του «ΕΚΠΑ» που θα δούμε και αυτό πώς θα το διαμορφώσουμε. Θέλω να σας πω ότι και στις προγραμματικές μας δηλώσεις και προεκλογικά, είχαμε πει ότι πρέπει και με τη ΔΕΗ, της οποίας περιμένουμε το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, να στοχεύσουμε στον εκσυγχρονισμό των λιγνιτικών μονάδων, ακριβώς γιατί δεν επιτρέπεται οι παλιές μονάδες της ΔΕΗ να ρυπαίνουν τόσο πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου).
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ένα μέρος των παλιών μονάδων προφανώς θα αντικατασταθεί με λιγνιτικές μονάδες. Αυτό είναι σαφές. Αυτό δεν έχει να κάνει με το γενικότερο σχεδιασμό της χώρας μας και τη στροφή μας προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σαφέστατα πρέπει να δούμε πώς κάποιες ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες αντικαθίστανται.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Χτες είχαμε τη διαχείριση μιας κρίσης που την ξέρετε πολύ καλά στην Κοζάνη πάνω στο λεκανοπέδιο. Λόγω συγκεκριμένων συνθηκών είχαμε αυτή την ατμοσφαιρική ρύπανση, την οποία ένιωσε δυστυχώς πολύ έντονα ο εκεί πληθυσμός. Άμεσα δόθηκαν εντολές, πήγε αμέσως συνεργείο του Σώματος Επιθεωρητών του Υπουργείου για να προσδιορίσει το ακριβές μέγεθος του προβλήματος και πώς θα το αντιμετωπίσει. Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας δόθηκαν εντολές αμέσως να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, με μεγαλύτερη ένταση από ότι είχε προγραμματίσει η διοίκηση της ΔΕΗ, έτσι ώστε πρώτον να μειωθεί άμεσα το φαινόμενο και δεύτερον, να διασφαλιστεί ότι δε θα επαναληφθεί. Αυτό που μπορώ να σας πω τώρα, είναι ότι παράλληλα σε στενή συνεργασία και με τη Γενική Δ/νση Παραγωγής και με τη Γενική Δ/νση Λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ, έχουμε την αίσθηση ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη. 
Σε σχέση με την αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων, γνωρίζετε πολύ καλά ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μονάδων της ΔΕΗ έχει πάει σημαντικά πίσω. Η δική μας πολιτική κατεύθυνση είναι να προχωρήσουμε με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό τον εκσυγχρονισμό και τη μείωση των εκπομπών σε όλες τις μονάδες που πρόκειται να αντικατασταθούν. Και βεβαίως όλα αυτά συνδυάζονται και με την ένταξη στο σύστημα παραγωγής των νέων μονάδων της ΔΕΗ οι οποίες ήδη σχεδιάζονται.
Μ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ: Κι εγώ συμπληρωματικά θα ήθελα να τονίσω ότι είχαμε ήδη κάνει τις επαφές μας, αντλήσαμε στοιχεία και από τις τοπικές κινήσεις πολιτών που απ’ ότι γνωρίζετε είχαν κάνει και καταλήψεις και υπήρξαν γεγονότα και συμπλοκές στην περιοχή, με κύριο ζήτημα την εμφανή ρύπανση, διάχυτη από την τέφρα που μεταφέρεται από τα λιγνιτωρυχεία σε απόσταση 200 χλμ. χωρίς να τηρούνται στοιχειωδώς περιβαλλοντικοί όροι. Χωρίς να υπάρχουν καν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι για το πώς θα γίνεται αυτή η μεταφορά. Καταλαβαίνετε η τέφρα, η οποία περιέχει και τοξικά στοιχεία να διαχέεται παντού στα χωριά. Υπάρχει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί με όλους τους φορείς. Υπάρχει μία τάση απομάκρυνσης, εγκατάλειψης δυο χωριών. Πήραμε σαν έκκληση, σαν μήνυμα ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν εκεί, θέλουν να συνυπάρξουν με τις κατάλληλες συνθήκες. Γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να αποκατασταθεί το περιβάλλον και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό.
Στόχος είναι να συμμορφωθούν, να μην ρυπαίνουν τόσο πολύ γιατί έχουν υπερβεί και τα όρια, είναι μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης. Κυρίως πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την ελαχιστοποίηση. Δεν είναι δυνατή αποκατάσταση, αλλά είναι δυνατή σε αυτή τη φάση η ελαχιστοποίηση του μεγάλου αυτού περιβαλλοντικού προβλήματος.
Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Θέλω να σας παρακαλέσω να κρατήσετε στο μυαλό σας δυο παραμέτρους. Πρώτον, οι όποιες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Κοζάνης - Πτολεμαΐδας θα τηρηθούν μετεκλογικά. Και δεύτερον, έχουμε δεσμευτεί ότι σε εύλογο, σε σύντομο χρονικό διάστημα -ίσως μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου να είναι κατορθωτό αυτό- θα προσδιορίσουμε με τη νέα ηγεσία της ΔΕΗ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί επίσημα, έτσι ώστε οι συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή του λεκανοπεδίου να γίνουν πολύ πιο ανθρώπινες.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας