Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Δέκα-σημεία παγίδες στο οδικό δίκτυο του Ν.Κοζάνης

του Χρ. Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Δέκα σημεία παγίδες στο οδικό δίκτυο του νομού Κοζάνης, επισημαίνει με έγγραφό της στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές η αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης.Τα λιμνάζοντα νερά, η φθορά του ασφαλτοτάπητα και οι κακκοτεχνίες, είναι ορισμένα μόνο από τα προβλήματα, εξ αιτίας των οποίων ελοχεύουν κίνδυνοι σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Την λίστα με τα επικίνδυνα σημεία επέδωσαν οι αστυνομικές αρχές στην πρόσφατη σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου, ενώ βεβαίως για τα παραπάνω προβλήματα έχουν ειδοποιηθεί εγγράφως οι αντίστοιχες υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα δεν πάρθηκε κάποιο ζωτικό μέτρο για την εξάλειψη της επικινδυνότητας στα σημεία αυτά, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να παραμονεύει ανά πάσα στιγμή. Προβληματικά σημεία έχουν εντοπιστεί από την Τροχαία στο εθνικό οδικό δίκτυο, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και στο οδικό δίκτυο της πόλης της Κοζάνης. Επομένως οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν ενημερωθεί, χωρίς όμως να παρέμβουν για την επιδιόρθωση των δρόμων είναι η ΔΕΣΕ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Κοζάνης και ο δήμος Κοζάνης.
Ο χάρτης της επικινδυνότητας των δρόμων του νομού Κοζάνης, σύμφωνα με τη λίστα της αστυνομικής διεύθυνσης έχει ως εξής:
-Πολλές είναι οι παγίδες στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης-Φλώρινας, όπου το οδόστρωμα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Ειδικότερα, ο ασφαλτοτάπητας έχει φθαρεί σε επικίνδυνο σημείο, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα του δρόμου και το ενδεχόμενο τροχαίων ατυχημάτων σε τέσσερα σημεία: Έτσι, η φθορά οδοστρώματος είναι έντονη στο 25ο, στο 24ο, στο 28ο και στο 39ο χιλιόμετρο.
Με έγγραφο που έστειλε η αστυνομική διεύθυνση στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Κοζάνης ζητά την παρέμβασή της, προτείνοντας την επιδιόρθωση των προαναφερόμενων σημείων για την αποτροπή υδρολίσθησης. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο και οι παγίδες θανάτου στα σημεία αυτά παραμένουν.Ο χάρτης των επικίνδυνων σημείων:
Κακοτεχνίες και λιμνάζοντα νερά παρατηρούνται σε σημεία των εθνικών οδών Κοζάνης -Βέροιας και Κοζάνης -Λάρισας:
Στο 2ο - 3ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κοζάνης-Βέροιας, σημείο γνωστό ως «γέφυρα Παγούνη», με την παραμικρή βροχόπτωση συγκεντρώνονται λιμνάζοντα νερά, που καθιστούν τον δρόμο ιδιαιτέρως επικίνδυνο. Συγχρόνως στο δρόμο παρασύρονται φερτά υλικά από παρακείμενους αγρούς, οπότε φρακάρει το υποτυπώδες δίκτυο απορροής των νερών. Προτεινόμενη λύση είναι η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων και ο συχνός καθαρισμός του παρακείμενου αύλακα. Όμως, το γεγονός ότι κάθε τόσο στην περιοχή παρατηρούνται πλημμυρικά φαινόμενα, αποδεικνύει πως το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ριζικά, ώστε να εκλείψουν οι αιτίες που το προκαλούν. Αποτέλεσμα; Το σημείο είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς όταν ο καιρός είναι βροχερός.
Αντίστοιχο πρόβλημα με αυτό της «γέφυρας Παγούνη παρατηρείται και στο 4ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κοζάνης-Φλώρινας, όπου επίσης λιμνάζουν νερά, με αποτέλεσμα η προσπέλαση του σημείου να γίνεται επικίνδυνη.
Επικίνδυνο είναι και το σημείο στο 36ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κοζάνης-Λάρισας, λόγω ολισθηρότητας και φθοράς του οδοστρώματος και εξ αιτίας κακοτεχνίας του ασφαλτοτάπητα.
Φθαρμένο σε επικίνδυνο βαθμό είναι το οδόστρωμα στο 0,4 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Πτολεμαΐδας-Ανατολικού. Παρόμοιο πρόβλημα παρατηρείται και στην περιφερειακή οδό Πτολεμαΐδας. Έχει ζητηθεί η παρέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας Κοζάνης, με επιδιόρθωση των σημείων για την αποτροπή υδρολίσθησης, αλλά τα προβλήματα παραμένουν.
Σε λίμνη μετατρέπεται η οδός Μακρυγιάννη στην πόλη της Κοζάνης κάθε φορά που βρέχει. Τα νερά λιμνάζουν στο δρόμο, ενώ σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, η τροχαία προβαίνει σε ολιγόλεπτη ή καθολική διακοπή της κυκλοφορίας.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα μας τρελάνετε κύριοι. Τις παγίδες στο Βαθύλακο μέχρι Σχολές ΟΑΕΔ δεν τις βλέπετε;

ai-vreS είπε...

Γι' αυτό ακριβώς βάλαμε το άρθρο του Χ. Βήττα. Καλό θα ήταν να κάνουμε κι εμείς έναν κατάλογο με τα σημεία παγίδες στην περιοχή μας.
Ένα σημείο, ας πούμε, είναι η στροφή πριν το Βαθύλακο - στα νεκροταφεία. Άλλο;

Ανώνυμος είπε...

Απο τα επικίνδυνα τμήματα-σημεία είναι:
1.Στο 3ον χιλ Παλαιάς Εθνικής Οδού Σερβίων-Λάρισα,
στην στροφή Αγίας Παρασκευής, το πιο επικινδυνο.
2.Ολος ο δρόμος Κοζάνη-Σέρβια-Λάρισα είναι επικίνδυνος.

ai-vreS είπε...

Τι λέτε για τη διασταύρωση Πλατανορέματος όπως έρχεσαι από το φαρμακείο του Θύμνιου προς το Κέντρο Υγείας; (έχει stop αλλά...)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά κανατε και το βάλατε. Εξαιρετικό το ρεπορτάζ του συναδέλφου.

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

δρομος πλατανορρευμα βελβεντος εκει που σκοτοθηκαν τα παιδια

Ανώνυμος είπε...

Aλλά το σημείο Αγ Παρασκευής Σερβίων ειναι απο τα πλέον επικινδυνα.Στενός δρόμος, χωρις ορατοτητα.

Ανώνυμος είπε...

Η διασταύρωση Βελβεντού είναι επικίνδυνη. Κόσμος σταματάει, ανεβαίνει και κατεβαίνει σε λεωφορεία και Ι.Χ. στη μέση της Εθνικής Οδού. Έγιναν και ατυχήματα. Σήμερα υπάρχει και ένα καινούργιο ξενοδοχείο εκεί. Ακόμα περισσότεροι κίνδυνοι υπάρχουν τώρα. Δεν πρέπει να γίνει κάτι;

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΕΡΒΙΑ-ΕΛΑΣΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ. ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΑΚΤΕΡ.

Ανώνυμος είπε...

Eπίκινδυνος δρόμος είναι και ο αιανής-τριγωνικού.Μπορεί να είναι πλατύς,αλλά έχει πολλά σημεία παγίδες.

Το Προφίλ μας