Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Σύστημα "έξυπνων" μεταφορών από το CitiesNet

Το ταξίδι ξεκινά από την Κοζάνη με προορισμό την Κέρκυρα. Ο καιρός είναι αρκετά καλός, όμως στην πορεία ξεσπά καταιγίδα και κοντά στα Γρεβενά σημειώνεται ατύχημα που μπλοκάρει την κυκλοφορία. Οι πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων ενημερώνουν τον οδηγό για τις εναλλακτικές διαδρομές και έτσι το ταξίδι συνεχίζεται χωρίς προβλήματα. Την ίδια ώρα η απεργία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας προκαλεί καθυστερήσεις στα δρομολόγια των φέρι μπόουτ για Κέρκυρα. Ωστόσο, με ένα sms ή μέσω συστήματος πλοήγησης ενημερώνεται ο οδηγός ώστε να ξέρει τι να περιμένει. Παράλληλα, μαθαίνει πότε θα γίνει το δρομολόγιο που τον ενδιαφέρει. 
Η παραπάνω περιγραφή δεν αφορά πραγματικό γεγονός, όμως δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς περίπου σε έναν χρόνο κάπως έτσι θα ταξιδεύει κανείς στην Κεντρική Ελλάδα χάρη στο σύστημα "έξυπνων" μεταφορών που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Διαδημοτική Εταιρεία με την επωνυμία CitiesNet ή αλλιώς «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε.». «Σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας θα τοποθετηθούν πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων στους δρόμους ώστε οι οδηγοί να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή την κατάσταση του οδικού δικτύου, τα ενδεχόμενα κυκλοφοριακά προβλήματα και τις πιθανές εναλλακτικές διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν. Οι πληροφορίες θα ξεκινούν από ένα κέντρο κυκλοφοριακού ελέγχου, μια γενική βάση δεδομένων, που θα εγκατασταθεί στο Δήμο Τρικκαίων, έδρα του CitiesNet. Εκεί θα συγκεντρώνονται και άλλες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τα δρομολόγια των πλοίων, που σε συνεργασία με διάφορα συστήματα πλοήγησης θα μπορούν να μεταδίδονται κατ' ευθείαν στο αυτοκίνητο ώστε ο οδηγός να ενημερώνεται άμεσα γι' αυτά» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας "Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε." Δημήτρης Μανωλόπουλος με αφορμή την παρουσία της στη 7η έκθεση αυτοδιοίκησης Polis που πραγματοποιείται από τις 26 ως τις 29 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Το σύστημα "έξυπνων" μεταφορών θα διευκολύνει και την κίνηση των οχημάτων μέσα στις πόλεις, καθώς σχεδιάζεται η σύνδεσή του με ένα ενιαίο δίκτυο φωτεινής σηματοδότησης. Μέσω του δικτύου αυτού θα ρυθμίζεται η κυκλοφορία με τέτοιο τρόπο ώστε ανάλογα με τα δεδομένα της κίνησης κάθε φορά, να εξασφαλίζονται στα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία ταχύτερες και οικονομικότερες μετακινήσεις. «Στο CitiesNet συμμετέχουν οι Δήμοι Τρικκαίων, Λαρισαίων, Βόλου, Ιωαννιτών, Βέροιας, Γρεβενών, Λαμιαίων, Κατερίνης, Κοζάνης, Νέας Ιωνίας Μαγνησίας και Καρδίτσας. Η περιοχή δράσης του Δικτύου καλύπτει τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας
Συνεπώς, το σύστημα που θα δημιουργηθεί θα εξυπηρετεί οποιονδήποτε ταξιδεύει στην Κεντρική Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Μανωλόπουλος. Η σχετική πρόταση από το CitiesNet έχει εγκριθεί από τη διαχειριστεί αρχή του ΕΣΠΑ, ενώ οι διαδικασίες υλοποίησής της έχουν ξεκινήσει. Το ύψος του εγχειρήματος «αγγίζει» τα 3,7 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με το Δίκτυο, το σύστημα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία περίπου σε έναν χρόνο. Την ίδια στιγμή οι "Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας" προωθούν άλλα τρία εγκεκριμένα έργα που αφορούν την τηλεφροντίδα, την εγκατάσταση δικτύου πληροφόρησης των πολιτών στους συγκεκριμένους έντεκα δήμους και τη συμμετοχή τους σε δημόσιες διαβουλεύσεις για τον τόπο τους. Παράλληλα, κεντρική επιδίωξη των Ψηφιακών Πόλεων είναι η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στην περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στην ανάπτυξη επενδύσεων. «Είμαστε Δήμοι με μεσαία ή χαμηλή ανάπτυξη αλλά και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες ώστε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης. Δεν θα ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε σωστά τους υπάρχοντες τροχούς», δηλώνει με έμφαση ο κ. Μανωλόπουλος.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας