Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

«Συναγερμός» σήμανε στις νομαρχίες της χώρας-πάνω από 400 σχολεία κλειστά

από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Tα τηλεφωνικά κέντρα στις νομαρχίες έχουν πάρει φωτιά. Γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί καλούν συνεχώς για να πληροφορηθούν αν το σχολείο τους θα κλείσει λόγω της γρίπης. Οσο τα κρούσματα αυξάνονται τόσο πυκνώνουν τα σημάδια πανικού και στις νομαρχίες της χώρας έχει πλέον σημάνει συναγερμός. Συνολικά, περισσότερα από 400 σχολεία και σχολικές τάξεις θα παραμείνουν κλειστά για τις επόμενες επτά ημέρες. Ειδικότερα, περισσότερα από 250 σχολεία κλείνουν στην Αθήνα. Ηδη οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενημερώθηκαν από τον νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό, για την παύση λειτουργίας τμημάτων και τάξεων σε 250 σχολεία από χθες και για τις επόμενες 7 ημέρες. Στην Ανατολική Αττική κλείνουν 6 νηπιαγωγεία και 18 δημοτικά σχολεία, καθώς επίσης 13 γυμνάσια και 11 λύκεια.
Για προληπτικούς λόγους Για το ίδιο χρονικό διάστημα θα κλείσουν τμήματα ακόμη και ολόκληρες τάξεις σε 6 νηπιαγωγεία, 16 δημοτικά σχολεία, 2 γυμνάσια και 2 λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, με απόφαση του νομάρχη Πειραιώς κ. Γιάννη Μίχα λόγω συρροής κρουσμάτων γρίπης και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου ιού γρίπης Α (Η1Ν1). «Η διακοπή λειτουργίας των σχολείων γίνεται για προληπτικούς λόγους και έχει ως στόχο την πρόληψη της περαιτέρω διασποράς του νέου ιού της γρίπης» αναφέρεται σε ανακοίνωση της νομαρχίας. Πρόκειται για τμήματα που βρίσκονται σε σχολικά συγκροτήματα στον Πειραιά, στο Κερατσίνι, στον Κορυδαλλό, στη Νίκαια, στα Κύθηρα και στην Τροιζήνα.
Λουκέτο σε 60 σχολεία βάζει και η νομαρχία Λάρισας, εκ των οποίων τα 36 είναι δημοτικά και τα 24 γυμνάσια και λύκεια. Μετά τα αλλεπάλληλα κορύσματα και ο νομάρχης Μαγνησίας έδωσε το πράσινο φως για το κλείσιμο 10 σχολείων και τμημάτων στον νομό. Εξάλλου, περίπου 500 παιδιά απουσιάζουν καθημερινά, λόγω γρίπης από τα δημοτικά σχολεία του νομού Σερρών. Κατά συνέπεια, η νομαρχία αποφάσισε να αναστείλει για μία εβδομάδα τη λειτουργία 14 δημοτικών σχολείων και 15 τμημάτων σε γυμνάσια και λύκεια της περιοχής.
Την αναστολή λειτουργίας 44 τμημάτων σχολείων ανακοίνωσε η νομαρχία Κοζάνης, ενώ στα Γρεβενά κλείνουν επτά νηπιαγωγεία και δύο τμήματα δημοτικών σχολείων. Στα Τρίκαλα θα παραμείνουν κλειστά για μία εβδομάδα τρία νηπιαγωγεία, πέντε τμήματα σε άλλα δύο νηπιαγωγεία και δύο δημοτικά, ενώ σε γυμνάσια και λύκεια δεν θα λειτουργήσουν συνολικά πέντε τμήματα. Στη Ρόδο έχουν κλείσει 19 σχολεία και 79 τάξεις σε σχολεία όλων των βαθμίδων, στα Χανιά κλείνουν δύο βρεφονηπικοί σταθμοί, ένας σταθμός προσχολικής αγωγής, τρία τμήματα γυμνασίων και δύο τμήματα δημοτικών, ενώ στη Χίο κλείνουν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου τρία σχολικά κέντρα.
Μέτρα για τις εκδρομές
Η γρίπη... κόβει και τις εκδρομές, καθώς τα προληπτικά μέτρα θα αποθαρρύνουν τους γονείς να δώσουν την άδειά τους για ταξίδια, κυρίως στο εξωτερικό. Χθες, το υπουργείο Παιδείας έστειλε νέες εγκυκλίους για τα προληπτικά μέτρα κατά της γρίπης.
- Πριν από την πραγματοποίηση όλων των εκδρομών οι γονείς, εκτός από την υπεύθυνη δήλωση για την έγκριση συμμετοχής των παιδιών τους, θα διαβεβαιώνουν ότι αυτά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. - Για τις εκδρομές έως το τέλος του έτους συνιστάται τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα να μη συμμετέχουν. - Κατά την εκδρομή πρέπει να διασφαλίζεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών σε περίπτωση νόσησης (ιδιαίτερα για τις εκδρομές στο εξωτερικό). - Κάθε σχολείο που αναστέλλει τη λειτουργία λόγω γρίπης θα πρέπει να παραμένει ανοικτό με προσωπικό ασφαλείας. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί θα είναι στη διάθεση του Γραφείου και Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. - Σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων αλλά όχι της σχολικής μονάδας, οι εκπαιδευτικοί των συγκεκριμένων τμημάτων θα προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους έως τη λήξη του ωραρίου τους, ώστε να καλύψουν κενά απόντων εκπαιδευτικών. - Η σχολική μονάδα προχωρεί σε αναστολή λειτουργίας μόνο στην περίπτωση που απουσιάζει πάνω από το 50% των εκπαιδευτικών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το μαζικό κλείσιμο των σχολικών μονάδων, αναδεικνύει και το μέγεθος του προβλήματος με την νέα γρίπη.Είναι προφανές, οτι μέχρι τις γιορτες, θα εχουν κλείσει σχεδόν τα περισσότερα σχολικά συγκροτήματα...

Το Προφίλ μας