Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Δήλωση Γιάννη Βλατή για την Επέτειο του Πολυτεχνείου


Το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 1973 ήταν η απαρχή για το ξημέρωμα μιας νέας εποχής για τη χώρα μας. Σήμανε την αυγή της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Σήμερα, 36 χρόνια μετά, ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου έχει διττή σημασία. Αφενός αποτελεί την αφορμή για να τιμήσουμε την εξέγερση του ελληνικού λαού κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Αφετέρου μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για την ελευθερία και τη δημοκρατία είναι αδιάκοπος.
Η αντιδικτατορική πτυχή της επετείου του Πολυτεχνείου έχει πλέον μόνο ιστορικό χαρακτήρα. Ο ανατρεπτικός της όμως χαρακτήρας αποτελεί το μέσο έκφρασης της άρνησης του ελληνικού λαού να συμβιβαστεί με την επικρατούσα κατάσταση σε κάθε χρονική περίοδο.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου παραμένει η φλόγα αντίστασης που σιγοκαίει μέσα μας, εκπέμποντας μηνύματα ανατροπής. Η σημερινή γενιά ζει σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Το αίτημα ωστόσο για «ψωμί, παιδεία και ελευθερία» προβάλλει αυθόρμητα, αλλά έντονα, και στη σημερινή εποχή. Γι’ αυτό και η νεολαία μας συνεχίζει να αντιδρά δυναμικά στην ανισότητα και την εξαθλίωση. Από τους αγώνες του ’73 αντλεί την έμπνευσή της για τους σημερινούς της αγώνες για μια Ελλάδα δημοκρατική που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που υπερασπίζεται τις ίσες ευκαιρίες στην παιδεία, την εργασία , την πρόοδο.
Η νέα γενιά μπορεί και πρέπει να αποτελεί τη δημοκρατική άμυνα της χώρας μας απέναντι σε κάθε προσβολή του πολιτεύματος, σε κάθε περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών. Αυτή μόνο έχει τη θέληση και τη δύναμη να αγωνιστεί και να κερδίσει ένα πραγματικό κοινωνικό κράτος δικαίου.
Για την ελληνική νεολαία η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν αποτελεί μονάχα μια διδαχή κατά των αυταρχικών εκφράσεων της εξουσίας αλλά πάνω απ’ όλα ένα μάθημα υπέρ της συμμετοχής στα κοινά, της αντίστασης ενάντια στο κατεστημένο και της δράσης σε όλους τους τομείς της ζωής.
Αντλώντας δύναμη, έμπνευση και ελπίδα από τους αγώνες του ’73, καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων για άλλη μια φορά. Να αγωνιστούμε για όσα δικαιούμαστε, να παλέψουμε για την αλλαγή. Να φανούμε αντάξιοι των αγώνων των Ελλήνων του παρελθόντος. Αντάξιοι των προσδοκιών των Ελλήνων του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας