Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Οι Πρέσπες μάς φέρνουν πιο κοντά


από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κλίματος αλληλοκατανόησης, που θα βοηθήσει να βρεθεί λύση και στο θέμα του ονόματος της FYROM, ελπίζουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Γιώργος Παπανδρέου και Νίκολα Γκρούεφσκι και η αρχή έγινε με τη χθεσινή συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της άτυπης τριμερούς συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της FYROM για την προστασία του περιβαλλοντικού πάρκου των Πρεσπών.Ο κ. Παπανδρέου αλλά και ο κ. Γκρούεφσκι επέμειναν ο καθένας στις θέσεις της χώρας τους για το θέμα της ονομασίας και επισημάνθηκε ότι παραμένει σε ισχύ η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΗΕ. «Δεν είμαστε εμείς οι διαπραγματευτές . Οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ», τόνισε ο Γ. Παπανδρέου στους συνεργάτες του, για να δείξει ότι δεν αλλάζει κάτι.
Από την ελληνική πλευρά δεν εκφράζεται ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος, μέχρι να συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Δεκέμβριο το ζήτημα ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια. Κι αυτό γιατί θεωρείται δύσκολο να βρεθεί μέσα σε 10 μέρες μια λύση, που δεν έχει βρεθεί 18 ολόκληρα χρόνια.Ωστόσο, η ελληνική πλευρά τονίζει ότι οι κινήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες από τη σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τα Σκόπια οφείλονται στις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η Ελλάδα για ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού παράγοντα, στον οποίο και ελπίζει.
Ο πρωθυπουργός της FYROM είπε στους δημοσιογράφους της χώρας του, που τον συνόδευαν, ότι στη διμερή συνάντηση δεν υπήρξε καμιά πρόοδος στο θέμα της ονομασίας.Ο Ελληνας πρωθυπουργός επέμεινε στις θέσεις του και ο Ν. Γκρούεφσκι κάλεσε την Ελλάδα να μη βάλει εμπόδια στο να πάρουν τα Σκόπια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της FYROM συζήτησαν την προοπτική να ανοίξουν δύο νέες συνοριακές διαβάσεις και να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή Φλώρινα - Μοναστήρι και η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά αυτά τα ζητήματα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της άτυπης τριμερούς συνάντησης, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, ώστε το 2010 να είναι το ορόσημο για την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού στην Πύλη των Πρεσπών και οι τρεις πρωθυπουργοί κατέληξαν σε μια κοινή δήλωση, ότι θα υπογράψουν μια συμφωνία για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης των Πρεσπών.Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου του 2010, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, αλλά και συμπληρώνονται δέκα ακριβώς χρόνια από τη συμφωνία ίδρυσης του πάρκου Πρεσπών το 2000, από τους τρεις πρωθυπουργούς, της Ελλάδας Κ. Σημίτη, της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και της FYROM Λιούπκο Γκεοργκίεφσκι.Οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών έστειλαν και κοινή επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στον πρωθυπουργό της Δανίας εν όψει της διάσκεψης στην Κοπεγχάγη για το πώς οι ίδιοι σκοπεύουν να προστατέψουν το πάρκο των Πρεσπών, που είναι η μοναδική προστατευόμενη διασυνοριακή περιοχή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Οι Παπανδρέου, Μπερίσα και Γκρούεφσκι συζήτησαν ακόμη για την ανάγκη επενδύσεων στην πράσινη ανάπτυξη, η οποία μπορεί να αποτελέσει και λύση απέναντι στην οικονομική κρίση. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε ξεχωριστή συνάντηση και με τον Αλβανό ομόλογό του Σαλί Μπερίσα, με τον οποίο εξέτασαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, των συνοριακών διελεύσεων, των θεωρήσεων βίζας και είπαν ότι θα επιδιώξουν πιο τακτική επαφή και ίσως ανταλλαγή επισκέψεων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο, μήπως εσύ συμβούλευσες τον Γκρούεφσκι να στείλει επιστολή στους 27?

Το Προφίλ μας