Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΣΕΕΝ: Προτάσεις για τη λήψη άμεσα αναγκαίων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος & της υγείας των κατοίκων στο Λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαΐδας–Φλώρινας


Προς : Υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη.
Κυρία Υπουργέ.
Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι οι δραστηριότητες της ΔΕΗ Α.Ε στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγεί-ας στους κατοίκους και στους εργαζόμενους, κυρίως γιατί δεν πάρθηκαν και συνεχίζουν να μην παίρνονται τα αναγκαία μέτρα κατά την εξόρυξη και επεξεργασία του λιγνίτη! Αυτό εκτός των άλλων προκύπτει:
1) Από την καταδίκη της χώρας μας από την Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου προσέφυγε το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου και επισφρα-γίστηκε με την απόφαση της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβούλιου της Ευρώπης.
2) Από την έκθεση με τα συμπεράσματα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Των Ελλήνων που επισκέφτηκε την περιοχή μας τον Φεβρουάριο του 2008 και επικυρώθηκε με ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής στις 21/02/2008.
3) Από τις επιθεωρήσεις των Ελεγκτών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ που οδήγησαν τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ στην επιβολή προστίμου για υπέρβαση ρύπων αξίας 1.000.000 ευ-ρώ στην ΔΕΗ Α.Ε τον Σεπτέμβριο του 2007.
4) Από τα πρόστιμα για υπερβάσεις εκπομπών ρύπων των ΑΗΣ που επέβαλε κατά και-ρούς η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης.
5) Από τις αυξημένες ρινίτιδες, πνευμονοπάθειες και άλλες σοβαρές ασθένειες που δεί-χνουν οι (έστω και λίγες) επιδημιολογικές μελέτες που έγιναν.
Μετά από αυτές τις καταδίκες, τις επανειλημμένες ερωτήσεις και αναφορές πολλών βουλευτών στη βουλή και στην Ευρωβουλή, τις διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί στο ελάχιστο αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις έχει επιδεινωθεί.
Το συνδικάτο μας εκπροσωπεί εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της παραγωγής των ορυχείων και των ΑΗΣ οι οποίοι ταυτόχρονα είναι κάτοικοι και μεγαλώνουν τα παιδιά τους στην περιοχή αυτή γι αυτό και υφίστανται διπλά της συνέπειες από την ρύπανση. Καταρχήν αναγνωρίζουμε την συμβολή της ΔΕΗ στην ανάπτυξη της περιοχής και την άνοδο του οικονομικού επιπέδου των εργαζομένων, αλλά μετά από τέτοια γνώση των επι-πτώσεων και των κινδύνων, δεν σκοπεύουμε να συμβιβαστούμε και να ανεχθούμε άλλο την εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων. Γι αυτό και με βάση τη βαθιά γνώση των εργασιακών χώρων και των πηγών της ρύπανσης, σας προτείνουμε κάποια βασικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που θα βελτιώσουν αισθητά την κατάσταση αν υλοποιηθούν με αυστηρά χρονοδιαγράμματα:
Άμεσα κλείσιμο των μονάδων 1 και 2 του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας επειδή (λόγο παλαιότητας) καταστρέφουν το περιβάλλον της περιοχής και επιπλέον κατασπαταλούν μεγάλες ποσότητες λιγνίτη για να παράγουν μικρές ποσότητες ενέργειας. Οι εργαζόμενοι θα μετατεθούν στους άλλους ΑΗΣ της περιοχής που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα από την μείωση του προσωπικού. (Δεν είμαστε αντίθετοι με την αντικατάστασή τους με μονάδα σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά το κλείσιμο το μονάδων πρέπει να γίνει τώρα)!
Να γίνουν άμεσα επιδημιολογικές μελέτες με ευθύνη της ΔΕΗ και του Κράτους.
Κατασκευή μονάδος αποθείωσης στον ΑΗΣ Αμυνταίου. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου εκ-πέμπει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του θείου λόγο της μεγάλης περιεκτικότητας διοξειδίου του θείου στο λιγνίτη της περιοχής (κάτι που παραδέχτηκε και η ίδια η ΔΕΗ) γι αυτό άλλωστε και κατασκευάστηκε μονάδα αποθείωσης στον ΑΗΣ Μελίτης. Επίσης πρέπει να σας επισημάνουμε ότι τελευταία παρατηρείται έντονη μυρουδιά θείου και στις περιοχές της Κοζάνης και Πτολεμαΐδας που σύμφωνα με πληροφορίες μας οφείλεται στην αλλαγή της ποιότητας του λιγνίτη (υψηλή περιεκτικότητα σε θείο και χαμηλή σε ασβέστιο).
Κατασκευή «κλειστού τύπου ταινιόδρομων» μεταφορά τέφρας (όπως στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και Μεγαλούπολη και όχι σκέπαστρα γιατί δεν λύνουν προβλήματα), από τον Άγιο Δημήτριο προς το Νότιο Πεδίο (το μήκος του ταινιόδρομου μειώνεται κατά το ήμισυ λόγο ανάπτυξης του Ορυχείου) και από τον ΑΗΣ Καρδιάς προς το Ορυχείο Καρδιάς. Από τον ΑΗΣ Αμυνταίου προς το Ορυχείο Αμυνταίου και από τον ΑΗΣ Μελίτης προς το χώρο απόθεσης ο οποίος δεν μπορεί να είναι ανοιχτός και εκτεθειμένος στον αέρα. Η νέα Περιβαλλοντολογική Μελέτη της ΔΕΗ για το Ορυχείο Πτολεμαΐδας δεν προβλέπει κατασκευή τέτοιων ταινιόδρομων με αντιφατικές δικαιολογίες. (Για τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου γιατί είναι μεγάλη η απόσταση και για τον ΑΗΣ Καρδιάς γιατί είναι μικρή!) Επειδή κατά τη γνώμη μας η διακίνηση της τέφρας προς τα ορυχεία είναι ο σοβαρότερος παράγοντας ρύπανσης σήμερα, προτείνουμε μέχρι να κατασκευαστούν οι «κλειστού τύ-που ταινιόδρομοι» να παρθούν άμεσα κάποια μέτρα όπως:
Η κατασκευή εφεδρικών ταινιών διακίνησης τέφρας και η απαγόρευση της μετα-φοράς της με φορτηγά γιατί λόγο της θερμοκρασίας δεν μπαίνουν κουκούλες και διαχέεται όλη στην ατμόσφαιρα.
Απαγόρευση (με αποκλεισμό των παραβατών από την παραγωγική διαδικασία) της διάστρωσης δρόμων και τομών με ακατέργαστη τέφρα. (κάτι που έγινε με εντολή του διευθυντή του ΛΚΔΜ αλλά δεν τηρείται πιστά η εφαρμογή του.)
Ασφαλτόστρωση των σταθερών τομών των ορυχείων, τοποθέτηση μόνιμων δια-βροχών και επικάλυψη με αμμοχάλικο των δρόμων των τομοταινιών στα υπερκεί-μενα.
Σε καμία περίπτωση οι αποθέτες να μην παραλαμβάνουν τέφρα που δεν είναι ανα-μεμειγμένη με άλλα άγονα υλικά.
Να δοθούν αυστηρές οδηγίες στους υπεύθυνους των ορυχείων για να μην παρα-λαμβάνουν την τέφρα όταν βγαίνει ξερή από τους ΑΗΣ.
Να τοποθετηθούν περισσότερες διαβροχές, να μειωθεί η πίεση του νερού και να κατασκευαστούν αναμοχλευτήρες σε κάθε ταινία που θα ανακατεύουν την τέφρα για να βρέχεται ομοιόμορφα. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε στις προτάσεις μας και δεν θα υπολογίσετε το οικονομικό κόστος το οποίο είναι μηδαμινό σε σχέση με την ζημιά που γίνεται στην υγεία των κατοίκων και κυρίως των παιδιών σε διαφορετική περίπτωση ήμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις με τον συντονισμό κατοίκων και φορέων της πε-ριοχής αλλά να προχωρήσουμε και σε δικαστικούς αγώνες μιας και η απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει νομική ισχύ και τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιούνται οι βέλτιστες τεχνικές χωρίς υπολογισμό του οικονομικού κόστους.
Για το Δ.Σ Ο Πρόεδρος  Πράσσος Στέφανος,Ο Γραμματέας Δύντσικος Λάζαρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας