Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Πρόεδρος ο Αρθρούρος Ζερβός-Σημαντικές δηλώσεις για λιγνίτη


από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Ο καθηγητής Αρθούρος Ζερβός τοποθετείται στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της ΔΕΗ. Είναι καθηγητής του Πολυτεχνείου και διετέλεσε επί πολλά χρόνια πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο κ. Ζερβός θα προταθεί από το Ελληνικό Δημόσιο ως διάδοχος του κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλου στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου. Στις πρώτες του, πάντως, δηλώσεις, ο κ. Ζερβός έκανε λόγο για αναθεώρηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ, ενώ υπογράμμισε πως ο λιγνίτης θα παραμείνει ως βασικό καύσιμο για τη λειτουργία της ΔΕΗ, με εκσυγχρονισμό ή και αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων

Η επιλογή ενός υποστηρικτή της πράσινης ενέργειας να διοικήσει τη ΔΕΗ δείχνει ακριβώς τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην προσπάθεια που γίνεται ώστε η μεγαλύτερη και πιο ρυπογόνος βιομηχανία της χώρας να αλλάξει στρατηγική και να γίνει περισσότερο πράσινη. Σύμφωνα, πάντως, με τα «Νέα», στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι τα προβλήματα της ΔΕΗ έχουν να κάνουν περισσότερο με την αποτελεσματικότερη διαχείρισή της και τη λειτουργία της σε καθεστώς απελευθερωμένης αγοράς, παρά με την ανάγκη ενός πιο πράσινου χαρτοφυλακίου της.

Αναθεωρεί το επενδυτικό πρόγραμμα…

Στο μεταξύ, σε αναθεώρηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ θα προχωρήσει ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, καθηγητής Αρθούρος Ζερβός, ενώ υπόσχεται ότι θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο κ. Ζερβός συνόψισε τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει, στους οποίους περιλαμβάνεται η συνέχιση χρήσης του λιγνίτη ως βασικού καυσίμου για τη λειτουργία της ΔΕΗ, με εκσυγχρονισμό ή και αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων.
«Παράλληλα, όμως, η ΔΕΗ θα δώσει πλέον ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που μέχρι σήμερα είναι μια παρωνυχίδα στις δραστηριότητες της Επιχείρησης, αλλά θα αναβαθμιστούν ριζικά» είπε και προσέθεσε ότι το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ έχει καθυστερήσει και κάποια τμήματά του «βρίσκονται στον αέρα και χρειάζονται ξανακοίταγμα». Σε μερικά χρόνια η ΔΕΗ θα πληρώνει για τους ρύπους περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, σημείωσε, κάτι που θα εκτινάξει στα ύψη τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αν «μέχρι τότε δεν κάνουμε ριζική στροφή προς τις ΑΠΕ». Ο κ. Ζερβός λέει «όχι στον λιθάνθρακα» και δηλώνει ότι θα τον βγάλει από τις επενδυτικές σκέψεις της ΔΕΗ, ενώ θεωρεί το φυσικό αέριο βασικό καύσιμο με το οποίο η ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να κινείται, ενώ δεν κρύβει και το άγχος του για τη σημαντική προσωπική πρόκληση που αντιμετωπίζει με έναν τεράστιο διοικητικό οργανισμό όπως η ΔΕΗ.

Το βιογραφικό του νέου προέδρου της ΔΕΗ
Ο κ. Αρθούρος Ζερβός γεννήθηκε το 1952 και είναι κάτοχος των πτυχίων ΒSc και ΜSc από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον των ΗΠΑ και των πτυχίων DΕΑ (Diplome d΄Εtudes Αpprofondies) και ΡhD (Diplome de Docteur- Ιngenieur) από το Πανεπιστήμιο Ρ. και Μ. Curie της Γαλλίας. Είναι καθηγητής του Τομέα Ρευστών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου από το 1982 και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕRΕC), της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕWΕΑ) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWΕC). Επίσης, είναι αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.Έχει υλοποιήσει περίπου 60 προγράμματα έρευνας, ανάπτυξης και επίδειξης, χρηματοδοτούμενα κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού «Ιnternational Journal of Sustainable Εnergy» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του διεθνούς περιοδικού «Ιnternational Journal of Wind Εnergy».


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θα είναι ευχής έργον ο νέος διοικητής της ΔΕΗ, ουδεμία σχέση να μην εχει με τον...προκάτοχον του, σε επίπεδον διοίκησης του μεγάλου αυτού οργανισμου.Να ενδιαφερθεί ενεργά για το περιβάλλον και να είναι η ιδια η ΔΕΗ, η πρώτη...διδάξασα στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερα για την περιοχη Κοανης-Πτολεμαίδος, που ο δείκτης μόλυνσης κτύπησε...κόκκινο και κανείς απο τους εδώ επισημους, Νομαρχία, Περιφέρεια δεν ανησυχούν.
Με ενα πρόστιμο του Νομάρχη Κοζάνης πρός την...ΔΕΗ δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της μόλυνσης. Μεγάλο είναι και το πρόβλημα για τους κατολικους της περιοχής και ηδη, παρά τις διαμαρτυρίες, η...ΔΕΗ συνεχίζει το φιλανθρωπικό έργο της υψηλής μόλυνσης...
Συνεπώς...Είδες η...ΔΕΗ;

Το Προφίλ μας