Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Μπιρμπίλη: Μειώστε από τώρα τον λιγνίτη


από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Τις προθέσεις της απέναντι στα στερεά καύσιμα και κυρίως στον λιγνίτη έδειξε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ζητώντας από τη ΔΕΗ να περιορίσει τη λειτουργία των μονάδων της Πτολεμαΐδας.
Σε επιστολή που έστειλε στην επιχείρηση, ζητεί να μειώσει τα φορτία στις μονάδες, να σταματήσουν οι μεταφορές λιγνίτη και τέφρας στα ορυχεία, καθώς λόγω της άπνοιας και της ατμοσφαιρικής αναστροφής αυξήθηκε η ρύπανση με σωματίδια. Διαμαρτυρίες έγιναν από τους κατοίκους της κοινότητας Αγίου Δημητρίου, που γειτνιάζει με τον ομώνυμο λιγνιτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, ενώ το τελευταίο διάστημα, έχουν πληθύνει οι διαμαρτυρίες και παραστάσεις των κατοίκων για την κατάσταση που επικρατεί.
Ευθυγραμμισμένη με τις θέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τον λιγνίτη και τα στερεά καύσιμα (σχετικό ρεπορτάζ στη χθεσινή «Ε») η κ. Μπιρμπίλη, με αφορμή και τον ορισμό του νέου επικεφαλής της ΔΕΗ, σημειώνει ότι η επίλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος της περιοχής «συνιστά προτεραιότητα που ως πολιτική κατεύθυνση θα δοθεί στη νέα διοίκηση της ΔΕΗ στο πλαίσιο των δράσεων για πράσινη ανάπτυξη».«Είναι δεδομένη η θέση του υπουργείου για μετάβαση στην εποχή της ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» σημειώνεται σχετικά, ενώ ανακοινώνει έναρξη διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συνολικά και τα άλλα προβλήματα της περιοχής.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ εδώ και περίπου 10 μέρες προχώρησε σε εκτεταμένη περικοπή φορτίων των λιγνιτικών μονάδων της, τα οποία υποκαθιστά με φορτία από τις υδροηλεκτρικές μονάδες. Η κίνηση αυτή σχετίζεται με τις μεγάλες ποσότητες νερού που υπάρχουν στις λίμνες των υδροηλεκτρικών και οι οποίες πρέπει να καταναλωθούν, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα. Ετσι οι μονάδες Αγ. Δημήτριος 3, Καρδιά 4, Πτολεμαΐδα 3, Αμύνταιο 1,2 και Μελίτη βρίσκονται εκτός λειτουργίας.
Η πρωτοβουλία της υπουργού σχολιαζόταν αρνητικά από συνδικαλιστές και τεχνικούς της επιχείρησης, καθώς δείχνει την αρνητική διάθεση της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στο εθνικό καύσιμο που είναι ο λιγνίτης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, για το επόμενο τριήμερο θα τεθούν εκτός λειτουργίας ακόμη 2 μονάδες, ενώ σε άλλες 3 θα μειωθούν τα φορτία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μόνο ο Αης Πτολεμαϊδας και μερικές μονάδες στην καρδιά προέβησαν στην μείωση φορτίου. Σ.Κ.

Το Προφίλ μας