Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Δ. Υψηλάντη: δε δέχεται τμηματικές απαλλωτριώσεις

από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε προχτές το μεσημέρι στον δήμο Δ. Υψηλάντη, με αντικείμενο συζήτησης τις απαλλοτριώσεις της ΔΕΗ για το ορυχείο Ποντοκώμης και την κατακόρυφη περιβαλλοντική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.«Διερμηνεύοντας τα αισθήματα και την ανησυχία των δημοτών λάβαμε ομόφωνη απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, με την οποία διαμηνύουμε ότι δεν θα δεχτούμε σε καμιά περίπτωση τμηματική αναγκαστική απαλλοτρίωση, ενώ συγχρόνως καθιστούμε υπεύθυνη τη ΔΕΗ και την καλούμε να λάβει επιτέλους ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε ο δήμαρχος Δ. Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλίδης. Η απόφαση στάλθηκε χτες προς τη ΔΕΗ, το υπουργείο περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, στους βουλευτές του νομού και σε κάθε αρμόδιο φορέα.
Το δημοτικό συμβούλιο Δ. Υψηλάντη συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, κατόπιν εγγράφου που έφτασε στον δήμο από την Διεύθυνση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, με το οποίο γνωστοποιούνταν η αναγκαστική τμηματική απαλλοτρίωση κτηματικής ζώνης Ποντοκώμης, μόνο για 1.300 στρέμματα, ενώ καλούνταν οι κάτοικοι να υποβάλλουν τυχόν ενστάσεις. «έχουμε διαμηνύσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο προς τη ΔΕΗ και σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε τμηματική απαλλοτρίωση. Θέση μας είναι να γίνει συνολική απαλλοτρίωση. Από τη θέση αυτή δεν κάνουμε πίσω, γι? αυτό επιστρέφουμε το έγγραφο για απαλλοτρίωση μόνο των 1.300 στρεμμάτων», δήλωσε ο δήμαρχος Δ. Υψηλάντη. Στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παραβρέθηκε ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, ο οποίος υπενθύμισε για μια ακόμη φορά ότι «ως νομαρχιακό συμβούλιο έχουμε πει όχι στις τμηματικές απαλλοτριώσεις. Θέση μας είναι οι απαλλοτριώσεις να γίνονται συνολικά και όχι τμηματικά».
Επίσης, σχετικά με την ρύπανση των τελευταίων ημερών, πρέπει αν σημειωθεί ότι τη στιγμή που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο Δ. Υψηλάντη, το Κέντρο Περιβάλλοντος Νομού Κοζάνης εξέδιδε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ρύπανση «χτυπούσε κόκκινο». Από την αξιολόγηση των μετρήσεων στις 21 και 22 Νοεμβρίου, «προέκυψε σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10)», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. Στις 21 και 22 Νοεμβρίου στην Ποντοκώμη τα αιρούμενα σωματίδια ήταν 110 και 54 μg/m3 αντιστοίχως, όταν το όριο είναι 50μg/m3.
Το δημοτικό συμβούλιο Δ. Υψηλάντη, με την ομόφωνη απόφαση που απέστειλε σε ΔΕΗ, υπουργείο, βουλευτές και φορείς, ζητά για άλλη μια φορά να οριστεί από τη ΔΕΗ ένα στέλεχος υπεύθυνο για τον χειρισμό περιβαλλοντικών κρίσεων, το οποίο θα αποφασίζει άμεσα το σταμάτημα των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Ακόμη ζητά κλείσιμο του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και δημιουργία σύγχρονου περιβαλλοντικού σταθμού, καθώς και μέτρα προστασίας του Περιβάλλοντος, με την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας σε ορυχεία και σταθμούς. Τις θέσεις του δήμου Δ. Υψηλάντη υποστήριξαν οι πρόεδροι του Σπάρτακου Γιώργος Αδαμίδης και της Ένωσης Γιάννης Μανές, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας