Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Τα πάνω-κάτω με τον Καποδίστρια ΙΙ


Από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ανησυχία και ανασφάλεια στα στελέχη της αυτοδιοίκησης προκαλεί η δρομολόγηση εκ μέρους της κυβέρνησης των αλλαγών στη διοικητική δομή της χώρας. Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και βουλευτές και πολιτευτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για αυτοδιοικητικά αξιώματα, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αναμένοντας τις τελικές κυβερνητικές προτάσεις, οι οποίες πρόκειται να δημοσιοποιηθούν πριν από τις γιορτές. 
 Ηδη η επιστημονική επιτροπή, την οποία έχει συγκροτήσει ο υπουργός Εσωτερικών, συνεδριάζει σχεδόν καθημερινά, για να παραδώσει στον Γιάννη Ραγκούση έως το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου την ενιαία μελέτη εφαρμογής για τη διοικητική μεταρρύθμιση σε κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση. Εν συνεχεία η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις προτάσεις της Επιτροπής και θα καταλήξει στη δική της τελική πρόταση, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν από τα Χριστούγεννα. Θα ακολουθήσει ένα δίμηνο διεξοδικής δημόσιας διαβούλευσης με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης, τις τοπικές κοινωνίες και τα κόμματα. Ειδικότερα ως προς την ΚΕΔΚΕ η τελική θέση της θα διαμορφωθεί στο συνέδριο, το οποίο αποφασίστηκε να γίνει το τριήμερο 18, 19 και 20 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Στόχος της κυβέρνησης είναι το τελικό νομοσχέδιο να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το αργότερο έως το Μάρτιο, ώστε οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2010 να γίνουν με βάση τη νέα διοικητική δομή της χώρας.
Προς στιγμήν στους κόλπους της κυβέρνησης υπήρξαν σκέψεις περί ενδεχόμενης μετάθεσης του όλου εγχειρήματος για τις μεθεπόμενες εκλογές του 2014. Ωστόσο ο κύβος ερρίφθη μία ημέρα πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, όταν σε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ραγκούση ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον υπουργό οι αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας να εφαρμοστούν από το 2010. Αυτήν την κυβερνητική απόφαση έχει εκφράσει επανειλημμένως ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ολιγόμηνης παράτασης της θητείας των νυν δημοτικών αρχών, επισημαίνοντας πως «ό,τι είναι να γίνει θα γίνει εγκαίρως». Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που μελετά η Επιτροπή είναι τα νέα διοικητικά όρια, ο τρόπος λειτουργίας, οι πόροι και οι αρμοδιότητες των νέων δήμων που θα προκύψουν μετά τον «Καποδίστρια ΙΙ». Ως βάση συζήτησης έχει τεθεί η μελέτη που είχε εκπονήσει πριν από περίπου ενάμιση χρόνο το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΤΑ, την οποία υπενθυμίζεται ότι δεν έχει υιοθετήσει η ΚΕΔΚΕ, από τον «Καποδίστρια ΙΙ» θα προκύψουν 380-390 δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα από τους 914 δήμους και τις 120 κοινότητες που είναι σήμερα. Οι συνενώσεις θα συμπεριλάβουν αυτή τη φορά και τα δύο μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στα οποία θα καθιερωθεί πιθανότατα και ο θεσμός της μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης.(...)
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Γρεβενών:
Οι οκτώ δήμοι και οι επτά κοινότητες θα συνενωθούν στους εξής τρεις δήμους: 1. Δεσκάτης, Χασίων. 2. Γρεβενών, Βεντζίου, Γόργιανης, Ηρακλεωτών, Κοσμά Αιτωλού. 3. Θ. Ζιάκα, Αβδέλας, Δοτσικού, Μεσολουρίου, Περιβολίου, Σαμαρίνας, Σμύξης, Φιλιππαίων.
Καστοριάς: Οι δώδεκα δήμοι και τρεις κοινότητες θα συνενωθούν στους εξής τρεις δήμους: 1. Ακριτών, Νεστορίου, Αρρένων, Γράμμου. 2. Καστοριάς, Αγ. Αναργύρων, Αλιάκμονα, Βιτσίου, Κλεισούρας, Μακεδνών, Κορεστείων, Καστρακίου. 3. Αγ. Τριάδας, Ι. Δραγούμη, Ορεστίδος. Στο εναλλακτικό σενάριο ο τρίτος δήμος παραμένει ως έχει, ενώ οι άλλοι δήμοι συνενώνονται ως εξής: 1. Ακριτών, Νεστορίου, Αλιάκμονα, Γράμμου, Καστρακίου. 2. Αγ. Αναργύρων, Καστοριάς, Βιτσίου, Κλεισούρας, Μακεδνών, Κορεστείων.
Κοζάνης: Οι δεκαέξι δήμοι και τρεις κοινότητες θα συνενωθούν στους εξής τέσσερις δήμους: 1. Ασκίου, Νεάπολης, Σιάτιστας, Τσοτιλίου, Πενταλόφου. 2. Βελβεντού, Σερβίων, Λιβαδερού, Καμβουνίων. 3. Πτολεμαΐδας, Αγ. Παρασκευής, Βερμίου, Μουρικίου, Βλάστης. 4. Κοζάνης, Αιανής, Δ. Υψηλάντη, Ελλησπόντου, Ελιμείας.
Φλώρινας: Οι οκτώ δήμοι και τέσσερις κοινότητες θα συνενωθούν στους εξής δύο δήμους: 1. Φλώρινας, Μελίτης, Περάσματος, Κ. Κλεινών, Πρεσπών, Κρυσταλλοπηγής. 2. Αετού, Αμυνταίου, Φιλώτα, Βαρικού, Λεχόβου, Νυμφαίου.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ 

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

2)Βελβεντού, Σερβίων, Λιβαδερού, Καμβουνίων.
---------------------------------------------
To δημοσίευμα επιβεβαιώνει την μετεξέλιξη των σημερινων δήμων με τον Καποδίστρια Νο2..
>> Εκείνος, που ανησυχεί για αυτην αναπόφευκτη προοπτική, είναι ο δήμαρχος Βελβεντού, που αγωνίζεται σήμερα να διατηρήσει την αυτοτέλεια του ο δήμος του...
Και επειδή διαβλέπει οτι η εδρα του νεου δήμου θα είναι τα Σέρβια, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα κάνει αγώνα έντονο, έδρα του νέου δήμου να είναι ο...Βελβεντός, επικαλούμενος τα Πιέρια όρη κλπ κλπ!!!!

Μανώλης Στεργίου, Δήμαρχος Βελβεντού είπε...

Επειδή το δημοσίευμα αυτό έχει τις προϋποθέσεις να προκαλέσει την άτυπη δημόσια διαβούλευση, παρακαλώ τους διαχειριστές της σελίδας να σεβαστούν τη σοβαρότητα του θέματος και να δημοσιεύσουν μόνο επώνυμες απόψεις.
Με φληναφήματα και αστήρικτες εικασίες ανωνύμων, όπως του ανωτέρω 16/11 4.55, δεν προάγεται κανένας διάλογος.
Δημοκρατία έχουμε και η επώνυμη άποψη δείχνει τον υπέυθυνο πολίτη.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι που θα πάει το Δημαρχείο αλλά πόσο οι κοινές δυνάμεις της εργασίας όλου του Δήμου θα συμμαχήσουν για να γίνει ο Δήμος πρότυπο ανάπτυξης.Όσο κάποιοι βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος τόσο ο νέος ενιαίος Δήμος θα πάει πίσω.Το μέλλον φαίνεται να είναι κοινό άρα οι κάθε είδους προσπάθειες για να ραγίσει το γυαλί από όπου και αν προέρχονται θα κάνουν κακό στο μέλλον του ΝΕΟΥ Δήμου.Όποιοι μείνουν πίσω λόγο θα δώσουν μόνο στα παιδιά τους....

Χ.Ε.

Ανώνυμος είπε...

Στο φόρουμ αυτό ο δημοκρατικός διάλογος αναπτύσσεται δια όλων των απόψεων...Προκαλεί ευρύτατη εντύπωση εις την κοινή γνώμη, οτι για τον Καποδίστρια Νο2, ο μόνος που ενασχολείται εκ βαθέων στο θέμα αυτό είναι o δήμαρχος Βελβεντού και ειδικότερα τον απασχολεί η ''έδρα'' του νέου Δήμου! Τον απασχολεί δεόντως και η διατήρηση της αυτοτελειας ως δήμου του Βελβεντού, αλλά επειδή διαβλέπει οτι πλέον αυτό είναι ανέφικτο, απλά ενασχολείται...προκαλώντας τοπικό θόρυβο!
Αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Σερβίων δεν ασχολείται με το θέμα της...έδρας του νέου Δήμου και δεν αγχώνεται στο ζήτημα αυτό...
Οπως αντίστοιχα και ο Δήμαρχος Καμβουνίων και η Κοινότητα Λιβαδερού, γνωρίζουν οτι εδρα του νέου διευρυμένου δήμου θα είναι τα Σέρβια...

Ανώνυμος είπε...

O χωρατο-καθαρευουσιάνος Κάλχας ξανα-προφήτευσε. Όλα τα ξέρει.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ φανατικος σερβιωτης ο δικος σου. Πραγματικος υπερπατριωτης.

Ανώνυμος είπε...

2,50, διάβασε καλύτερα το δημοσίευμα της Μακεδονίας, για να εχεις πληρέστερη ενημέρωση για τον Καποδίστρια Νο2...
>> Και απο τώρα να ενθυμείσθε 2,50, οτι οταν μπεί σε εφαρμογή ο νέος χάρτης Τ.Α, εκείνος που θα ξεσηκωθεί - αφού θα αναγκαστεί να δεχθεί άνευ...όρων την διοικητική συνένωση - και θα ζητήσει ''επιμόνως'' να είναι ΕΔΡΑ του νέου Δήμου ο ΒΕΛΒΕΝΤΟΣ είναι ο σημερινός δήμαρχος Βελβεντού, που καλλιεργεί το κλίμα αυτό για το μέλλον...

Ανώνυμος είπε...

1. Είναι το πλέον πιθανό σενάριο. Όμως, δεν είναι και βέβαιο. Απλά είναι η ίδια μελέτη του ΙΤΑ, που υπάρχει εδω και 1,5 χρονο.
2. Κανετε ένα λαθος, νομίζω. Βλέπετε το θέμα στενά τοπικιστικά. Και παραβλέπετε το ότι ο δήμαρχος Βελβεντού έχει συγκροτημενη αποψη για το εγχείρημα της διοικητικής μεταρρύθμισης και όχι για να...παραμείνει ανεξάρτητος ο Δήμος του! Προσωπικά, διαφωνώ σε πολλά μαζί του, αλλά είναι και θέματα που χρήζουν συζήτησης και προβληματισμού. Και ορθώς τα θέτει. Και ας μην ξεχνάμε πως έχει μαζί του και το σύνολο των δημοτών του Βελβεντού. Όπως, άλλωστε, συμβαίνει και στην Αιανή. Είναι οι δυο περιπτώσεις που, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσουν μεγάλα "αγκάθια" στην περιοχή μας...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Kε Πλιτάσιο...
Οι απόψεις που εκτίθενται δεν εχουν αντίληψη τοπικιστικού χαρακτήρα, αλλά αντίθετα προμηνύουν αυτό που θα συμβεί...Ειδικότερα
>> Με την Διοικητική συνένωση Σέρβια-Βελβεντό-Καμβούνια-Λιβαδερό σε νεο μεγάλο Δήμο, αυτομάτως θα τεθεί η ποια θα είναι η εδρα του νέου Δήμου.
---Με βάση την γεωγραφική θέση κάθε κωμοπόλεως, ποιά πόλη ευνοεί να είναι η εδρα του νεοσύστατου δήμου;
-- Σαφώς είναι τα Σέρβια...
Αλλά, στο θέμα της έδρας, θα υπάρξει σφοδρή αντίδραση του σημερινού δημάρχου Βελβεντού, που στο όραμα του είναι και θα το απαιτήσει εδρα να είναι ο...Βελβεντός!!!
Κι αν ακόμα συμβεί αυτό, οτι θα δεχθεί να είναι εδρα τα Σέρβια, ο βαθύτερος συλλογισμός- στόχος του είναι να απαιτήσει κατά το δοκούν το εξής:
Η ονομασία του νέου δήμου να μην έιναι...΄΄Σέρβια΄΄, αλλά κάτι άλλο, θα ζητήσει άλλη επωνυμία, μόνο και μόνο για να δείξει οτι είναι...καινοτόμος και αντιδρών!!!!
>> Είναι αναμενόμενο οτι θα συμβεί αυτό και ηδη ειδικοί που γνωρίζουν το...''στύλ'' του δημάρχου Βελβεντού, εκφράζουν την πεποίθηση οτι εν ευθέτω χρόνω, θα δείξει την σκληρή αντίδραση του...
--- Να επαναδιατυπωθεί η εκτίμηση οτι ο Δήμαρχος Σερβίων δεν αγχώνεται καθόλου στο ζήτημα αυτό, της εδρας, άλλωστε διαβλέπει οτι η θέση των Σερβίων ως εδρα του νεου δήμου, είναι...ΔΕΔΟΜΕΝΗ!!!

Ανώνυμος είπε...

Τι σχέση έχει ο δήμαρχος σερβίων με τον νέο δήμο; καμία. τι μας τον μπερδεύεις;

Μανώλης Στεργίου. είπε...

Από που προκύπτει κύριε ανώνυμε (ώρα 12.35, 4.33 και 6.30 ), που δεν έχεις το θάρρος να γράψεις τ'ονομά σου, ότι μ' απασχολεί η έδρα του Νεου Δήμου; Έχεις κάποια δήλωσή μου και δεν την ξέρω; Έχεις κανένα γραπτό στοιχείο από μένα και το αγνοώ; Δεν σοβαρεύεσαι λίγο; Καλύπτεσαι πίσω απο την ανωνυμία σου και νομίζεις ότι μπορείς να δημιουργείς εντυπώσεις όπου και όπως σου έρθουν στο μυαλό; ΛΟΙΠΟΝ ούτε ο "νέος" Δήμος μ' απασχολεί, ούτε η έδρα του, γιατί η κοινωνία του Βελβεντού, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ, αγωνίζεται να παραμείνει ανεξάρτητη στο νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, για εντελώς διαφορετικούς λόγους από εκείνους που χωράει το μυαλό σου.
Και σεις κύριοι διαχειριστές του Blog, δεν αντιλαμβάνεστε ότι οι ανώνυμες απόψεις είναι εντελώς αστείες και εκ του πονηρού; Γιατί τις δημοσιεύετε αβασάνιστα;
Σε τι βοηθάνε στο διάλογο σε ένα τόσο σοβαρό θέμα;

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΑΝΕΡΜΑΤΙΣΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟ-ΑΡΧΑΪΖΟΥΣΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ. ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΔΕΙΑ, ΚΥΡΙΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ, ΧΩΝΕΙ ΤΗ ΜΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΥ, ΓΡΑΦΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ. ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΓΩ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ. ΑΜ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ. Η ΔΗΜΟΣΙΟ-ΓΡΑΦΙΚΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΚΑΙ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ, ΤΕΤΟΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ. ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο Μ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

ai-vreS είπε...

Φίλοι μας,
η διοικητική μεταρρύθμιση σαφώς και είναι ένα σοβαρό θέμα που χρήζει σοβαρής συζήτησης με επιχειρήματα και σαφείς θέσεις. Ευχόμαστε και ελπίζουμε για έναν καλόπιστο και δημοκρατικό διάλογο που θα αναδείξει τα προβλήματα που ενσκύπτουν από τον Καποδίστρια ΙΙ.

Όμως, από την αρχή του ιστολογίου, δεχόμαστε ανώνυμα σχόλια με το σκεπτικό ότι η ανωνυμία ιστολογίων και σχολιαστών είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη.

Εξυπακούεται ότι πολλά από τα ανώνυμα σχόλια δεν εκφράζουν τις θέσεις μας - άλλωστε κάποια στρέφονται εναντίον μας.

Προς τον ανώνυμο 11.05: φίλε μας καλέ, δεν είμαστε δημοσιογράφοι και ειλικρινά δε γνωρίζουμε την καθιερωμένη δημοσιογραφική δεοντολογία. Όσο για τους ανώνυμους σχολιαστές προ(σ)καλούμε τα σχόλια για τις αναρτήσεις μας, οπότε ο καθένας είναι ελεύθερος να σχολιάζει από καμία έως όλες τις αναρτήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως μόνο διάλογο δεν βλέπω για το ίσως σημαντικότερο γεγονός που θα γίνει για μας χωρίς μάλλον εμάς....Την δημόσια διαβούλευση δεν βλέπω...Για αυτούς δε που κρατούν μεγάλο καλάθι μάλλον θα αργήσει να ξημερώσει...

Χ.Ε.

Το Προφίλ μας