Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

«Φως, περισσότερο φως»**

Tης Όλγας Μαρκογιαννάκη*

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του έχουν κρύψει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο τις αποτυχίες και τα σκάνδαλά τους. Προσπαθούν να κρατήσουν κλειστή την πόρτα και κατεβασμένο τον διακόπτη που θα τα αποκαλύψει. Με κάθε τρόπο. Με επιθέσεις σε δημοσιογράφους όταν δημοσιεύουν κάτι που δεν είναι αρεστό στο Μέγαρο Μαξίμου, με χρηματοδοτήσεις μέσων ενημέρωσης, καθυβρίζοντας τους πολιτικούς αντιπάλους, βάζοντας εμπόδια στην Δικαιοσύνη για να κάνει τη δουλειά της, συγκαλύπτοντας τις ευθύνες των κυβερνητικών στελεχών και όπως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα με μονταρισμένο υλικό για να στηριχθεί το αφήγημά τους.

Από το σκάνδαλο των υποκλοπών έως το έγκλημα των Τεμπών, δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα και σε κανέναν. Τους τρομάζει μόνο ένα. Το φως! Αυτό που θα φανερώσει όσα θέλουν να κρύψουν πίσω από το βαθύ σκοτάδι της συγκάλυψης που γεμίζει το δωμάτιο με τις ευθύνες τους. Υποχρέωση όλων των προοδευτικών πολιτών, όλων των δημοκρατικών δυνάμεων είναι να ρίξουν άπλετο φως σε όλες τις σκοτεινές «γωνιές» της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.

Το ΠΑΣΟΚ, με αίσθημα ευθύνης, πιστό στις αρχές και τις αξίες της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, ανέλαβε με θεσμικό τρόπο να φέρει τον κ. Μητσοτάκη προ των ευθυνών του παίρνοντας την πρωτοβουλία να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Για τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου, την συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών και τη διαρκή υπονόμευση των Θεσμών στη χώρα μας.

Συγκάλυψη

Οι κυβερνητικοί βουλευτές με την ψήφο τους κάλυψαν για άλλη μία φορά τους επικίνδυνους και θλιβερούς χειρισμούς της κυβέρνησης. Την εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία για τη λειτουργία των σιδηροδρόμων, τη μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και τη δημιουργία ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων. Την αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα το βράδυ της τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το, κατά το αφήγημα της κυβέρνησης, ανθρώπινο λάθος ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν, έτσι, οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Το ίδιο έπραξαν και στην Εξεταστική Επιτροπή αποκλείοντας κρίσιμους μάρτυρες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και κλείνοντας άρον άρον τις εργασίες της.

Στο σκάνδαλο των υποκλοπών όπου ανέχθηκαν να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα υπουργών, δημοσιογράφων και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων από ένα κέντρο που φέρεται να στήθηκε εντός του Μεγάρου Μαξίμου.
Στις επιθέσεις προς τις Ανεξάρτητες Αρχές που επιτελούν το ελεγκτικό τους έργο με την κυβέρνηση να αγωνιά για τις αποφάσεις και να σπεύδει να αλλάξει τη σύνθεσή τους, όπως έγινε με την ΑΔΑΕ. Εκεί όπου ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να συνασπιστεί με την ψεκασμένη ακροδεξιά του κ. Βελόπουλου προκειμένου να αντικαταστήσει τα μέλη ανεξάρτητων αρχών που είτε ερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών (ΑΔΑΕ), είτε ελέγχουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο (ΕΣΡ). Προχωρώντας σε ένα προκλητικό θεσμικό και αριθμητικό πραξικόπημα.
Τελευταίο παράδειγμα απαξίωσης και σοβαρής παρακμής του κράτους δικαίου και των θεσμών στην Χώρα μας, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η κυβερνητική πλειοψηφία, αποτελεί η μετατροπή του Υπουργείου Εσωτερικών σε εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας όπως φάνηκε από την παράνομη διαρροή και χρήση προσωπικών δεδομένων χιλιάδων Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού προς το κυβερνών κόμμα και σε υποψηφίους του.

Κράτος Δικαίου

Έχει έρθει η ώρα να μπει τέλος στην αλαζονεία και τον αυταρχισμό του κ. Μητσοτάκη. Ενός πρωθυπουργού που πιστεύει ότι μπορεί να κυβερνά χωρίς λογοδοσία. Η απαξίωση του Κράτους Δικαίου και των Θεσμών από την κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί την θεσμική εξαίρεση της Ευρώπης που καταδείχθηκε με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και οι 32 βουλευτές που υπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης και έφεραν τον κ. Μητσοτάκη στο Κοινοβούλιο να απολογηθεί για όλα τα σκοτάδια της θητείας τους. Ασκώντας το συνταγματικό δικαίωμα της αντιπολίτευσης. Μακριά και πέρα από την ακραία και επικίνδυνη θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε ξένη επιτροπεία στη διεξαγωγή των εκλογών. Η αμφισβήτηση του σημαντικότερου κεκτημένου της Μεταπολίτευσης απλά προσφέρει τροφή σε ακραία στοιχεία και δεν υπηρετεί την ανάταξη των Θεσμών. Ο λαϊκισμός δεν υπήρξε ποτέ σύμμαχος της προόδου. Το αντίθετο.
Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στο δύσκολο δρόμο της αλήθειας και της ευθύνης. Θα σηκώσει το ιστορικό βάρος που του αναλογεί με τη δύναμη των επιχειρημάτων του, την ισχύ των αξιών του και την ορθότητα των πολιτικών του και θα σταθεί απέναντι στο καθεστώς του κ. Μητσοτάκη. Δεν θα μας λυγίσουν οι αθλιότητες περί συμφερόντων που διακινεί ο κυβερνητικός μηχανισμός προπαγάνδας. Ας μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Άλλωστε, έχουμε συνηθίσει. Κάθε φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση ανακαλύπτει εχθρούς ή ξένα συμφέροντα που δήθεν θέλουν να τον πλήξουν ή να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση. Πληγή, όμως για τη Δημοκρατία είναι οι δικές τους πρακτικές. Η Δημοκρατία ή είναι φιλελεύθερη, δηλαδή συνυφασμένη με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου ή κινδυνεύει να διολισθήσει σε ένα πλειοψηφικό αυταρχισμό. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας. Ας μην υποτιμά ο κ. Μητσοτάκης την πίστη της Δημοκρατικής Παράταξης στη δημοκρατία, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αξία της διάκρισης των εξουσιών.
Η μάχη των ευρωεκλογών είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου, την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη στήριξη των εισοδημάτων, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και του ΕΣΥ. Για την εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. Είμαστε σίγουροι ότι το φως θα νικήσει το σκοτάδι.

* Υποψήφια Ευρωβουλευτής
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

** Φράση που
αποδίδεται στον Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε

https://www.kontranews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας