Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Συναντήσεις - Επαφές και παραστάσεις του Προέδρου Τ.Κ. Καταφυγίου

Αγαπητοί Καταφυγιώτες,

Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερωτικών Δελτίων Τύπου, σας γνωρίζω ότι από την ημέρα που ορκίστηκα ως νέος Πρόεδρος της Τ.Κ. Καταφυγίου, δραστηριοποιήθηκα έντονα, μαζί με τους συνεργάτες μου αλλά και τα Καταφυγιώτικα Σωματεία, για την ενημέρωση των πολιτικών προσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων σχετικά με τα θέματα που απασχολούν το Καταφύγι και στη συνέχεια για τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την άμεση επίλυση τους. Συγκεκριμένα:

  1. Στις 14 Φεβρουαρίου 2024 συγκάλεσα σύσκεψη στα γραφεία της ΜΕΚ με συμμετοχή όλων των Καταφυγιώτικων Σωματείων κατά την διάρκεια της οποίας υπογράφηκε «Υπόμνημα» από όλους (πλην του Συνδέσμου Θες/νίκης), σχετικά με την ανάπτυξη των Πιερίων και αναβάθμιση των οδικών συνδέσεων των Πιερίων, συμπεριλαμβανομένου του Καταφυγίου.
  2. Επίσης, συγκλήθηκε σύσκεψη μεταξύ των Προέδρων εννέα Κοινοτήτων των Νομών Πιερίας, Κοζάνης και Ημαθίας κατά την οποία υπογράφηκε «Υπόμνημα» για την ανάπτυξη των Πιερίων. Τα ανωτέρω Υπομνήματα διαβιβάσθηκαν στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και Αντιπεριφέρειες Πιερίας και Ημαθίας.
  3. Μαζί με εκπροσώπους Καταφυγιώτικων Σωματείων, συναντήθηκα στις 5.3.2024 με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στο γραφείο του. Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε τόσο το θέμα του δρόμου Καταφυγίου – Ελατοχωρίου όσο και το θέμα καθαρισμού ρεμάτων εντός του Καταφυγίου για λόγους πυροπροστασίας. Στην συνέχεια και κατόπιν προφορικού αιτήματος του κ. Περιφερειάρχη, απεστάλησαν δύο έγγραφα-αιτήματα αφενός για την συντήρηση του δρόμου Καταφυγίου-Ελατοχωρίου και αφετέρου για τον καθαρισμό ρεμάτων εντός του χωριού, ενώ ακολούθησε επί τόπου επίσκεψη αρμοδίων υπαλλήλων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Οι εργασίες συντήρησης-αποκατάστασης του οδοστρώματος Καταφυγίου-Ελατοχωρίου μέχρι τα όρια του νομού Ημαθίας έχουν ήδη αρχίσει και ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Αμανατίδη καθώς και την Δ/νση Πολιτικής Προστασίας για την συναντίληψη στα εκτεθέντα προβλήματα, καθώς και τις ενέργειές τους. Για το ίδιο θέμα έγινε επί τόπου επιθεώρηση από υπαλλήλους του Δήμου με επικεφαλής τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, σημαδεύτηκαν δέντρα για κοπή εντός του χωριού και αποφασίστηκε ο καθαρισμός των σκουπιδιών από το γήπεδο. Επίσης στις 1.4.2024 στάλθηκε έγγραφο με την μορφή του ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ, προς όλους τους αρμόδιους φορείς Κεντρικής Και Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο ζητούνταν συγκεκριμένα μέτρα για την πυροπροστασία του ορεινού όγκου των Πιερίων και ειδικότερα για την πυροπροστασία του Καταφυγίου.
  4. Συγκάλεσα σύσκεψη στα γραφεία της ΜΕΚ στην οποία με μεγάλη προθυμία συμμετείχαν Καταφυγιώτες Μηχανικοί. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης εξετάσθηκε το θέμα της επικείμενης τσιμεντόστρωσης της εσωτερικής οδοποιίας του χωριού, καθώς και άλλα θέματα της ειδικότητάς τους. Πρότεινα προς τους παρευρεθέντες Μηχανικούς να σχηματισθεί μία άτυπη επιτροπή υποβοήθησης του έργου μου, πρόταση που έγινε πρόθυμα δεκτή. Οι μηχανικοί που παραβρέθηκαν ήταν: Δροσούνης Νικόλαος Πολιτικός Μηχανικός, Λιόντας Γεώργιος Μηχανολόγος Μηχανικός, Μόσχος Ανδρέας Πολιτικός Μηχανικός, Πούλιος Δημήτριος Αρχιτέκτων Μηχανικός και Σατραζέμης Αστέριος Πολιτικός Μηχανικός. Επεσήμανα επίσης ότι η επιτροπή είναι ανοιχτή για όποιον ακόμη θέλει να συμμετάσχει.
  5. Στις 3.4.2024, μαζί με εκπροσώπους Καταφυγιώτικων Σωματείων συναντήθηκα με τον Δ/ντή Δασών Κοζάνης κ. Δημήτριο Τσίμπλινα, την Δασάρχη Κοζάνης κυρία Αναστασία Λεγνίδου, καθώς και τον Δ/ντή Τεχνικών Έργων Π.Ε. Κοζάνης κ. Παναγιώτη Τσιάμη. Κατά τις ανωτέρω συναντήσεις συζητήθηκε τόσο το θέμα της επισκευής του δρόμου Καταφυγίου – Βελβεντού όσο και η συντήρηση και χαλικόστρωση τμήματος του δρόμου Καταφυγίου – όρια Ημαθίας.

- Για το δρόμο Καταφυγίου – Βελβεντού ο Δ/ντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Κοζάνης κ. Τσιάμης μας πληροφόρησε ότι το έργο των καταπτώσεων του δρόμου σε οχτώ περίπου σημεία χρηματοδοτήθηκε με 820.000€, δημοπρατήθηκε και θα εγκατασταθεί άμεσα ο εργολάβος έτσι ώστε να αρχίσει και η αποκατάσταση του δρόμου η οποία υπολογίζεται ότι θα τελειώσει μέχρι τέλους του Καλοκαιριού. Για το μεγάλο έργο της συνολικής ενίσχυσης και προστασίας των πρανών στον ίδιο δρόμο, ύψους 2.200.000€ δημοπρατήθηκε το έργο και υπήρξε ανάδοχος εταιρεία η ΑΤΕΒΕ. Σε 2 με 3 μήνες θα γίνει συμβασιοποίηση και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το έργο.

- Για το δασικό δρόμο από Καταφύγι προς Ελατοχώρι τόσο ο κ. Τσίμπλινας όσο και η κυρία Λεγνίδου από τη δασική υπηρεσία μας έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες και διαβεβαιώσεις ως εξής:

α. Το έργο έχει μελετηθεί από την δασική υπηρεσία για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών οίκοθεν δασοπροστασία, εύκολη πρόσβαση για τα οχήματα δασοπυρόσβεσης κ.λ.π.

β. Η χρηματοδότηση είναι της τάξης του 1.200.000€ και προέρχεται από τον ανταποδοτικό πόρο των φωτοβολταϊκών από την εταιρία JWVI HELLAS.

γ. Το έργο χωρίζεται σε δύο τμήματα: το πρώτο αφορά το δρόμο Καταφύγι -Αγία Κυριακή μήκους 16,2 km στο οποίο θα γίνει συντήρηση και χαλικόστρωση και το δεύτερο αφορά το δρόμο από τα όρια της Ημαθίας μέχρι εκεί που ο δρόμος από Αγία Κυριακή συναντά το δρόμο του Καταφυγίου 3km, στο οποίο θα γίνει αποκατάσταση και όπου χρειάζονται τεχνικά έργα. Στο σημείο αυτό σημειώνω ότι ζήτησα συμπληρωματικά τη συνδρομή της Περιφέρειας Δ.Μ ώστε σε συνεννόηση με το Δασαρχείο να πέσουν χαλίκια και σε αυτά τα 3 km.

δ. Υπάρχει από τη δασική υπηρεσία μία ακόμη χρηματοδότηση ύψους 150.000€ για να γίνουν καθαρισμοί και μικροεπεμβάσεις στο δασικό σύμπλεγμα του Καταφυγίου στο πλαίσιο της δασοπροστασίας. Το ανωτέρω έργο αναμένουμε να ξεκινήσει άμεσα.  

  1. Την Πέμπτη 18 Απριλίου, μαζί με εκπροσώπους Καταφυγιώτικων Σωματείων, συμμετείχα σε σύσκεψη στην Ημαθία με τους Αντιπερειάρχες ΠΕ Ημαθίας κ. Κωνσταντίνο Καλαϊτζίδη και ΠΕ Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, που αφορούσε τις κοινές συνέργειες των περιφερειακών ενοτήτων Πιερίας και Ημαθίας με κύρια θέματα: α) Την ανάδειξη του οδικού δαχτυλιδιού-τόξου που συνδέει το σύνολο των τοπικών κοινοτήτων των Πιερίων β)Την μελέτη κατασκευής-ασφαλτόστρωσης τμήματος του δρόμου που αντιστοιχεί στην Ημαθία με προορισμό το Καταφύγι (από Ελατοχώρι). Στην συνάντηση συμμετείχε και ο περιφερειακός Σύμβουλος της ΠΕ Ημαθίας, κ. Στέργιος Μουρτζίλας.                  Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καταφυγίου                                             Ιωάννης Τζέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας