Ήρθε το 1,5 εκ ευρώ για τη συντήρηση, ανακατασκευή και επέκταση του Δημαρχείου Σερβίων, ένα όνειρο θα πάρει σάρκα και οστά χάρη στο Θοδωρή Λιβάνιο και τον Κωστή Χατζηδάκη τόνισε ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης. Θα ακολουθήσει το συμβόλαιο με τους προσκόπους.

Να αξιοποιήσουμε την περιουσία μας, να δράσουμε υπέρ του συμφέροντος του δήμου πρόσθεσε αναφερόμενος στην αξιοποίηση των δασών της Ελάτης, του Λιβαδερού και του Μεταξά σύμφωνα με τις εγκεκριμένες διαχειριστικές μελέτες. Ελάτη και Λιβαδερό αποφάσισαν αρνητικά για την εφαρμογή των διαχειριστικών μελετών, Καστανιά και Μεταξά θετικά. Ο ίδιος ανάφερε ότι ζήτησε από τους τέσσερις προέδρους να δώσουν λίστα μόνιμων κατοίκων που δικαιούνται ξύλα και να ορίσουν 5μελή επιτροπή από το χωριό. Οι πρόεδροι Μεταξά και Καστανιάς ανταποκρίθηκαν, λίγο αργότερα του Λιβαδερού και τελευταίοι της Ελάτης.

«Όλοι οι δικαιούχοι μόνιμοι κάτοικοι θα πάρουν δωρεάν ξύλα, όσα δικαιούνται. Ό,τι έσοδο θα πρόκυπτε από διαχείριση, θα μπαίνει σε ειδικό κωδικό. Αν διαχειριστούμε το δάσος, θα πάρουν οι κάτοικοι ξύλα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πάρουν» πρόσθεσε. «Είμαστε από τους μοναδικούς δήμους που έχουν διαχειριστικές μελέτες για τα δάση τους» με της Καστανιάς να ακολουθεί.

Δεν έχει καμία νομική υπόσταση η 5μελής επιτροπή ανέφεραν δημοτικοί σύμβουλοι. Ο πρόεδρος της Ελάτης μίλησε για απανωτά λάθη της δημοτικής αρχής χωρίς να ρωτηθούν ποτέ οι κάτοικοι με τη διαχειριστική μελέτη να υπάρχει από το 2020 χωρίς να γίνει τίποτα. Ο έμπορος την προηγούμενη φορά έκοψε ξύλα και η κοινότητα πήρε ελάχιστα όπως είπε λέγοντας ότι διαφωνεί στο εμπόριο της ξυλείας και κατηγορώντας το δήμαρχος ότι ποτέ δεν ήρθε στη λαϊκή συνέλευση. «Δε μετέχω σε σόου» απάντησε ο δήμαρχος.

266.000 κυβικά είναι το δάσος της Ελάτης, 8.000 η ετήσια προσαύξηση ούτε το 3,1% 3.435 κυβικά προβλέπει η διαχειριστική μελέτη ούτε το 40% της ετήσιας προσαύξησης. Το ξυλοαπόθεμα που θα υλοτομηθεί μέσω της μελέτης δεν ξεπερνά το 40% τόνισε ο κ. Καλλίνικος Χολέβας αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τελικά ψηφίστηκε θετικά η εφαρμογή της διαχειριστικής μελέτης της Ελάτης με 11 ψήφους υπέρ και 8 κατά.

Ιωάννα Παπαδημητρίου, prlogos.gr