Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Π. Κουκουλόπουλος: «Πρωτοπόρα και ολοκληρωμένηη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη στεγαστική κρίση»

Την αναγκαιότητα η Κυβέρνηση να αποδεχθεί συνολικά, όχι αποσπασματικά, τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ειδικά για τη goldenvisa και γενικότεραγια τη στεγαστική κρίση,όπως παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, ανέδειξε οΒουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τηδευτερολογία του ως Ειδικός Αγορητής επί τουΝομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της δευτερολογίας:

«Η Τροπολογία για τη goldenvisaκαι τη βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί μιαεξέλιξη που έχει προκληθεί ξεκάθαρααπό την κλιμακούμενη πίεσητου ΠΑΣΟΚ με Επικεφαλής το Νίκο Ανδρουλάκη, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται από τα Πρακτικά της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον  Πρωθυπουργό.

Έχουμε επεξεργαστεί ένα συνολικό πλαίσιο για τη στεγαστική κρίση, μετο Νίκο Ανδρουλάκη, ήδη τρία χρόνια πριν,να θέτει με έμφαση και ένταση την ανάγκη θεσμοθέτησηςενός προγράμματος κοινωνικής κατοικίας για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Ένα χρόνο μετά, τέλη 2022, στο πολιτικό μας πρόγραμμα για τις εκλογές που διεξήχθησαν τελικά το 2023,προτάξαμε ως κεντρικό ζήτηματης οικονομικής μας πρότασηςτο σταμάτημα του αφελληνισμού της οικονομίας,μέρος μόνο του οποίου προκαλείται από τηgoldenvisa, καθώς πηγάζει από ένα ευρύτερο πλαίσιο, με πολλές εμφανιζόμενες ως άμεσες ξένες επενδύσεις, στις οποίες η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει απλός θεατής. Στο πρόγραμμά μας, επίσης, συμπεριλάβαμεαπό τότετο ζήτημα του υπερτουρισμού, τονίζοντας ότι πρέπεινα συνδεθεί ο τουρισμός με τον πρωτογενή τομέα και να λάβειηπιότερα, πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, υπογραμμίσαμετον ορατό κίνδυνο από την ανεξέλεγκτη υπερδόμηση στο νησιωτικό χώρο και γενικότερα στις τουριστικές περιοχές. Προτείναμε χαρακτηριστικά αειφορίας για τον τουρισμό, με αποτροπή της δημιουργίας έρημων περιοχών το χειμώνα, που κατακλύζονται το καλοκαίρι.

Όλα αυτά κλιμακώθηκαν στην τρέχουσακοινοβουλευτική περίοδο, με την Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για τη στεγαστική κρίση. Το επιπλέον στοιχείο που πρόσθεσε τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο ενεργός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βραχυχρόνια μίσθωση, όπως συμβαίνει σε σύγχρονα κράτη, ακριβώς γιατί οι Ο.Τ.Α.διαθέτουν εκ του σύνεγγυς επιτόπια γνώση των διαφοροποιήσεων από γειτονιά σε γειτονιά. 

Η Τροπολογία της Κυβέρνησης απέχει πολύαπό το συνολικό πλαίσιό μας, αφορά αποσπασματικά τη goldenvisaκαι τη σύνδεσή της με βραχυχρόνια μίσθωση. Με βάση το συνολικό σχέδιοτου ΠΑΣΟΚπου προανέφερα, τη διαφορετική οπτική μας για την ανάπτυξη της Χώρας, για τη goldenvisaέχουμε ζητήσει κατάργηση ή έστω μερική αναστολή της για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα,προκειμένου να αναπτυχθούν όλες αυτές οι πολιτικές που προτείνουμε.

Παρά ταύτα, εξαντλώντας κάθε περιθώριο συναίνεσης, στηρίζουμε και ψηφίζουμε την Τροπολογία, διότι θέτει μια - μικρή έστω - ανάσχεση στις κατακλυσμιαίεςσυνέπειεςτηςgoldenvisa. Επισημαίνουμε, όμως, ότι θα έπρεπε να αποδεχτείτε ολόκληρη την Τροπολογία που καταθέσαμε. Ονησιωτικός χώρος, ιδίως οι Κυκλάδες,μένειαπροστάτευτος. Δεν υποτιμούμε την αύξηση του ποσού, αλλά “κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου” για όλους τους νησιωτικούς Δήμους που αφήνετε εκτός του πεδίου εφαρμογής.

Υπενθυμίζω μόνο δύο ενδεικτικά παραδείγματα από τη διαχρονική, ολοκληρωμένη, πολιτική στάσημας. Στο φορολογικό Νομοσχέδιοείχατε αποδεχθεί αντίστοιχη παρέμβασή μας για τα νησιά. Ομοίως, στο Νομοσχέδιο για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας, κρατήσαμε σθεναρά αρνητική στάση, προειδοποιώντας για τις επερχόμενες επιπτώσεις στις τουριστικές περιοχές, πρωτίστως στα νησιά και κυρίως στις Κυκλάδεςπου δέχονται αναμφίβολα το μεγαλύτερο βάρος.

Θα συνεχίσουμε με συνέπεια αυτήν την προσπάθεια, γιατί το ενδιαφέρον μας για τη στεγαστική κρίση και τα νησιά μας, δεν είναι ούτε αποσπασματικό ούτε επικοινωνιακό. Αντιθέτως, προκύπτει με ειλικρίνεια από την πεποίθησή μας ότι υπάρχει έναςεναλλακτικός δρόμος αειφορίας,που μπορεί πραγματικά να αλλάξει όλο το μοντέλο ανάπτυξης, σε τελική δε ανάλυση να διασφαλίσει υγιή έσοδα για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με καλύτερα αποτελέσματα».

Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το videoτης ομιλίας εδώ: https://collab.parliament.gr/~1JrcP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας