Επίκαιρα Θέματα:

Ο Καιρός: Από το συνεχές ξεβράκωμα, βρακί δεν έμεινε στον κ*** μας! Ευτυχώς έρχεται πανηγύρι!

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Επίσκεψη του Προέδρου ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου στη Δυτική Μακεδονία για τις σοβαρές ζημίες από παγετό στις δενδρώδεις καλλιέργειες της Περιφέρειας

Με τους εκπροσώπους των αγροτών (δενδροκαλλιεργητών και κτηνοτρόφων) είχαν σειρά διαδοχικών συναντήσεων, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος στο πλαίσιο προγραμματισμένης επισκέψεως του τελευταίου στη Δυτική Μακεδονία.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έγινε διεξοδική και σε βάθος ανάλυση των επιπτώσεων από τον παγετό, τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στην περιφερειακή οικονομία της. Οι  εκπρόσωποι των παραγωγών, παρουσία  βουλευτών και αυτοδιοικητικών, έθεσαν τα προβλήματά τους καταθέτοντας και σχετικά υπομνήματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ επεσήμανε το μέγεθος της δουλειάς που πρέπει να γίνει για την εκτίμηση της τεράστιας αυτής ζημιάς, ενώ δεσμεύτηκε για τις πρώτες πληρωμές των αποζημιώσεων περί τα μισά του καλοκαιριού. Όπως επισήμανε ο κ. Λυκουρέντζος οι ζημίες που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν στο ακέραιο και με τους καλύτερους δυνατούς όρους ενώ τόνισε και την αποζημίωση των ζημιών που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ από το Υπουργείο Οικονομικών. Την απόφαση αυτή ανέφερε πως θα την πάρει η Κυβέρνηση.

Επίσης ενημέρωσε για τις ενέργειες που γίνονται, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους φορείς, για την πλήρη καταγραφή των οικονομικών επιπτώσεων στους κλάδους της μεταποίησης, εμπορίας καθώς και στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις των παραγωγών ώστε να τύχουν αποζημιώσεων από κονδύλια κρατικής αρωγής.

Παράλληλα επεσήμανε και την προσπάθεια που καταβάλλεται  σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό για οικονομική ενίσχυση από πόρους της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Σε στενή συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, τους παραγωγούς και τους βουλευτές τόνισε από την πλευρά του ο  Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, θα γίνει η συνολική αποτίμηση των συνεπειών της πρωτόγνωρης αυτής καταστροφής και θα απευθυνθεί από την Περιφέρεια σχετικό τεκμηριωμένο αίτημα – υπόμνημα στα αρμόδια Υπουργεία και στον Πρωθυπουργό.

Στις συναντήσεις που έλαβαν χώρα από το πρωί έως το απόγευμα στις αίθουσες του κτηρίου της ΖΕΠ συμμετείχαν το σύνολο των εκπροσώπων των φορέων των αγροτών της Δυτικής Μακεδονίας των περιοχών των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες επλήγησαν από τον παγετό και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και ειδικότερα των δήμων Βελβεντού, Σερβίων, Εορδαίας, Αμυνταίου, Καστοριάς και Γρεβενών. Από την πλευρά των αυτοδιοικητικών συμμετείχαν Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων ελλείψει φορέων αγροτών, ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Στεργίου, οι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Κοζάνης κ. Τσιούμαρης, Π.Ε. Φλώρινας κ. Κιοσές, Π.Ε. Καστοριάς κ. Σαββόπουλος, Π.Ε. Γρεβενών κ. Γιάτσιος και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Άμπας. Από τους βουλευτές συμμετείχαν, της Π.Ε. Κοζάνης κ. Κωνσταντινίδης, κα. Βρυζίδου, κ. Παπαδόπουλος, κ. Αμανατίδης, εκπρόσωπος της κα. Βέττα και η βουλευτής Π.Ε. Καστοριάς κα. Τελιγιορίδου.

Αξίζει να αναφερθεί πως είχε προγραμματιστεί και διενέργεια περιοδείας του κ. Λυκουρέντζου στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και στις τέσσερις Π.Ε. εξαιτίας όμως αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας των τελευταίων ημερών και κατόπιν σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ αυτή αναβλήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας