Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Τι κρύβει η αιφνίδια σύγκρουση της Δημοτικής αρχής Σερβίων με την προϊσταμένη αρχή της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Κοζάνης

Tου Σπύρου Κουταβά, vetonews.gr

Η δημόσια διαμάχη ανάμεσα σε αιρετούς της δημοτικής αρχής και υψηλόβαθμου υπηρεσιακού παράγοντα του Κράτους δεν είναι κάτι το συνηθισμένο. Μάλιστα όταν γίνεται στις σελίδες του fb προξενεί μεγαλύτερες απορίες μιας και

όλοι καταλαβαίνουν ότι η φυσιολογία του μέσου δεν βοηθά να παρουσιάζονται η να λύνονται προβλήματα.  Ο «καυγάς» ανάμεσα στον δήμαρχο Σέρβων Χ. Ελευθερίου, τον πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου από την μία και την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κοζάνης από την άλλη στην προσωπική σελίδα του δημάρχου στο fb είναι χαρακτηριστική.

Ο Δήμαρχος ανάρτησε δύο φωτογραφίες από την Καστροπολιτεία Σερβίων όπου παρουσιάζεται ένα μισογκρεμισμένο στέγαστρο της Αρχαιολογικής υπηρεσίας και ένα στιγμιότυπο από κρανίο Βυζαντινού νεκρού που αναδείχθηκε από την διάβρωση του χώματος εξαιτίας του κατεστραμμένου στεγάστρου. Ο δήμαρχος στην ανάρτησή του κατηγορεί την Αρχαιολογική υπηρεσία ότι «απουσιάζει πολλά χρόνια τώρα από το Κάστρο των Σερβίων» και ότι προσμένει «στην επιτάχυνση των ενεργειών της για την αναστήλωση του Κάστρου μας πριν βρούμε κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον μόνο σωρούς από πέτρες...».

Η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Κοζάνης κ. Αρετή Χονδρογιάννη με σχόλιό της στην ίδια ανάρτηση καλεί τον δήμαρχο να κατεβάσει τις εικόνες απειλώντας τον με κυρώσεις του νόμου που προβλέπονται για την διαφύλαξη των ευρημάτων.  «Υπάρχουν οι οριζόμενες εκ του Αρχαιολογικού Νόμου διαδικασίες ενημέρωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για ανάλογα ευρήματα. Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μία από αυτές. Παρακαλούμε όπως κατεβάσετε τις σχετικές φωτογραφίες, καθώς μπορεί να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά η οποία να οδηγήσει στην επιβολή των προβλεπόμενων εκ του νόμου κυρώσεων».

Ο δήμαρχος Χ. Ελευθερίου της ανταπαντά ότι «αυτά που γράφουμε και δείχνουμε στο fb, σας τα είπαμε και στις κατ’ ίδιαν επισκέψεις της αντιπροσωπείας του δήμου στο γραφείο σας στην Αιανή, αλλά δεν βρήκαμε ανταπόκριση» και κλείνει λέγοντας ότι «τα Κάστρα των Σερβίων δεν πρέπει να γίνουν ένα βουνό από πέτρες και ότι εάν συμβεί αυτό εσείς θα έχετε την απόλυτη ευθύνη».

Η Αρχαιολογική υπηρεσία εδώ και πολλά έτη εκτελεί έργα αναστήλωσης και συντήρησης της Βυζαντινής Καστροπολιτείας στα Σέρβια μέσω ΕΣΠΑ. Οι εργασίες γίνονται με την ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού και σε καμιά από αυτές όπως συμβαίνει και με άλλα έργα του ίδιου υπουργείου δεν μπερδεύονται άλλα νομικά πρόσωπα όπως δήμοι η περιφέρειες. Η πραγματικότητα είναι ότι τα έργα αυτά, όταν και όποτε πραγματοποιούνται παίρνουν πολύ χρόνο και φυσικά πολλά χρήματα και γίνονται με την μέθοδο της αυτεπιστασίας. Δηλαδή η Αρχαιολογική υπηρεσία προσλαμβάνει  υπαλλήλους και η ίδια ελέγχει την πρόοδο του έργου.

Επίσης μια άλλη πραγματικότητα είναι ότι σε πλείστες περιπτώσεις δεν συμβαδίζει η αγωνία της διάσωσης η αναστήλωσης ενός μνημείου μιας δημοτικής αρχής και της Αρχαιολογικής υπηρεσίας. Γιατί η πρώτη επιθυμεί άμεσα την διάσωση και ανάδειξη του μνημείου που είναι στην χωρική αυτοδιοικητική της επικράτεια σαν να μην υπάρχει άλλο και η δεύτερη μιας κι έχει υπό την ευθύνη της πληθώρα Προϊστορικών, Αρχαίων, Ρωμαϊκών, Βυζαντινών η Μεταβυζαντινών μνημείων, αποφασίζει με τα δικά της κριτήρια αξιολόγησης.

Η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο πλευρές εδράζεται σε αυτή την μικρή λεπτομέρεια  και αυτό μάλλον έγινε και στην συνάντηση στην Αιανή που αναφέρει ο δήμαρχος αλλά και ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου στο post τους.

O δήμαρχος και οι περί αυτώ, έχουν ισχυρά αναπτυξιακά σχέδια περί της αναστήλωσης και συντήρησης του κάστρου των Σέρβων, ενός σπουδαίου βυζαντινού μνημείου της Βόρειας Ελλάδας αλλά θεωρούν ότι η Αρχαιολογική υπηρεσία και η προϊσταμένη της αρχή στην Αιανή δεν συμμερίζεται την αγωνία τους, ενώ την κατηγορούν ότι δίδει περισσότερο βάρος στις Αρχαιολογικές ανασκαφές στα ορυχεία της ΔΕΗ  και όχι στα Βυζαντινά μνημεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews στην συνάντηση της Αιανής το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν βαρύ και ο τόνος της συζήτηση κάποιες στιγμές ξέφυγε από τα πλαίσια του καλόπιστου διαλόγου. Οι δημοτική αντιπροσωπεία κυριευμένη από το  σπόρο της αμφιβολίας για το έργο της Αρχαιολογικής υπηρεσίας ζήτησε σε ύφος ελέγχου να της επιδειχθούν μελέτες και χρονοδιαγράμματα της υπηρεσίας για τα μνημεία του Κάστρου, προέβη σε υποδείξεις επιστημονικού περιεχομένου για το έργο της υπηρεσίας κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την Προϊσταμένη αρχή. Εάν κάποιος θέλει να προσάψει κάτι στους Αρχαιολόγους του πεδίου δεν είναι η αδιαφορία τους που δεν υφίσταται, αλλά η σταθερή και μονίμως εμπροσθοβαρή προσήλωση τους ως προς την διάσωση ενός μνημείου, αδιαφορώντας πολλές φορές για το τι συμβαίνει γύρω από αυτό. Η αντιπροσωπεία της δημοτική αρχής έθεσε θέματα προσλήψεων «γιατί οι Αιανιώτες εις βάρος εργαζομένων κα άνεργων του Δήμου Σερβίων καταλαμβάνουν μονίμως όλα τα συνεργεία συντήρησης και ανασκαφών της Καστροπολιτειας» μη γνωρίζοντας προφανώς ότι οι ειδικότητες των προσληφθέντων προκαθορίζονται από το είδος των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου και οι προσλήψεις γίνονται πάντα με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ.

Πάντως το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί διαγωνιστική διαδικασία για το έργο αναστήλωσης πύργου και άλλων εργασιών συντήρησης στην Καστροπολιτεια Σερβίων  συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκ € έργο που το 40% θα εκτελέσει εργολαβος και 60% θα γίνει με την διαδικασία της αυτεπιστασίας του υπουργείου Πολιτισμού.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας έφτανε που άνοιξε πόλεμο με τον Βαβλιαρα για τον ΧΥΤΑ θα ανοίξει και με όλη την Αιανή τώρα. Πας σε συνάντηση και λες να πάρει κόσμο από τα Σέρβια και όχι από Αιανή σε διαδικασία που γίνεται από τον ΑΣΕΠ; Όσο και δίκιο να έχεις στα αιτήματα με τη συμπεριφορά το χάνεις. Στην πρώτη περίπτωση του ΧΥΤΑ βέβαια δεν είχαν δίκιο. Στο παράρτημα των μνημείων έχουν αλλά είναι θέμα εθνικής στρατηγικής. Όταν το κράτος δεν δίνει χρήματα η αρχαιολογία δεν κάνει τίποτα. Για την ΔΕΗ που λένε ότι μόνο εκεί δίνει βάρος η υπηρεσία τις ανασκαφές τις πληρώνει η ΔΕΗ. Είναι λοιπόν δύσκολο όπως καταλαβαίνει ο καθένας να πληρώσει η ΔΕΗ και να πάει η αρχαιολογία σε άλλο μέρος να διαθέσει τα χρήματα

Ανώνυμος είπε...

"Πάντως το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί διαγωνιστική διαδικασία για το έργο αναστήλωσης πύργου και άλλων εργασιών συντήρησης στην Καστροπολιτεια Σερβίων συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκ € έργο που το 40% θα εκτελέσει εργολαβος και 60% θα γίνει με την διαδικασία της αυτεπιστασίας του υπουργείου Πολιτισμού."


Και λέω εγώ ο πονηρός. Μήπως γνωρίζουν ότι έρχεται αυτή η διαγωνιστική διαδικασία και θέλουν να "δείξουν" ότι γίνεται κατόπιν των "πιέσεων τους;"
Από την άλλη καμία ευαισθησία για τα Μπουχάρια αντιθέτως πρότεινε χυταμ στα Καμβούνια!
Το πλέον τραγικό είναι ότι ο ίδιος ομολογεί ότι πήγε στην συνάντηση με φίλο του που δεν έχει κανένα ρόλο στον δήμο ο οποίος έκανε υποδείξεις στην αρχαιολογία! Είναι αδιανόητο ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν εκτός από το πολύ στενό παρεάκι. Δυστυχώς ο δήμος διοικείται σαν οικογενειακή επιχείρηση.

Ανώνυμος είπε...

Και τι δουλειά είχε ένας φίλος σε επίσημη συνάντηση του δήμου;

Ανώνυμος είπε...

Μα είναι φιλαράκι από τα παλιά! Αυτό δεν αρκεί να είναι και επιστήμονας, τσακαλακι, ειδικός; Τι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου τώρα! Ποια αρχαιολογική υπηρεσία και προϊστάμενοι! Εδώ δεν ακούει κανένα και έβγαινε στα κανάλια και έλεγε πράγματα και τραβούσαν τα μαλλια τους η αντιπολίτευση και οι υπάλληλοι και κάποιοι αφελείς τον πιστεύουν! Γιατί έφυγαν Ζάκης και Κακαφικας; Απλό τρικ. Φταίνε οι άλλοι πάντα, κάποιοι ζηλεύουν τα σερβια-γιατι δήμος είναι ΜΟΝΟ τα σερβια- και φυσικά όποιος δεν λέει δέκα φορές την ημέρα γινεταιναιγινεται είτε υβριζεται είτε τιμωρειται. Δυστυχώς η περιοχή μας ξεφτιλιζεται

Ανώνυμος είπε...

ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ
Σε μια έρευνα που έγινε στην Ευρώπη πριν πολλά χρόνια πάνω στο θέμα της ηγεσίας απέδειξε ότι σε σειρά προτεραιότητας οι 4 πιο σημαντικές ιδιότητες ενός ηγέτη πρέπει να είναι:
• Να θέλει να ακούει.
• Να μπορεί να χτίζει αποτελεσματικές ομάδες.
• Να είναι αποφασιστικός.
• Να μπορεί να συγκρατεί μαζί του τους καλούς συνεργάτες

Ανώνυμος είπε...

4 στα 4 χαχαχαχαχα
Πάντως υπάρχει και ένα πέμπτο: να τον αναζητούν και άλλες ομάδες για ηγετη τους. Ε εδώ έχουμε την επιτυχία!!!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Το Προφίλ μας