Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Εντείνονται οι αντιδράσεις για τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι

Εντείνονται οι αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της αντιπολιτευτικής παράταξης “Ελπίδα” του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με το ενδεχόμενο υλοποίησης του έργου που προβλέπει τη δημιουργία ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου των ΜΑΒΕ  (Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος). 

Ρεπορτάζ: Θωμάς  Καλέσης 

Πρόσφατα, η επικεφαλής της συγκεκριμένης παράταξης, Γεωργία Ζεμπιλιάδου με ανάρτησή της σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασε το ΦΕΚ 185, δημοσιευμένο από τις 29 Σεπτεμβρίου του 2020 το οποίο αναφέρει ότι στα ΜΑΒΕ υπάρχει υπό διερεύνηση χώρος ταφής

αμιαντούχων υλικών της χώρας έως το 2023. “Αυτό που μπορούμε για άλλη μια φορά να πούμε είναι ότι η περιφερειακή Αρχή του κ. Κασαπίδη και η κυβέρνηση μας φέρνουν προ τετελεσμένων γεγονότων. Μια περιοχή που ήδη διανύει μια περίοδο βίαιης μετάβασης από την απολιγνιτοποίηση, αντί να ακούει σχέδια ανάπτυξης, το πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και προοπτικές και το πως θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά δέχεται μόνο πλήγματα. 

Ενώ λοιπόν έχουμε ένα χώρο ο οποίος αποκαταστάθηκε πλήρως και μπορεί να αποτελέσει φιλέτο για τον τουρισμό της Περιφερειακής Ενότητας αλλά και αγροτικής ανάπτυξης, χωρίς καμία συζήτηση προσπαθούν να μας φέρουν προ τετελεσμένων. Διότι το να έχει βγει ΦΕΚ, δηλαδή νόμος στις 20 Σεπτεμβρίου από το Εθνικό Σχέδιο Αποβλήτων και να υπάρχει αναφορά στον χώρο των ΜΑΒΕ ως χώρος απόθεσης αμιαντούχων αποβλήτων, δείχνει ότι έχει προηγηθεί μια συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και περιφέρειας γι’ αυτό το θέμα” ανέφερε στο GRtimes.gr η επικεφαλής της παράταξης Ελπίδας, Γεωργία Ζεμπιλιάδου. 

Και προσθέτει πως “αντι το θέμα να έρθει προς συζήτηση και να ενημερωθεί το περιφερειακό συμβούλιο και οι τοπικές κοινωνίες, διαπιστώνουμε ότι γίνεται μια περίεργη διεργασία και πολύ φοβόμαστε ότι έχουν παρθεί αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς”. 


Αύριο (27/1) η συζήτηση για το θέμα στο χωροταξικό 

Το συγκεκριμένο ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και στην αυριανή επιτροπή διαβούλευσης για το χωροταξικό, γεγονός που σύμφωνα με την κ. Ζεμπιλιάδου “σημαίνει ότι θα προσπαθήσουν να το παρουσιάσουν ως κάτι τυπικό που εκκρεμεί από το 2012, ωστόσο υπάρχουν κάποιες προσθήκες, με σκοπό να συμπεριληφθεί το συγκεκριμένο ζήτημα στο χωροταξικό”. 

“Το χειρότερο είναι πάντως ότι από αυτή τη περιφερειακή Αρχή, ακούμε αντικρουόμενες προτάσεις. Και δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την κυβέρνηση. Διότι ο χώρος των ΜΑΒΕ από το 2008 έχει περάσει στα χέρια της Περιφέρειας. Μια περιοχή φιλέτο με κτηνοτροφικά προϊόντα, αντί να κόψει τον βήχα στην κυβέρνηση μπαίνει σε μια κουβέντα και ακόμα χειρότερα στήνει μια επιτροπή για να ερευνήσει την περιοχή. Αλήθεια με ποιον τρόπο θα γίνουμε η πράσινη περιφέρεια που μας υποσχέθηκαν  μετά την απολιγνιτοποίηση, όταν μας παίρνουν τον λιγνίτη για να μας φέρουν άλλα πιο επικίνδυνα υλικά. Όχι, μας θέλουν ως τον “μουτζούρη” της χώρας που θα δέχεται τα επικίνδυνα απόβλητα, όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της χώρας και σε βάθος χρόνου και των βαλκανίων”. 

Υπάρχουν φωνές που αντιδρούν

Επίσης σε ερώτηση για το αν υπάρχουν φωνές που αντιδρούν στην υλοποίηση του έργου, η κ. Ζεμπιλιάδου σημείωσε ότι «σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που αντιδρούν και  ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέτρα που μας δίνει η κοινοτική νομοθεσία, αφού γι’ αυτό το ζήτημα έχουν δοθεί κοινοτικά κονδύλια, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούμε να προσφύγουμε και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Από την ελληνική πλευρά, τα πάντα κινούνται υπόγεια. Αυτό θα καταγγείλουμε αύριο και στη συζήτηση για το χωροταξικό, ότι ενώ το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί ούτε σε περιφερειακό επίπεδο, ούτε και σε επίπεδο διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, φαίνεται να προχωράει».

Ερώτηση και στο περιφεριακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας 

Στο μεταξύ σχετική ερώτηση για το ζήτημα κατατέθηκε και από τον περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρο της παράταξης “Πράξεις για τη Μακεδονία”, Χρήστο Παπαστεργίου, προς τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργίου ρώτησε εάν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει γνώση των ενεργειών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καθώς επίσης και αν σκοπεύει να διερευνήσει το θέμα ως πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ προκειμένου να αποφευχθεί κάθε περίπτωση βλάβης για την υγεία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης. 

Να σημειωθεί ότι σε κοντινή απόσταση από τα ΜΑΒΕ, μόλις ενός χιλιομέτρου διέρχεται ο ποταμός Αλιάκμονας (στο σημείο όπου σχηματίζεται η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου) από τον οποίο υδροδοτείται η Θεσσαλονίκη. 

https://www.grtimes.gr/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εννοείται πως είμαστε κατά του να γίνει κάτι τέτοιο. Μακριά από εμάς ο αμυαντος. Αρκετη μόλυνση έχουμε από τα εργοστάσια στον νομό μας.

Ανώνυμος είπε...

Πως είναι δυνατόν νάχουμε έναν Δήμαρχο στα Σέρβια που να θέλει τον ΧΥΤΑΜ στο Ζιδάνι;Από το μέλλον έρχεται;

Το Προφίλ μας