Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Το lockdown στην Κοζάνη φοβίζει την Αθήνα

Η Κοζάνη είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας, στην οποία επιβλήθηκε τοπικό lockdown, ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα και στην Αττική όπου σε καθημερινή βάση εντοπίζονται τουλάχιστον τα μισά από τα κρούσματα του κορονoϊού.

Το μέτρο του lockdown στην Αττική είναι βέβαια στο τραπέζι, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών

Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, υποστήριξε πως «αν δε φοράμε μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους, τα πράγματα δυσκολεύουν», κάνοντας λόγο για πολύ ελαφρά κάμψη κρουσμάτων στην Αττική που ωστόσο δεν επαρκεί.

Χθες, καταγράφηκαν 207 από τα 453 κρούσματα στην Αττική, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίπεδο 3 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, με το καμπανάκι του αυξημένου κινδύνου -δηλαδή το επίπεδο 4- να την απειλεί.

Tο μήνυμα του «112» στην Κοζάνη

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, η απόφαση των ειδικών ήρθε καθώς τις τελευταίες 14 ημέρες εντοπίστηκαν στην περιοχή 227 ενεργά κρούσματα κοροναϊού.

Tο «112» έστειλε μήνυμα στους κατοίκους της Κοζάνης με αφορμή το επίπεδο συναγερμού κατηγορίας 4 (Αυξημένου Κινδύνου), το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από το πρωί της Παρασκευής στη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα.

«Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα, κρατάτε αποστάσεις, πλένετε τα χέρια σας», αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα του «112».

 

Τα μέτρα στην Κοζάνη

Τα έκτακτα μέτρα θα ισχύουν από τις 6 το πρωί της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου έως τις 29 του μήνα. Στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Τα σχολεία μένουν κανονικά ανοιχτά, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

Κινηματογραφικές προβολές

Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

Μουσικές σκηνές

Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

Παιδότοποι

Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

Γυμναστήρια

Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

Λιανεμπόριο

Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

Συνέδρια / Εκθέσεις

Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σε σχέση με τη λειτουργία των ακολούθων: Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Μεταφορές, Καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), Λαϊκές Αγορές, Χώροι Λατρείας/Θρησκευτικές Τελετές, Νοσοκομεία, Ιατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα, Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα, Δραστηριότητες Εκπαίδευσης Οδηγών και Υπηρεσίες Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ισχύουν τα προβλεπόμενα στο ΦΕΚ, Τεύχος Β, 4484/11-10-2020.

Τέλος, απευθύνεται ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη

COVID-19.Πέτσας: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για lockdown στην Αττική

Από την πλευρά του, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει, αυτή τη στιγμή, το ενδεχόμενο επιβολής lockdown στην Αττική

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 αφού τόνισε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο», επισήμανε πως «όπως είπε και ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα, είμαστε έτοιμοι κάθε φορά να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και να επιβάλουμε εάν χρειάζεται τοπικά lockdown, εκεί που τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που παίρνουμε και τις οδηγίες που παίρνουμε και από την Ευρώπη, συνιστούν να έχουμε τέτοιου είδους μέτρα».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία καλή θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρόσθεσε πως «για να το διατηρήσουμε αυτό θα πρέπει σε τοπικό επίπεδο να περιχαρακώνουμε τα κρούσματα, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη και σε γενικό επίπεδο, σε όλη την Επικράτεια, να εφαρμόζουμε τα ήδη πολλά μέτρα που έχουμε πάρει».

Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν στο Παρίσι, δήλωσε ότι «είναι ένα χαρακτηριστικό καμπανάκι για όλους μας» για να συμπληρώσει πως «καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να περιφρουρήσουμε αυτό που έχουμε στην Ελλάδα».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας