Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Πώς η ασθένεια Τραμπ επηρεάζει την εκλογική μάχη

Του Κώστα Ράπτη από το capital.gr 

Σύμφωνα με ένα από τα πιο γνωστά ευφυολογήματα του Γεωργίου Παπανδρέου, ο στρατηγός Γρίβας "εδοξάσθη κρυπτόμενος και κατεποντίσθη εμφανιζόμενος”. Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάλι, κατά αντίστροφη χρονική σειρά, θα δοκιμάσει, μετά από όλες τις εντάσεις που προκάλεσε "εμφανιζόμενος” να

αποσπάσει προεκλογικό πλεονέκτημα "κρυπτόμενος” υποχρεωτικά, λόγω της προσβολής του από τον κορονοϊό.

Συζητείται ευρέως ως επικοινωνιακή ήττα του Τραμπ το γεγονός ότι ο ίδιος χάνει την εικόνα του άτρωτου και υποχρεώνεται να αναστείλει την καμπάνια του, καθηλωμένος στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Βαλτιμόρης από μία νόσο της οποίας τη βαρύτητα ο ίδιος υποβάθμιζε επί μήνες.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη. Η περιπέτεια της υγείας του Αμερικανού προέδρου υποχρεώνει τους αντιπάλους του να αναστείλουν τις προσωπικές επιθέσεις και δημιουργεί κύμα συμπάθειας για τον Τραμπ σε ευρύτερα τμήματα του εκλογικού σώματος. Κυρίως, όμως, επιτρέπει στον ίδιο τον ένοικο του Λευκού Οίκου να εμφανισθεί ως "μαχόμενος” στην "πρώτη γραμμή”, όπως αντιστοιχεί στον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας – σε υπόρρητη αντιπαράθεση προς τον ακόμη γηραιότερο και επί μήνες απομονωμένο για προληπτικούς λόγους υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν. 

Η συνταγή είναι δοκιμασμένη. Ο νυν πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζάιρ Μπολσονάρου, σιγούρεψε την εκλογή του μετά την αμφιλεγόμενη απόπειρα κατά της ζωής του, διανύοντας το τελευταίο διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας σε νοσοκομείο, γεγονός που τον προστάτεψε από την κατά πρόσωπο αναμέτρηση με τους αντιπάλους και τις δικές του διαβόητες γκάφες, την ώρα που το επιτελείο του φιλοτεχνούσε επικοινωνιακά την εικόνα ενός "μάρτυρα”.

Ο Τραμπ βέβαια παίρνει ο ίδιος τα πράγματα στα χέρια του – και οι αναρτήσεις του στο Twitter τα τελευταία 24ωρα είναι χαρακτηριστικές. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων δηλώνει "ευγνώμων” για τις εκδηλώσεις συμπαράστασης που δέχεται, εξαίρει το επίπεδο περίθαλψης που είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια "μεγάλη χώρα” όπως οι ΗΠΑ, στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας στους Αμερικανούς ότι η "μάστιγα” θα ξεπεραστεί και εμφανίζει την προσβολή του από τον ιό ως περίπου αναπόφευκτη, εφόσον δεν θα ήταν δυνατόν, ως πρόεδρος, να μείνει "κλειδωμένος” και να περιορίσει τις δραστηριότητες και τις συναντήσεις του.

Λίγοι πιθανότατα θυμούνται ότι την ενσυναίσθηση που διεκδικεί ο Τραμπ δεν την επέδειξε ο ίδιος όταν παραμονές των εκλογών του 2016 η Χίλαρι Κλίντον προσβλήθηκε από πνευμονία. Και ίσως λίγοι συνειδητοποιούν ότι οι 200.000 Αμερικανοί που υπέκυψαν στον κορονοϊό ή οι τουλάχιστον 40.000 που διαγνώσθηκαν θετικοί την ίδια ημέρα με τον πρόεδρο δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες με τον Νεοϋορκέζο μεγιστάνα που έχει καταβάλει λιγότερους φόρους από αυτούς.

Φυσικά, πολλά θα κριθούν από την πορεία της υγείας του Τραμπ. Αν πάντως εξέλθει του νοσοκομείου "ακμαίος” η δημοτικότητά του θα ενισχυθεί σημαντικά. Αλλά και σε περίπτωση ήττας στις κάλπες, έχει εξασφαλίσει τη σημαντική για το εγώ του δικαιολογία ότι "έπεσε σε άνιση μάχη”. Πράγμα που ενδεχομένως να ενισχύει ακόμη περισσότερο τα εφιαλτικά σενάρια για αμφισβήτηση του αποτελέσματος την επόμενη μέρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας